Jumaat, 23 Januari 2015

Bapak Tanya Kau Apa Khabar?




Bapak Tanya Kau Apa Khabar?

Ya kau lagi pandai.
Sudah 3 tahun di Universiti, tidak tambah 5 tahun di sekolah menengah, 6 tahun sekolah rendah. Kamu berjaya setiap peperiksaan. Kau hebat.
Kaulah punya pengalaman hebat, di universiti kau diangkat-angkat,
Kau punya kawan-kawan yang mantap, melekat bagai belangkas ke sana sini.

Bila balik, kau lupa makan,
Emak tunggu engkau dari pagi hingga petang,
Jumpa kami saja emak kata kau nak balik hari ini,
Dari pagi emak bising,
Kemaskan bilik kau,
Kemaskan rumah,
Kemaskan semua yang engkau suka,
Kau nak balik, kau nak balik, kau nak balik,
Sampaikan bapak kau pun emak bagi arahan,
Pergi pasar beli itu ini, belikan semua, emak tiba-tiba berduit,
Habis segala bekas emak korek nak beli kerapu, siakap, tenggiri dan ayam untuk kau,
Semua untuk kau.

Kau lupa,
Bapak kau tak senang mana,
Emak lagilah berniaga pagi petang siang malam nak hantar kau belajar,

Dan kau tetap lupa,
Bila Kau balik kau hadap telefon,
Juga pagi petang siang malam,
Emak tanya kau apa khabar,
Kau jawab sudahlah mak, dah ada depan mak pun mak nak tanya?
Bapak kau tanya macam mana kau kerja sekarang?
Kau jawab, apa bapak nak lagi? Tak cukup duit setiap bulan tu?

Kau tak ikut saranan,
Emak tetap sayang,
Kau kasar-kasar setiap kali pulang,
Emak tetap tunggu kau datang,
Kau marah-marah bila emak telefon,
Emak tetap sabar janji dapat dengar suara kau.

Kau tahu abang kakak kau semua cemburu,
Kau senang,
Abang kakak kau tak pandai macam kau,
Telinga mereka juga tak reti tapis macam telinga kau,
Telinga mereka  terus sampai ke hati,
Bila saja emak cerita,
Hati mereka menangis-nangis rindukan kau,
Bila saja bapak tanya kau apa khabar,
Hati mereka diguris-guris dengan pisau potong ayam,

Mereka ada depan mata,
Emak tetap tanya kau apa khabar,
Mereka ada depan mata,
Bapak tetap tanya macammanalah kehidupan kau di kota,
Solat ke tidak,
Mengaji ke tidak,
Abang kakak kau tak pandai,
Tapi bapak yakin sebab depan mata.
Hari-hari bapak jumpa mereka di surau. Semua ada.

Tapi hati emak tak senang,
Hati bapak tak senang,
Teringatkan kau.

Sampai satu hari,
Emak sakit, emak sakit pun sebab ingatkan kau.
Kakak hulur air, emak tepis.
Emak nak tangan kau, Emak kata emak rindu nak cium tangan lembut kau,
Tangan yang emak main-main masa kau kecil,
Tangan yang menyapu pipi emak, bermain mata emak, mengusap-usap seluruh wajah emak,
Tangan itu yang emak kau nak.
Sesempurna ciptaan Tuhan yang emak syukur sangat-sangat,

Akhirnya,
Bapak menangis tepi pintu,
Teresak-esak macam kau masa kecil tak dapat apa yang kau nak,
Bapak tak hilang seorang anak,
Tapi bapak hilang segala-galanya.
Emak kau segala-gala bagi bapak.

Hari ini, Emak mati rindukan kau.

Dan kau tetap tak balik-balik,
Tapi bapak tetap nak tahu..
Bapak tetap nak tanya,
Kau apa khabar?

Bapak.
(Puisi ini ditulis selepas saya teringat-ingat Pakcik yang saya tumpangkan dari bulatan tol ke rumah adiknya di Seksyen 4 tempoh hari)

Khairul Hakimin. Muhammad
19/01/2015 - Subang Jaya Medical Centre.



Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)