Jumaat, 13 September 2013

Ke Arah Menjadi Penulis Yang Bawa Kamera


Mengerekot. Sejuk. Saya bangun perlahan melihat anak saya, juga mengerekot sejuk.

'Huda, tutup ekon' tennnn.. ekon ditutup dari remote, tekan tanpa buka mata. Hebat isteri saya, sedang berdengkor dengkor pun masih taat menerima perintah suami.

 

Bangun ke tingkap, mata melihat luar, mencari cari pandangan cantik, depan rumah ada rumah, ah sungguh jelik pemandangan ibu kota. Semuanya batu bata, pokok pokok yang tegar hidup berdiri di kaki kaki bangunan. Itupun dihujung bulan akan hadir Abang Pakistan atau Bangladesh untuk memotong rumputan lalang yang tinggi menjulang. Rumah saya la tu. Bagai Bukit Broga pemandangan dari sisi. Dari hadapan bagai rumah tinggal. Hoh.

'Abang arini ke mana, Nilai, Bangi, Damansara?' tanya isteri saya yang matanya masih belum buka mata sepenuhnya.
'Arini nilai. meeting dengan abah mama lah.' saya menjawab.

Angin Bosnia makin kuat, deru ombak Acheh makin menggamit, Kisah silam Bangkok terus dalam kepala. Adik adik di Rantau Balkan masih tak berhenti lagi memberi info, Ah mana dulu mau siapkan nih. Semuanya penting, lambat siap lambatlah sampai kepada mereka yang menanti nanti dari awal. 

'Siapkan yang 1st ni dulu Bang, sabar'. Kata Isteri saya yang sudah cun melecun nak pegi kerja. Wah sudah lambat, berangan rupa-rupanya mengambil masa yang banyak, padanla angin pak jenin boleh jadi filem. Bahaya. Saya segera bersiap, horliks panas, biskut & roti kaya sudah tersedia, ngap sambil kongsi dengan 'Ain. Beliau makan lebih banyak, macamlah nak kerja teruk kejap lagi. heh.

Sambung kerja. Masih kerja. Lebih kurang 29 hari lagi insyaAllah terbit tulisan pertama yang bersahaja. Selepas itu kasi yang serius serius. InsyaAllah, doakan saya! Saya akan usaha sungguh sungguh!

Terbitan Pertama: Jangkaan Awal Oktober 2013

Tajuk: Memanis Kehidupan
Oleh: Khairul Hakimin Muhammad
108 Muka Surat
50 Entri (Malaysia & Thailand)
136 Keping Gambar (Berwarna)
Size B5

Untuk pertanyaan, pesanan atau projek best, sila whatapps +6012 946 7994. Tima kaseh!







Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)