Rabu, 13 Februari 2013

Pregio




Kejap aja dah masuk bulan 2. Dan Bulan 1 adalah masa sibuk saya. Nak tulis belog pun bercatu. Hehe, alhamdulillah segala kesibukan dapat disusun dengan baik. Macam macam pengalaman, tak tidur, penat, tak makan, tak minum, kesana kemari dengan beg berat, kaki melecet, sakit perut, lelah, rindu ke anak bini, bgaduh bagai dengan rakan2, semuanya dapat berjalan & diselesaikan dengan baik. Alhamdulillah.

Macam macam perancangan tahun lepas untuk tahun ini tak menjadi. Nak ke Kochi,India dengan kawan2 blogger juga saya terpaksa tarik diri. Belum lagi plan macam macam untuk kesana kemari dalam Malaysia. Syukurlah kawan2 blogger paham paham belaka. Terima kasih.

Pagi tadi lepas saya hantar orang rumah kerja, saya memandu ke tempat kerja saya. Hampir sampai di trafik light simpang 3 (san francisco pizza), sebijik van kia pregio menghimpit saya, saya mengelak & kereta di kiri juga mengelak kecemasan. Masing masing tidak membunyikan hon. hanya mengelak dan sungguh berdebar.

Kami sama sama berhenti di trafik light. Saya lihat di cermin pandang belakang pemandu van keluar menuju ke kereta saya dengan berjalan laju.. elok elok lampu hijau dan saya berlalu. dia berlari ke arah vannya. Saya meneruskan pemanduan, hingga di trafik light simpang 4 (shell & warta), lampu merah lagi, kali ini pemandu van betul2 disebelah saya. dia keluar dari van, ketuk cermin kiri & saya menurunkan sedikit dengan darah & degup degap jantung laju, dan dia cakap

'sorry bro, saya tak nampak tadi. sorry sorry!' dia hulurkan tangan bersalam.

saya x de cakap apa, terkesima cakap orang moden, kalo cakap org eksesais mungkin tertakasima. haha

orangnya pakai kopiah. mukanya manis betul. dia masuk kembali dalam van & angkat tangan kepada saya. saya balas.

Untungnya jika seluruh pemandu di dunia ini sepertinya. 

Bila saya sudah ada anak, saya mula menghargai nyawa. Orang nak kata saya memandu gitu gini, katala. Saya tetap pilih untuk selamat saya dan selamat pemandu lain. InsyaAllah. 

Harapnya tahun ini saya lulus lesen skuba. InsyaAllah. Amin. 

Jumpa lagi kengkawan. Wassalam.


Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)