Rabu, 14 November 2012

Raising Young Khalifah : Bahagian ke 3 (Akhir)








Raising Young Khalifah: Amanah Besar Dari Allah | 13hb November 2012 | Dewan Tabung Haji, Kuala Lumpur


Nak kata Forum, bolehla.. Tapi kali ini fokus kepada soalan. Kami menang bergaya, 7-3. Haha, lebih menang lagi bila statement Dr. Harlina Siraj kata, lelaki zaman ini lebih penyayang. gitu kan? haha lebih kuranglaaa!

Saya tak nyempat nak tulis 1-1 soalan yang ditanyakan. Jadi saya tulis perkongsian dari Panelis sahaja.

Dr. Harlina Siraj

- Anak akan membesar mengikut niat ibu bapa (cth; nak besarkan anak supaya jadi Ustaz, akan jadi Ustaz)
- Tanggungjawab menjaga anak adalah TANGGUNGJAWAB. bukan beban
- Parenting is teamwork. Bukan sorang sorang (part ni saya sendiri kena perbaiki diri saya)
- Gen Y hari ini sedang melahirkan 13 juta anak Gen Alpha (Gen i-pad), anak laju dengan arus i-pad, ibu bapa kena lebih laju!
- Ibu bapa decide anak nak jadi macam mana, nak jadi baik, ibu bapa perlu baik dulu, begitulah sebaliknya
- ibu bapa perlu berfikir 10 kali lebih dari anak
- education sistem mesti diubah
- banyakkan bersembang, komunikasi dan bermain
- kembara spiritual (yang ini x sempat salin) 

3 item yang perlu ada dalam rumah
- sakinah
- mawaddah
- rahmah

Puan Dayang Lily

- Ibu bapa perlu melihat Islam sebagai cara hidup
- Contohi program Alim Kids
- Banyakkan bermain dengan anak anak, abaikan TV, Ipad dan sebagainya
- Perlu diingat, kita juga khalifah.
- Good, make others good & makes world good!
- Anak anak perlu perhatian, ibu bapa perlu beri perhatian!
- mengenal kebaikan anak, perbaiki kelemahan anak

Ustaz Hasrizal Jamil 

- Mendukung anak semasa solat, hukum harus - hadith ke 845
- Sistem education adalah sistem kita bersama, jangan salah menyalah
- is not about what to teach, is about how to teach (wah speaking london i)
- Jangan meraikan kegagalan dengan perli dan sebagainya
- Perbezaan zaman, zaman dahulu lebih susah, zaman skrg lebih senang, tetapi ujian zaman skrg mungkin sama susahnya dengan zaman dahulu.  
   
Ustaz Muhammad Fauzil Adhim 

- Kita perlu kembali kepada Al-Quran & Sunnah
- kunci terbaik untuk anak soleh ialah mencintai ibunya sekuat hati.

Ustaz Amin Idris  
- Lirik Lagu Michael Jackson - Earth Song 

What about all the dreams
That you said was yours and mine...
Did you ever stop to notice
All the children dead from war 


.......................................................................................

dan akhirnya program yang sebegitu luas ilmu ini ditutup dengan penuh perasaan yang masih tidak puas hati. saya sendiri pun, saya fikir, penganjur perlu meluaskan lagi waktu seperti ini untuk kami yang menagih ilmu2 seperti ini. mungkin kali ini dengan mengupas dengan lebih luas isu2 yang hanya diberi pada 1 jam itu.

masa saya solat zohor, kebetulan terjumpa rakan lama. masa kami sama2 belajar di KUSZA. dia dah anak 2. saya baru sorang. hihi.. seronok dapat jumpa sama. memula geng dengan sepupu wife, pastu geng ngan dia la sampai abis program.

sangat seronok program ni, sampaila kat parking keta, rupa2nya Ustaz Hasrizal hanya lat 2 keta aja ngan saya, saya pun tegur. Ustaz sengih aja. pastu saya selamba jalan. tup tup parking tiket hilang!! muahahahaha..

cari punya cari punya cari, rupanya ada di tangan kiri. itu baru tegur Ustaz dah nebes x tentu pasal. ish ish ish.. 

apa2pun saya ucapkan tahniah kepada penganjur, panelis juga tabik spring kepada ibu bapa yang sanggup bawak anak sama2 mendengar! memang saya tabik!!

khairul | memanis kehidupan dengan menghadiri majlis ilmu



Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)