Rabu, 17 Oktober 2012

Zulhijjah dan Oktober



Saya khairul. Nama penuh saya Wan Khairul Hakimin Hj Wan Muhammad. Sekarang berumur 31 tahun. Anak seorang (setakat ini) dan isteri juga seorang (jangan buat berani nak tulis setakat ini juga). Kulit hitam manis, bila senyum lagi manis, gebu2 sedikit di pipi dan berdahi ala2 org bijak pandai. Mempunyai kekurangan 1 gigi disebelah kiri gigi kapak yang memudahkan saya meminum air menggunakan straw tanpa buka mulut. haha

saya kidal. jika tak tau sila google apakah  maksud kidal tersebut . kidal tau bukan keldai. 

Mempunyai ibu bernama Aini Abdullah juga bapa bernama Wan Muhammad Hj Wan Abdullah. masa saya kecik2 saya pernah tanya mak, mak ni adik beradik abah ke. mak saya kata, 

eh pandainye, adik beradik mana buleh kawen

saya masih kompius, kenapa nama ayah mak Abdullah, nama ayah abah Wan Abdullah, kenapa ada wan, kenapa ramai wan, kenapa seme adik beradik saya wan. ah kalo org tepon umah, org cakap nak cakap ngan wan, kami akan tanya wan mana. ada juga yang melawak jawab wan tutri. masa tu x reti lagi rasa nak lempang tu. kalo skrg mau lempang kuar dari gagang tepon.

Saya belajar 2 tahun di tadika, ikut abang saya yang katanya ada orang kata dia ala2 org arab tu. kami beza setahun. saya masuk tadika umur 5 tahun. tapi tak bijak bijak. mak saya kata saya nakal. abang saya masuk setahun je, dapat hadiah Quran sebab pandai ngaji. saya masuk 2 tahun dapat tuala je. tu pun ihsan dari cikgu tadika katanya.

Lepas itu saya dimasukkan ke sekolah rendah kg.carok puting, eh tipu. mana ada sekolah kat situ, tadika je la kat situ. saya darjah 1 di sekolah kebangsaan mayam, triang, Pahang. masa tu berkenalan dengan cikgu cun melecun, cikgu zaini namanya. dia frust dengan saya agaknya tak besar2 dan akhirnya dia membawa diri ke Perak. saya masih mencari cikgu zaini ni. dia cikgu kelas saya yang saya duk ingat jasa dia ajar saya membaca dengan elok dan selalu perhatikan apa yang saya tulis. sebab saya suka melukis masa dia ajar. bukan menulis. kikikiki

selepas itu abah saya naik pangkat jadi cikgu besar. eh betul ke. ye kot. di Sekolah Kebangsaan Jengka 3, masa tu saya jadi eksenla sikit ngan kawan2, masuk sekolah tu masa ujung2 darjah 2 kot. sangat kenal rapat ngan ikbal. bkawanla kami sampai sekolah agama sama2. pastu kuar sekolah agama juga sama2. hahaha

lepas kuar sekolah agama atas alasan macam2 tu, saya masuk sekolah biasa di Jengka 2, tak pandai2 juga. PMR langsung xde A. masyaAllah bodo bedengung masa tu. pemalas! lepas tu abah saya kena tukar lagi ke Lanchang, mak abah decide nak pindah terus ke Mentakab, saya pun ikut lepas setahun, saya duk asrama dulu masa tu.

Tukar ke sekolah Dato Bahaman, Lanchang, saya belaja juga la. walopon malas ya amat. masih suka menulis dan melukis dan sangat kuat berangan. masa ni terasa susah juga, pegi skolah berulang 30km sehala. balik naik bas dan berjalan kaki ke rumah dalam 1km lebih. ele kecoh. kat sini jumpa kawan rapat smpai skrg, engku, parit singgit ngan un. seme dah bekeluarga. hebat depa!

lepas tu SPM juga teruk. Pangkat 2, aggregat 25. frust. abah usahakan masuk UiTM, saya x mau. keje jual nasi lemak dulu. mak masak, saya jual. lepas tu masuk Twintech, amik IT. x boleh bawak. culture shock, org kampung kuar pegi KL. haiyo jiwa kacau. 2 sem bawak 2.0!! tapi yang  hebat, jumpa ajep. ajep best. dia terer.

balik keje mekdonal. kumpul duit. masa tu baru tau susah. tetiba bos mekdonal nak antor training pegi autralia. katanya buleh jadi org mekdonal yang hebat budak kerol ni. dan tetiba itu juga offer pegi KUSZA sampai. saya melompat2 kegembiraan. abang saya juga ada disana. eh suka suka. 

masuk KUSZA. baru betul belaja solat dengan betul. baru betul belaja ngaji dengan betul. baru betul x nakal2 dah. jadi orang baik. kawan ngan org2 baik. hihihi.yang paling rahsia kat KUSZA ni ialah, mak abah sampai skrg x tau saya penah amik upah bersihkan lobi kantin dengan upah RM5 semalam. sebab memang  x bduit nak beli buku. kalo mak abah baca ni. masuklah tahun ke 12 rahsia ni dipecahkan. ngeh ngeh ngeh.

lepas tu masuk KUTPM, amik degree, celen diri sendiri amik decision science. lebih kepada strategik manajemen dan statistik. 2 kali naik pentas dpt president list. mak abah tkilan sebab saya x penah kasi tau diorg pasal naik pentas tu. org lain bawak mak bapak, saya relak aje single mingle. apela kerol.

masa ini juga saya amik part time keje katering, pantang lapang saya akan keja. dapat dalam rm300-600 sebulan bgantung kepada event. sangat seronok. paling seronok time potong ayam yang ada masa mencecah ratusan ratusan ekor!! best! pengalaman bharga nak jadi orang. nak beli buku perlu duit. kenala keja.

lepas itu grad. masuk keja di kuantan, dapat jadi PPC officer. tapi x best. kilang tu nak solat pun bercatu. eh Malaysia ni. hehe. keja pulak di Bangi. lepas itu kawen, pegi Kelantan dan sekarang di Bangi kembali. Alhamdulillah. Anak & isteri juga suda menjadi penyeri idup saya. syukur Alhamdulillah

cita2 saya dulu masa kecik nak jadi chef. sampai skrg masih belum layak. hahaha

Saya LAHIR pada 3/10/1981. mengikut hijri converter kata, samanya tarikh lahir saya itu ialah 4hb Zulhijjah 1401. sekarang sudah 1433H kan. maksudnya jika menggunakan kalendar Islam (hijrah) saya sudah berumur 32 tahun.

sebab itu saya cite ringkas2 je ni. inilah saya. nak cite detail2 kenakalan, heh janganla. tekejut nanti. hehe. 
okeh la. selamat berkenalan seme! hahaha

p/s: mama & ain, 4hb zulhijah kita ajak atok ngan uwan mentakab makan2 eh!

khairul | Ujian bukan 1 penghalang. kerana itulah syarat dalam berjuang.
berjuang memanis kehidupan.


Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)