Jumaat, 14 Disember 2012

Pengalaman: Bukan Sia-Sia












Setahun lebih saya simpan gambar gambar ini & berusaha supaya ianya jadi kenangan paling hebat dalam hidup saya & saya x mau kongsi dengan sesiapa melainkan keluarga. Bila ianya dah pun di albumkan, saya fikir elok juga di jadikan pemangkin untuk masing masing bercita cita untuk ke Mekah & Madinah juga satu hari nanti.

Ini kali pertama saya menjejak kaki ke tanah haram. Isteri saya mungkin kali ke 5 atau ke 6. Untung beliau. Dinikahkan dengan saya yang hanya tau basic agama. Ada kalanya saya rasa tertinggal. Saya akui saya banyak kelemahan & syukur alhamdulillah, isteri saya banyak membantu kehidupan saya.

Pengalaman Bukan suatu yang di sia sia kan.

Kami memakai ihram siap siap dari KLIA. saya pada mulanya tak menukar pakaian lain, bila dah masuk dalam untuk menunggu panggilan naik kapal terbang baru saya menyalin ihram. Memakai ihram tak susah. alhamdulillah. 

Tiba di Jeddah dalam jam 12malam, terus ada yang menunggu untuk naik bas & terus ke Mekah, sampai di Mekah terus letak beg & bergegas kembali ke lobby hotel untuk menunaikan umrah kali pertama. 

Labbaikallahumma Labbaik
Labbaika Laa Syarikalaka Labbaik
Innalhamda Wan Ni'mata
Laka Wal Mulk
Laa Syarikalah

Labbaikallahumma Labbaik
Labbaika Laa Syarikalaka Labbaik
Innalhamda Wan Ni'mata
Laka Wal Mulk
Laa Syarikalah

menuju ke Masjidil Haram, dengan suasana hujan renyai renyai, sejuk, saya perlahan lahan meletakkan selipar dalam karungnya, menuju ke Kaabah. Waktu ini tak tau nak kata apa. Kali pertama melihat Kaabah di hadapan mata, air mata x benti benti mengalir. Teguk perlahan lahan zam zam, isteri saya memberi kata semangat untuk menunaikan umrah. Bermula lah tawaf.

Waktu ini hanya doa yang kami panjatkan. Waktu inilah yang saya selalu terbayang bayang. Waktu menunaikan tawaf, kami dikelilingi kanak kanak yang sangat comel. sangaaaat ramai, ada yang berlari lari, ada yang senyum melihat kami, ada yang berjalan seiring dengan kami. semuanya comel comel.

waktu itulah kami rasa kami diingatkan untuk berdoa x berhenti henti untuk kami beroleh zuriat.

Kami dapat menunaikan umrah sebanyak 3 kali. Syukur Allah Walhamdulillah.

Dapat juga Ziarah. Ke Hudaibiyah, Ke Arafah, Masjid Tanaim dan Muzium 2 Masjid,  Dan seterusnya ke Madinah untuk bertemu Rasulullah SAW. Lain sungguh auranya. Sangat lain. Sungguh aman, sungguh terasa amat damai. 

Di Madinah kami x puas. tiba tiba aja dikejutkan dengan notis balik awal sehari. ramai yang tak puas hati. Tapi adalah hikmahnya! Kami sempatlah ke Masjid Quba', pasar kurma dan kebun kurma! lain2 x sempat. hihihi.. yang pentingnya ialah dapat Solat di Masjid Nabawi dan amat amat bersyukur saya sentiasa dapat solat dalam Raudhah! 

Selepas beberapa bulan balik, Isteri saya mengandung. dan selepas 9 bulan, keluarlah si comel Nurul 'Ain! Syukurrr Alhamdulillah!!

Ain pun dah nak masuk 9 bulan skarang, dah pandai sebut Allah, babah, mama, bebek (bibik), agi agi (nak lagi), dan yang paling pandai skarang ni ialah tepuk tangan. asal dia berjaya aja buat sesuatu dia akan jerit dan tepuk tangan. hehe bebudak skarang seme bijak bijak! 

Banyak lagi pengalaman di sana. Cukuplah setakat ini saya cerita, gambar2 nya banyak. Dan saya tak pernah miss melihatnya setiap hari.. 

Moga dapat bawa mak abah pulak lepas ni insyaAllah ;)

Khairul | Mungkin entri terakhir 2012. Jumpa lagi pada 2013 nanti insyaAllah! Manyak Bizilah! ;)
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)