Jumaat, 15 Mac 2013

Saya yang RUGI




Selesai solat sunat, saya duduk memerhati tajuk2 papan info masjid. Duduk sendirian memandang di selang dengan 2 lagi saf dihadapan. Ada pakcik sedang membaca surat khabar & disebelahnya ada kanak kanak sekolah mungkin berusia 7-8 tahun sedang asyik mengaji Quran. Cucunya kot.

Pihak surau membuat pengumuman, jemaah mula masuk. Elok laju berlalu sorang anak muda memakai kain pelikat, tshirt hitam & berkopiah putih di hadapan saya. Dia tunaikan solat sunat. Sekejap sekejap dia menoleh ke belakang. Saya yang ralik mendengar pengumuman mula terganggu. hampir setiap 2-3 minit dia akan menoleh. ape kes ni.

Azan, usai azan, semua bangun menunaikan solat sunat. Kali ni terlalu ketara dia menoleh noleh ke belakang. ah ye, mula perasan, x kanla pandang saya kot. kuang kuang kuang. Saya solat sunat dengan amat tak kusyuk. MasyaAllah. apela.

Khutbah Jumaat, tak perasan siapa yang memberi Khutbah, cuma khutbahnya sangat menarik. Beliau berkhutbah bagaimana memilih pemimpin melalui Al-Quran, mencontohi teladan teladan supaya PRU13 nanti kita semua tidak tersasar dari membuat pilihan yang betul.

Iqamah, masing masing nak mencari ruang untuk mendapatkan saf depan. Pemuda tadi masih memandang2 ke belakang. Saya buat keputusan untuk buat do no. peh ayat poyo.

Selesai aja solat. Dia bergegas bangun. Terlalu bergegas. ape kes mamat ni, kot ye pun sabarlah. Saya terus duduk hingga imam habis berdoa. Usai, bingkas bangun, elok saya berpusing ke belakang, alahai sayunya hati saya. 

Pemuda tadi sedang duduk betul betul di tepi seorang tua (mungkin ayahnya) yang masih sedang solat di sejadah. Orang tua tersebut bertubuh kecil, betul2 di hujung laluan, di tepinya ada kerusi roda. mungkin kerusi roda tu digunakan di luar dan mungkin x berapa bersih, jadi beliau lebih suka solat di sejadah. 

Pemuda tersebut menghalang laluan supaya ayahnya tidak dilanggar sesiapa. Nyata perbuatannya. Kejap2 menghulurkan tangan supaya tiada siapa yg melanggar ayahnya yang sedang solat.

Saya terus menuju ke kereta. Mengambil iklan di cermin hadapan, dan duduk sambil menghidupkan enjin. Selesai membaca iklan iklan tersebut, kereta pun dah berkurangan, saya mengundurkan kereta, dan ternampak pemuda tadi menolak ayahnya menggunakan kerusi roda. MasyaAllah. Perlahan lahan dia mendukung ayahnya masuk ke dalam Exora. Dan bergegas memasukkan kerusi roda di boot belakang. dan dia cepat2 masuk ke ruang pemandu.

hooooonnn.... hoonnnnn.... kereta belakang honn saya. suka ati dia je. baru nak feeeling. huh.

Untungnya pemuda tersebut, walau sesiapa pun tak nampak apa ganjaran & untungnya. Saya yakin dia adalah pemilik syurga Allah SWT. anak lelaki. bahagianya adalah membahagiakan ibu bapa. 

Saya yang rugi. duduk jauh. balik jumpa mak abah seminggu sekali pun susah. masyaAllah.

43650 Bandar Baru Bangi, Khairul yang rugi.
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)