Rabu, 27 Mac 2013

Belajar Bahasa Inggeris





'confident come from your mind. Set your mind & speak' saya mencebik memuncung mulut. Biar benar saya ni g belaja omputih. Saya agak tidak suka belajar bahasa. Cukup dengan tau & paham udahla. hihi.

Kelas 2 hari tersebut dimulakan dengan mind-setting. Untuk kita kompiden speaking. dengan kata lain, kita tak perlu memikirkan perkataan2 yang bombastik dan fantastik, tapi jika kita kompident, insyaAllah kita akan buleh speaking, kata cikgu tersebut. Saya tersengih. 

Selepas itu bermula aktiviti island hopping. Kami diberi duduk di pulau pulau yang telah disediakan dengan topik, dan kami perlu cakap omputih sepenuhnya. Group kami best. alhamdulillah (walopun ada kui kui kui).

Yang bestnya topik 1st, if you are celebrity, who you want to be' saya pilih nak jadi seorang fotograper yang best tersebut. hampeh, semua ahli group saya sorg pun x kenal beliau, dalam group saya sorang tu nak jadi Dr. Muhaya, Sorg lagi nak jadi UAI, sorg lagi nak jadi chef, tapi x tau apa nama chef tu. masa dia kata pasal chef tu, saya x kompiden langsung dia buleh masak. heh bebudak ni.. haiya susah juga saya speaking londong masa tu. kompident dah tu, belasah aja. harap2 mereka paham apa saya cakap.

topik ke-2 'what your is your similarity & differences between your spouse' kali ini lagila kompiden nya saya kata persamaan itu adalah kami berdua suka memasak, perbezaan nya pula isteri saya seorang pengemas. saya seorang penyepah. ok kah? seme kagum dengan speaking saya. muahahahahaha. orang lain cakap sikit ketawa, cakap sikit ketawa, ah korang pikir masa ni nak cite yang romantik2? ah xde2, kita dalam training ni.

topik ke-3 'if you are going back to 12th years old, what pesanan yang awak akan beri kepada diri sendiri?' masa ni teringat pulak kat abah saya, dia cikgu bahasa ingeris, anak dia x reti cakap inggeris. ala nak buat macam mana, patriotik. kikiki. itula menda yang saya cite, dalam tak semena2, cikgu tu rupa2nya tengah duduk sebelah saya dan dia tanya 'what? your father is english teacher? muka saya yang tak berapa nak putih ni bertukar ke merah merahan dan bibir pula terkelu kelu sambil tangan saya mengelap hingus yang kuar. 

topik ke-4 ialah your family tradition. eh ni macam topik 1st. aah la topik 1st. hihihi. ala dah silap susunan. lantakla. saya kata tradition kami ialah balik beraya. semua mcm tak pecaya. kuang kuang kuang.

ada lagi aktiviti aktiviti yang best best disediakan oleh trainer. trainer nye pulak style cikgu yang x benti2 putus asa. bini orang. saya x mau puji lelebih walopun dia memang lawa. hui. 

well, when we are going back to home, we have a very long gosip. muahaha, kami pool car, naik be-3, sorg tu bini org, sorg tu bujang trang tang tang, saya pulak si ensem suami orang.macam2 kami share, dari perbualan gosip, hinggalah tetiba kuar pasal lahad datu, Anuar ibrahim, Najib tak bubar parlimen, dan macam macam lagi. masa tu takde makna dah cakap omputih. seme cakap melayu. kikiki.

insyaAllah mudah mudahan apa yang dibelajar dapat dipraktikkan selepas ini. amin. 

Khairul 43650 | Sultan Muhammad Al-Fateh fasih dalam 7 bahasa, selepas baca mengenai Sultan Muhammad ini, saya baru tersedar yang dakwah perlu diteruskan melalui bahasa. bukan sekadar tau matematik.
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)