Isnin, 19 November 2012

Jom Berjalan 1,000 Langkah Bersama Dr. Harlina Siraj








Malamnya bukan main duk ingatkan isteri saya. Isteri saya juga lebih kurang jugala berkobar kobarnya nak pegi bejalan dengan Dr. Har. Maklumla, program surau kat umah kami. Mestila kena join. Rugi ni.

Jam menunjukkan 6 pagi. Udah terlambat. Saya pun solat subuh. Anak saya tersengih bagai. Isteri saya menyambung tido. eh dia ni nak pegi ke idak. Kejut punya kejut. Dia relak aja x memberi respon. Jam sudah 7 lebih, ini tak boleh jadi. mesti saja x nak pegi ni. hish. Saya pun amik botol susu Nurul 'Ain, dukung dia, turun bawah & letak dia dalam stroller. Sambil di tangan kiri saya sudah mencapai kamera tanpa memandang. Hebat.

Berjalanlah kami memusing taman sekejap, kira warming warming session la katakan. Ain pun relak aja dalam stroller, mengikut aja babahnya tolak. Dah agak2 mendengar pengumuman nak gerak dah, saya pun menolak la Ain ke Surau Abdul Rahman B. Auf, register dulu. Akak tu kasi saya mineral sebotol & sandwich juga sehelai tuala. dan kami diarahkan pegi ke jalan raya untuk memulakan sesi bjalan kaki. Dr. Har ni mana x nampak nampak lagi. Jangan dia ikut mood isteri saya udah.

Saya berdiri di kalangan jejaka jejaka yang agak berumur sikit. Yelah masing2 memegang tangan anak. kikiki, saya sorg je rasanya tolak stroller. Dan bermula la sesi bjalan. memula tu ok, momentum tu memang ada. Ain pun ok aja. Dari surau tu bjalan pusing ikut Surau al-madani tu, dan pusing lagi ikut sekolah Jalan 3, hui penat wei. Ramaila duk tegur anak saya, saya pahamla, walopon masih mengekalkan keenseman, tapi bila tolak anak ni kompom saham dah jatuh. muahahahahaha, mujur anak lebih comel dari babah. haha

Tetiba saya mendapat 1 idea. Buat2 bagi susu ke 'Ain dan duduk di area menunggu di depan sekolah jalan 3 tu. abang2 & akak2 yang lalu tanya saya 'susu?' atau anak menyusu? haa saya menggangguk. siap tambah garam 'aah, dah ngamuk ni' lalu apabila saya memandang kiri dan kanan, lantas mengeluarkan henpong dari dalam kocek di sebelah kiri seluar trek baru saya, terus mendial isteri saya. cakap2 romantik sikit & memaklumkan kejadian sebenar.

isteri saya jawab cover cover (saya tau mesti baru bangun tido). saya terus memaklumkan kami tersangkut di sekolah jalan 3. isteri saya katanya bergegas terjun dari katil ala ala bomba yang turun tiang dari tingkat atas ke bawah tu. dibawanya kereta dan menuju ke kami. dan kamipun naikla keta. Seronoknya bukan kepalang lagi dapat naik keta. muahahaha

di pendekkan cerita. kami pegi bekpes dulu di Wadi Hana, membelasah nasi lemak serta tomato bucheta, dan selepas tu kembali ke Surau untuk mendengar Dr.Har bercerita. Dr.Har kata kepada kami suami suami ini, kasi ke org umah kita ni tido, jangan asal hujung minggu je paksa dia buat itu ini, sian dia. ha mcm saya la, xde paksa2 pung.

Banyak jugekla Dr. Har cite, tapi saya rasa entri ni terlalu panjang dah. kang muntah korang nak membacanya, Apa2pun 1000 langkah bersama Dr.Har memang best! saya suka! Tahniah penganjur!

Khairul | berjalan luas dunia
43650 (wah ada poskod, mcm Ustad Hasrizal la)
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)