Isnin, 10 September 2012

2 Hari Panjang





8hb September 2012.

Meneruskan sesi bersama encik kamera untuk menjadi saksi majlis walimatul urus 2 pasang pengantin adik beradik di Jengka. MasyaAllah makanannya superb. teringat ingat. hehe. Balik dalam jam 4.30pm bergerak dari Jengka ke Bangi.

Dalam perjalanan tu, saya singgah sekejap di umah mak. Mak abah ada. Makan lagi. Mak masak briani. Ada org tempah, layan lagi skali sepinggan. hehe.. 

Sampai di Bangi dalam jam 9.30pm, elok sampai di hadapan tutti fruiti, ada sebijik kancil memotong dari arah kiri, dan sesi menghon kereta.

kereta tersebut mengekori saya sambil menunjukkan parang panjang. peh dasyat org skarang ni. adala serba sikit sesi memusing bangi dengan penuh cuak. akhirnya beliau ilang mcm tu je.

9hb September.

Tengah hari tu saya diserang gastrik. Isteri saya pun sama. Saya pergi ke Annur untuk ambil rawatan. Kena cucuk di tangan kiri. Alhamdulillah rasa sedikit lega. Tetiba mula cirit birit. MasyaAllah kejap kejap ke Tandas. 

Sampaila jam 9malam, saya dah x boleh tahan. Berbelas2 kali dah ke toilet. Saya ambil keputusan untuk ke Hospital Annur skali lagi. Udah kena masuk air + cucuk ubat lagi, tangan kanan pulak.

Saya perasan waktu saya sampai ada sedikit kekecohan. Mungkin hal kecemasan barangkali. Diam aja sambil2 mata saya memandang nak juga tau apa yang berlaku. Nama saya dipanggil untuk masuk ke bilik kecemasan bagi IV air + ubat. saya dimaklumkan agak lambat sikit untuk dipanggil, kerana ada kes kecemasan.

Masa tu kedengaran orang ramai membaca yaasin. Tersentak sekejap.Ada orang meninggal ke. Dalam jam 10 lebih saya ditinggalkan sekejap. Lepas tu barulah saya diuruskan oleh adik misi lelaki yang bertugas. boleh pulak ada misi lelaki. huh.

Selepas procedure masuk air dilakukan,

'waalaikummussalam.. aah.. ayah dah takda..' saya dengar perbualan telefon seorang anak kecil dalam sekolah rendah umurnya. saya bangun duduk. dup dap dup dap jantung saya.

dan selepas itu makin ramai memasuki ruang katil sebelah, terdengar suara menangis makin kuat dan ada yang bercakap, sabar sabar.

dan saya tertidur. 

dalam jam 12 tengah malam, saya terbangun, dengar suara orang ramai. kedengaran mereka mengangkat jenazah untuk bawa balik kerumah. saya masih x dapat lihat. antara katil kami ada langsir yang mnutupi, saya tanya adik misi lelaki tu. adik tu cerita yang mudahnya jenazah pergi tinggalkan semua. hanya sakit2 dada dalam perjalanan nak hantar anak masuk U. Arwah menghembuskan nafas terakhir sebelum sampai di Hospital. Saya balik ke rumah dalam jam 1am. tengok wajah isteri dan anak saya nyenyak tido. masyaAllah saya dah jadi bapak. mm...

Moga arwah di tempatkan di kalangan orang2 beriman dan beramal soleh.

10hb September.

Pergi kerja dengan mata kuyu. kurang tido malam tadi. 

setiap apa yang berlaku dalam hidup kita ada hikmahnya. ambil jadi pedoman & pengajaran.

Khairul
kuahkari.com | Mengingat kematian adalah salah satu cara untuk memanis kehidupan

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)