Jumaat, 8 Mac 2013

Moga dikalangan Orang Beriman & Beramal Soleh: Allahyarham Zul Husain







'Bakpe la duk main air sokmo tu, saya  x nampak lagi rul pegang kamera' Abg Zul duk berdiri tanya sambil kami masih mengadap laut.

'Hehe, Abg Zul, sebenarnya saya lemah la nak amik landscape' saya cuba mengelak.

'Lemah mende, blajo la, ramai mari ni, belajo sama2' Abang Zul meyakinkan saya.

'Mm.. sebenarnya, yang sebenar2nya.. saya tak minat landscape, datang sini nak tau macam mana nak guna kamera sepenuhnya, saya minat street foto bang zul' Saya cakap sambil cuba cuba memberi keyakinan kepada Abg Zul, landscape memang bukan minat saya.

'Hehehe, napela gitu wei, hehe, belajo pasal landscape ni, dengan landscape ni kita buleh belajo macam macam, warna, tone, macam macam la, susoh nak kabo, tapinye kalo master landscape, amikla gambo mende pun, mesti cantik' Abang Zul menasihat.

Dan hingga sekarang saya masih ingat pesanan ini.(ketika kami sama sama di Rendezvous II, Pulau Perhentian)

Kali pertama bersama Abg Zul ialah pada tahun 2011 jika tak silap, program Rendezvous pertama di Kenyir. Waktu itu saya x reti menda pasal kamera. Just main snap aja, pergi dengan Fuad. Memori. Mengenali Abang Zul sangat mudah. Beliau sangat peramah, relaks, tenang & kita pun rasa tak kekok bersama dengannya.

Balik dari Kenyir, Abang Zul sendiri call saya, waktu itu saya nak tidur semalam lagi di Mengabang Telipot, Abang Zul call untuk sama sama ambil gambar Sunrise, itulah kali pertama beliau mengajar 1-1 bagaimana menggunakan ND untuk ambil gambar Sunset & Sunrise (3 gambar last tu diambil oleh Fuad).

Minggu lepas kami semua dikejutkan kepulangan ke Rahmatullah, Abang Zul Husain. Sangat sangat terkejut dengan berita ini. Masa dia sakit, saya kerap kali melihat post post rakan baik beliau memohon sama sama mendoakan supaya Abang Zul kembali sihat. Tapi Allah taala mengambilnya lebih awal.

Sedikit masa bersama Allahyarham itulah yang menjadi memori yang amat besar kapasitinya dalam kepala saya. Dan hingga sekarang agak susah untuk menerima beliau sudah tiada. 

Dari seorang cikgu yang tak penah mis membalas mesej di pesbuk dan sms apa saja pertanyaan saya mengenai penggunaan kamera, lense, lampu dan sebagainya, kepada seorang kawan yang suka menasihat. kami semua merasakan kehilangan ini sangat sangat besar dalam kehidupan bersama lensa kami.

Moga Allahyarham Zul Husain ditempatkan dikalangan orang beriman dan beramal soleh. (Abang Zul gambar beramai ramai 2 dari atas, Allahyarham memakai baju hitam hujung kanan)

Al-Fatihah.




Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)