Rabu, 27 Februari 2013

Teladan Terkenal




Siap beli makanan, saya masuk dalam kereta, menuju ke hospital. Sampai aja cari parking, hah Alhamdulillah ada betul2 di tepi hospital. Parking, matikan radio, ekon, matikan enjin kereta, ambil makanan & berjalan keluar menuju ke bilik Nurul 'Ain.

Nurul 'Ain duk syok main cak cak, mamanya menyiapkan semua barangan. Mengemas. Syukur Nurul 'Ain dah boleh discharge.

Selesai makan, mamanya tidokan Nurul 'Ain, saya juga sempat selelap selepas tunaika solat Zohor. Siap semua, saya mengangkat barang barang turun, round pertama, saya tarik 1 beg & diatasnya ada lg 2 beg, manakala di tangan sebelah kiri saya memegang playpan. Naik lif untuk turun, elok aja sampai di lobby hospital, ramai sangat orang, saya memohon untuk lalu, beg yang ditarik tu saya tarik perlahan lahan. 

'bang, minta lalu' saya cakap dengan abang yg kakinya terlunjur.

'bang, minta maaf, saya nak lalu' abang tersebut terus buat tak kisah sambil membaca surat khabar, dalam hati saya dia tak dengar kot.

sekali lagi saya cakap 'abang, saya nak lalu' terus abang tu memandang saya tanpa perasaan, kali ini di lunjurkan ke2-2 kakinya. saya mengerutkan dahi. playpan di tangan hampir terlucut sebab lama pegang & berat. saya pun angkat perlahan lahan 1-1 beg tersebut melalui 2 kaki yang terlunjur tersebut & memegang kembali untuk tarik.

sampai di pintu, pakcik yang jaga pintu tanya 'dah nak balik nak?'aah pakcik, anak dah sihat' pakcik tu mengangkat tangan macam berdoa dan sebut, 'alhamdulillah'. terubat luka tadi.

elok sahaja hampir dekat kereta, beg yang ditarik terlepas. MasyaAllah. Tengah hari panas terik, saya ambik 1-1 dan masukkan dalam kereta. Terus berjalan laju menuju wad semula untuk ambil barang2 2nd round. Kali ini saya lalu di jalan sama, nak lihat wajah sebenar lelaki yang tak mau mengalihkan kakinya, sambil saya lalu, saya pandang tepat kearahnya, kebetulan dia memandang, dan saya senyum. dia mengalihkan pandangan. Hebat abang ni rupa rupanya. (dalam hati)

Selesai semua, kami balik ke rumah. 

saya membelek belek henpon, pesbuk, instagram, twitter yang xde pun sapa nak follow tu. Saya perhati 1-1 entri orang orang terkenal yang add saya, ada juga yang saya 'like' pages mereka.

Tiba2 hati saya sedikit terusik apabila mereka yang mengadd kami2  ini mengulang ulang kata untuk 'unfriend' 'friend' mereka yang tidak memberi sumbangan dalam post post mereka, saya berfikir sejenak.  Sumbangan?

Inilah manusia, kita sebagai orang yang tiada apa apa, atau bahasa baiknya ialah manusia biasa. akan tetap menjadi manusia biasa di mata siapa siapa pun. 

Mereka pula berbeza, walau selalu biasakan diri untuk berkata mereka manusia biasa, tapi hakikatnya mereka dipandang mulia oleh manusia manusia yang memuji kehebatan ilmu mereka.

Wahai teladan teladan yang terkenal. Unfriendlah jika itu lebih baik. 
Wahai abang artis yang saya juga selalu untuk meneladani sikap abang & kata kata abang di pesbuk, jika abang baca post saya ini. sayalah yang senyum dengan abang tu. dan saya jugalah yang abang pandang  tanpa perasaan tersebut.

Sekian. Wassalam.

Khairul, Bandar Baru Bangi.
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)