Isnin, 24 Jun 2013

Buku Wajib Milik: AGOM: A Glimpse of Makkah By Lutfi Lokman






Kami suami isteri sudah siap sedia untuk menunaikan umrah. Jangkaan masa adalah dalam sebulan lagi masa tu. Saya mencari cari sesiapa 'melayu' di bumi Mekah, berharap dapat bantu kami disana walaupun ada sikit rasa yakin dengan isteri, beliau sudah 5-6 kali menunaikan umrah. Google punya google terjumpa na5wa.com. Jatuh hati membaca, ralik. Tulisannya mudah paham, senang hadam, susun aturnya tidak banyak ragam. senang. sungguh jatuh hati. 

saya beranikan diri email tuan punya badan, hajat nak jumpa beliau disana. blog na5wa.com terlalu banyak dengan gambar gambar keindahan bumi yang semua muslim nak pergi, Mekah Al-Mukarramah.

En.Lutfi Lokman  balas email saya, cumanya rasa sikit dukacita beliau pula ada di Malaysia. hihihi.. jadinya kami teruskan menunaikan umrah pada Mac-April 2011 tanpa dapat berjumpa beliau.

Alhamdulillah, perkenalan di belog membuat saya add beliau di pesbuk. Beliau terima. & Sejak beliau mula bercerita mengenai buku yang bakal terbit ini, saya tunggu. Memang saya tunggu.

Gambar tu subjektif, ada kata cantik, ada kata bolehla, ada kata bolehbelah. Macam macam orang boleh tafsirkan, macam masak. ada kata sedap, ada kata nak masin lebih, nak bawang lebih, ha cenggitula. Tapi gambar moment yang ditafsirkan dalam A Glimpse of Makkah ni lain.  Jika pernah ke Mekah, moment tu muncul setiap kali menyelak helaian demi helaian AGOM ni. Hebat. Susun atur, cerita demi cerita dari setiap gambar, memang  ohsem. Isteri saya tanya, untuk dia ada x? haha kongsi la.

Sedar tak sedar begenang juga air mata jantan ambe. Rindu sungguh bila lihat kanak kanak yang 'ditangkap' wajah wajah mereka & diabadikan dalam AGOM. Wajah ahli ahli syurga ini antara wajah yang saya paling ingat semasa menunaikan umrah kali pertama 2011, saya tidak pasti sama ada hanya pandangan mata, tapi itulah kekuasaan Allah semasa betul betul menunaikan tawaf, saya & isteri dikelilingi kanak kanak yang sangat ramai. waktu itu kami menangis sepuas-puasnya, 5 tahun berkahwin masih belum punya anak, siapa yang tidak rasa sesuatu bila kami dikelilingi menunaikan tawaf dengan kanak kanak yg memakai telekung & ihram bersama kami. Allah hu rabbi.

'Ain, kat sinila babah & mama berdoa untuk dapatkan zuriat, 3 bulan lepas tu 'Ain muncul dalam perut mama. Anak saya masih sibuk nak merampas buku ni, macam biasa kunun kunun rajin membaca. hehe.

Tahniah & Syabas tuan. Akhirnya dapat jumpa malam tadi. Moment malam nisfu syaaban. Tapi deme taknak masuk umah, ada urusan penting yang lain. Moga mari lagi umah ambe, jemput mari deh. Makan makan, sembang sembang. hehe..


Syabas sekali lagi! Wassalam!

Khairul | 43650 Bandar Baru Bangi
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)