Selasa, 30 April 2013

Kaum



'kenapa ni?' tanya sorang pakcik tu pada 2 budak berbangsa india. Seorangnya menangis. 

'Mereka tuduh saya mencuri pakcik, saya tak buat pun. saya tunggu kawan saya mari sini' salah sorangnya menjawab. Saya perati aja dalam 1-2 meter. ada lagi 4-5 orang berkerumun, tapi tak memukul. hanya soal siasat.

'kenapa tunggu kat sini? sini kawasan melayu, macam mana kamu boleh berpakat tunggu kat sini? tanya sorang pakcik lain dengan agak marah.

'rumah saya belakang sana la pakcik' sambil tangannya menunjuk satu arah. (dalam ati area umah saya tu). 

'mari tunjuk' pakcik tu memegang lengan budak tu dengan kuat dan budak tu menepis. 

'Pakcik report sama polis la, saya tak takut. saya sudah kata saya tunggu kawan disini' budak itu menjawab, kawannya terus mengelap mata. nangis lagi. kesian pulak. mungkin sebelum saya datang situ mereka dah kena pukul agaknya.

selesai saya bank in duit, ada 2 motor sampai, 2 orang, sorg 1 motor. menggelabah tengok orang berkumpul. Di tanya kenapa, lantas yang menangis tu cakap.

'tak percaya lagi? selalu orang tuduh kami suka mencuri, suka pecah rumah orang, suka macam macam lagi buat jahat, tapi bukan semua la, kawan saya ni baru pindah sini, suka duduk dengan melayu, melayu baik. dekat surau lagi baik, saya tido rumah dia malam tadi, arini mau balik & pusing2, tak percaya lagi? tersesak2 budak ni nangis. kesian pulak nengoknya. dah macam cite tamil sedih pulak dah. mak saya nengok ni mau dia nangis jugak.

pakcik tu cakap 'betul kamu duduk sini? mari saya nak minta maap dengan ayah kamu, kita pergi sama2' dia hulurkan salam dengan budak tu. sorgnya naik kete pakcik tu, yg lain tunjuk jalan agaknya. gila gentlemen pakcik tu.

Kaum. Malaysia. Bangsa. Rasist. Siapa dalangnya? Bersangka baik tu memang sesuatu yang susah. Dalam kehidupan masyarakat sekarang, kita memang sentiasa berjaga jaga dengan situasi sekeliling yang macam macam dah jadi. Tak salah juga pakcik2 tu nak marah. memang betul mencurigakan. lihat dari pakaian budak2 tu memang mencurigakan. kadang2 nak mencari titik positif sesama kita memang susah. tapi biasanya juga dengan positif itulah akan menyebabkan kita jadi mangsa pulak. haih.. Malaysia.. :(

Negatif:
Melayu - Kuat Menipu
Cina - Kuat Menipu
India - Kuat Menipu
sama aja 2 x 5.

Tuka kepada Positif:
Melayu - Penyayang
India - Kuat kerja
Cina - Pandai berniaga.

kan bagus. Kearah Malaysia yang lebih baik. Mengundilah dengan bijak. Jumpa lagi selepas 6hb Mei!

[Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).] Surah Al-Hujurat: ayat 13
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)