Isnin, 18 Mac 2013

Cikgu & Tun Dr. Mahathir




Terasa pelik kenapa ramai orang. Siap ber bas bas ada. Dalam hati dah mula merungut kecil. Tak besla kalo ramai orang kat taman ni. Nak melayan si kecik Nurul 'Ain.

Sempatla 2 pusingan, akhirnya kami naik kereta semula. 'Ain nampak tak puas, nak main lagi dengan kereta doraemon dia. Rupanya ada perhimpunan Purple Walk. huhu seme kakak2 cun memakai baju pepel. Yang tak boleh blah tu laki pun ada. Pui.

Kami mencari idea nak makan di mana. Dah jadi kebiasaan kami suami isteri weekend aja mencari restoran baru. Tup tup teringat ada 1 yang baru buka sebaris dengan Pakar Annur, Warong @ Bangi nama restorannya. Siap parking, amik baby chair, & amik makanan. Dah nak abis makanannya, meja sebelah kami didatangi sebuah keluarga.

Pakcik tua bertongkat di papah isterinya, ada 2 orang cucu & anak menantunya. Wah meriah, saya melemparkan senyuman, pakcik tu membalas. Pakcik tu duduk & bertanya, anak ke? dah bape orang dah?

Saya & isteri jawab serentak, baru seorang. 

Oo.. saya 5 orang, semua duduk KL. Saya datangla nak tengok anak cucu. Dah bosan, saya balik.
Anak umur berapa?

Anak saya setahun, saya 32 tahun pakcik. hihihi

Oo.. muda lagi. Saya dah 72 tahun. Mengajar lebih 34 tahun. Jawab pakcik tu

OO..pakcik ni cikgu!, saya teringat abah yang juga cikgu.

Mengajar di Johor, KL, dan dekat2 nak pencen naik pangkat jadi Guru Besar balik semula ke Segamat. Saya mengajar pendidikan seni lukis. 

Pernah dulu saya melukis potret Tun Dr. Mahathir, masa tu Tun dah pencen dari Kerajaan, saya hantar potret tu di tingkat berapa puluh entah, isteri semua tak boleh naik. Pengawal tu hanya kasi saya yang naik. Sampai aja di atas, dah jumpa Tun, Tun tanya seorang je ke? saya jawab tak, ada ramai di bawah, lekas Tun call pengawai dia suruh semua naik. Dan kami semua dapat bergambar & bersembang sejam dengan Tun. Seronoknya.

Saya mendengar kemas percakapan cikgu ini satu persatu. Hebatnya.

Anak kerja mana? 

Saya kerja di kawasan industri pakcik, kerja kilang. Dia kerja Hospital. Sambil tangan saya menunjukkan kearah isteri saya

Oo.. bagus bagus.. kerja baik baik nak. 

Makanannya dah sampai, diambil oleh isterinya sambil senyum kearah kami. Kami pun bangun & mengucap salam pada cikgu & keluarga tersebut. 

Kadang2 kita belajar mempengalamankan diri dengan orang yang biasa kita jumpa, yang kita kenal, yang kita rasa hebat, yang kita letakkan diri supaya mereka jadi idola kita.

Kadang kadang juga Allah taala pertemukan kita dengan insan insan hebat yang tak pernah kita terfikir. & Rasanya itu lebih baik pengalamannnya. Lebih ingat & lebih melekat dalam kepala.

Doa untuk cikgu. Moga cikgu sentiasa dilindungi oleh Allah SWT & sentiasa mendapat keberkatan dalam perjalanan mendatang. Amin.

43650 Khairul: jadi anak cikgu jauh lebih baik dari anak siapa siapa. Saya bangga abah saya cikgu.
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)