Khamis, 11 April 2013

Yik


Asrama Maahad 1994
 
Kenapa ko tak amik air aku? Yik tanya, saya diam ketakutan.

Kemudian lampu ditutup. Bergelap.

Panggg.. Pedih penampar melekat di pipi, saya jatuh ke sisi katil. Sekali lagi ko tak ikut apa aku suruh, siap ko! Saya menangis. Takut ya amat. Kesalahan yang amatlah besar bila tak ikut apa yang senior suruh, nasib junior tingkatan 1.

Awal 2008.

Cik Khairul, ramai datang interview ni. Kita nak buat group interview ke sorang sorg? Suhana bertanya, satu satunya kerani yang saya ada waktu itu. Orangnya cekap & relak. Saya senang sungguh bekerja dengan beliau. Saya jawab, 'kita buat sorang sorang la, waktu banyak ni. pagi lagi pun' 

Seorang demi seorang masuk, macam macam resume, gaya, sikap, keyakinan yang ditunjukkan, majoritinya memang dapat masuk dengan mudah. Sikap orang situ memang menyenangkan. Tanya aja bab solat, bab agama, semudah petik jari buleh jawab. Itu penguat nak amik diorg kerja. 

Elok hampir menjengah tengah hari, masuk susuk lelaki yang kurus tinggi. Kulitnya gelap. Macam penah tengok mamat ni. Saya pun minta semua sijil yang dia bawa. Dia beri sopan, sambil sambil duduknya makin kecut, dadanya makin kencang. Bila lihat sijil berhenti sekolahnya. Kompom. Yik.

Saya cuba relak walopun ingatan sangat kuat bermain di kepala.  & Bila lihat dia banyak berubah, berjanggut, mukanya manis, setiap soalan yang saya tanya dijawab dengan baik. malah dia pula bertanya saya asal mana dan sebagainya... kemudian,

saya cuba tanya dia sama ada dia kenal saya lagi atau x. Dia x kenal. Kemudiannya lagi, saya ingatkan dia dengan apa yang dia pernah buat pada saya. Dia terkedu, dan baru dia ingat. Dia bingkas bangun hulurkan salam memohon maap, saya terkedu dan cakap 'eh takpe xpe, dah lepas pun'. Nampak sugul & penuh penyesalan di wajah Yik. Saya pulak rasa menyesal gi ungkit cita lama. Allah hu rabbi.

Kami offer dia kerja. Tapi dia tak hadir. Banyak kemungkinan, salah satunya mungkin malu dengan kesilapannya bertahun tahun dulu.

Kita suka melihat yang lepas lepas. Dan ingatan itula yang selalu bermain di kepala. Jika orang itu sudah berubah, dah baik, dah bertaubat dan sebagainya. Eloklah kita lupakan saja kesilapannya. Mungkin dulu dia buruk. Tapi hari ini tah tah dia jauh lebih baik dari kita. MasyaAllah.

Adik adik yang kena buang sekolah, amik iktibar. Jalan jauh lagi dik oi. 

Khairul 43650 | Jangan binasakan semangat orang nak berubah. Salah bukan selama2nya salah. Boleh dibaiki.
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)