Khamis, 16 Mei 2013

Penulisan 'A' Kefahaman 'B'




'Hari ni hari guru da, puasla kita dengar lagu hari guru aje arini' Saya cuba buat lawak pagi2 buta sambil dalam jem menghantar orang umah pegi keje.

'Membantuuuuu, Membinaaaaaa... Negara yang tercintaaaaaa' Isteri saya ikut serta lagu tersebut. Saya mengecikkan mata. elok pulak dia nyanyi, biasa2 bila dia nyanyi tak tau itu adalah lagu atau syair arab.

Cikgu yang sebenar, sebenarnya mak abah kita kan bang? Isteri saya memulakan perbualan, dah nak sampai tempat dia keje dah pun, masa tu baru dia tutup henpon dia yang dia bermain game dari tadi.

Iyelah. Saya jawab relek aja sambil fokus memandu toyota kepunyaan beliau.

'Yelah, mak abah kita yang ajar kita bcakap, berjalan, tengok sana sini. ha abang tengok 'Ain tu, menyanyi aja kejenye, abahnya suka nyanyi. dari dalam perut abang asik menyanyi. ha tengokla.'

rasa mau terjun kuar dari kete masa tu.

..................


Selamat Hari Guru Buat Mak Abah & Seluruh Sahabat2 saya yang pernah mengajar saya,

Juga Buat Guru Guru di Sekolah

Tadika - Tadika Carok Puting, Temerloh, Pahang
Darjah 1 - Sekolah Kebangsaan Mayam, Triang, Pahang
Darjah 2 hingga 6 - Sekolah Kebangsaan Jengka 3, Maran, Pahang
Tingkatan 1 hingga 2 - Maahad Bandar Jengka, Maran, Pahang
Tingkatan 2 hingga 4 - Sekolah Men. Keb. Jengka 2, Maran Pahang
Tingkatan 5 - Sekolah Men. Keb. Dato' Bahaman, Lanchang, Pahang
Belajar Ngaji - Ustaz Tajuddin
1999 - L & G Twintech, Damansara
2000 - 2003 KUSZA, Kuala Terengganu
2003- 2005 KUTPM, Shah Alam

Juga kepada Cikgu2 Online saya: 
Belajar Menulis: Blogger / Photog Udey Ismail, Lutfi Lokman & MatLutfi
Belajar Photog : Allahyarham Zul Hussain & team Fotoskool.
Belajar Kenal Dunia: Ustaz Hasrizal Abdul Jamil (saifulislam.com)


Dan semua guru2, cikgu cikgi, tenaga pengajar serta pendidik di luar sana yang membaca atau tidak belog saya ni. Saya anak cikgu yang dapat A penulisan. Tapi B Pemahaman dalam UPSR. kah kah kah.

Wasssalam!

Khairul 43650
Kuahkari.com satu usaha untuk menulis hingga ke buku.


 


Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)