Rabu, 10 September 2014

Emel Aduan


Buat pertama kalinya menerima emel aduan dari seorang adik. Adik agaknya, wakakaka. Lawak pun iye juga, biasalah bangun-bangun pagi tengok telefon dulu, macam biasa ikut turutan, facebook, instagram kemudiannya page-page bisnes dan akhirnya emel. Ha ini saya 'copy-paste' emel tersebut. Sila baca dengan serius:

***
Slm abg khairul,

Sy sbnrnya ad mslh dgn kwn baik sy. Km dh kwn dlm stahun ni. Ml2 dia ok sj, Dia baik. Sk ajak sy solat, cite pasal agama dsb. Tp skrg dia dh brubah. Dia jd kedekut, kemut. Bkira. Dl km naik motor sm2, skrg dia dh ad motor sdri, tp dia kemut xnk tumpangkn sy. Ap sy perlu buat?

Ok, saya terjemahkan kembali ayat diatas. Heh bebudak ni, Kalau Ustaz terima emel ni maunya dia hangin dengan bahasa begini. 

***
Salam Abang Khairul,

Saya sebenarnya ada masalah dengan kawan baik saya. Kami dah kawan dalam setahun ni. Mula-mula dia ok saja, dia baik. Suka ajak saya solat. Cerita bab agama dan sebagainya. Tapi sekarang dia dah berubah. Dia jadi kedekut, kemut. Berkira. Dulu kami naik motor sama-sama, sekarang dia dah ada motor sendiri, tapi dia kemut tak nak tumpangkan saya. Apa perlu saya buat?

***

Salam adik Ti**,

Berkawan memang begitu. Sabar sahaja. Kalau dah rasa tak suka kat dia, kau tinggalkan aja dia. Bersepah lagi ada manusia baik-baik di luar sana. Abang k pernah rasa ada kawan yang tak habis-habis ambil kesempatan, bila sudah senang, dia buat kita macam sampah. 

1. Tak usah ada kawan baik. Kawan sahaja dengan semua orang. Itu jauh lebih baik. 
2. Tak usah nak berbaik-baik sangat, nanti ada yang tak suka, yang tak suka dengan persahabatan kamu itu sebenarnya adalah racun besar yang boleh buat kamu mati. Baik jangan. Penawarnya tidak ada.
3. Tak usah nak ambil kira yang dia berkira-kira. Apa yang kamu dah beri, itu saham kamu, bab dia nak berkira, itu hal dia. 
4. . Tak usah nak fikir jauh-jauh, kawan adalah kawan. Bukan keluarga. Baik macam mana pun, mereka tetap orang luar yang sebenarnya tidak ada sikit pun dalam hati mereka untuk buat baik seperti apa yang kita buat baik pada mereka.

Wah kelas jawapan.  Emosi pula. wakakaka.

Apapun, itu jelah jawapan abang. Moga adik Ti** mendapat kelegaan sedikit dengan jawapan tersebut. Jika mahu lega lagi, ha order brownies macam dalam gambar diatas. Murah ja, RM10 sebekas. Malam ini kembali membuatnya dengan skala besar. Kikiki. Terima kasih kerana meng-emel abang k. Terharu rasa. Wakakaka.

Wassalam.

Abang Khairul
Pakar Motivasi Serantau Bangi dan Kawasan Sekitarnya.
 
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)