Rabu, 29 Ogos 2012

Janji Manismu : Edisi Merdeka

Masa saya kecik kecik dulu, banyak kali jugala ingatan terhadap merdeka ni. Sebabnya saya antara yang suka mengantor cerpen, sajak, syair, pantun bagai untuk negara tercinta ni. Maklumla, dah asik2 suruh kita cintakan negara, kita ni bercinta la bagai nak rak sampaila tahun ni saya berumur 31 tahun.

Saya adalah lepasan Ijazah di salah satu Universiti popular jugekla. Popular org duk buat shooting cite drama atau filem. Adam kena tengok ni wei. Mana tau ko nak jadi pengarah pilem pulak. ko suh aku jadi tukang lalu lalang pun xpe dah sambil aku senyum senyum kan. hihihi. ok sudah, sambung balik. Abis belajar pada tahun 2005. dan sekarang syukur alhamdulillah sudah 7 tahun bekerja penuh di sebuah kilang dan bekerja separuh masa amik gambar.. dulu penah keja separuh masa juga masa belaja. almaklum bukan anak tansri, dato seri, tun, serta juga bukan anak tengku tengku.

Alhamdulillah, di negara tercinta saya juga dijanjikan oleh peluang bekerja yang hebat2. dan akhirnya saya bekerja di syarikat sekarang yang masuk tahun ke 5 dengan gaji masih kurang  dari RM3 ribu. Oleh yang demikian, saya berusaha keras batu mencari keja part time sebagai seorang juru gambar. hebat x wahai negaraku? ape kes janji ko ni.

Dulu pakai keta. sekarang seme harta telah dijual oleh sebab saya menimang cahaya mata pertama selepas 5 tahun berkahwin. syukur alhamdulillah. Janji negara saya kepada saya ialah, bila saya bekerja, abis degree, berkahwin, saya, isteri dan anak anak saya akan dapat kemudahan asas di mana2 la dalam negara. kemudahan semua ada. hospital, sekolah, jalan raya, pengangkutan awam. kira complete lah. ha ni ha janji kamu yang kunun kunun kehidupan kami akan berubah dan bahagia la sangat.

1. Hospital kamu x cukup staff, x cukup fasiliti, akibatnya kamu lebih suka orang ramai yang kaya2 pegi buka hospital swasta yang lengkap serba serbi. tapi harga nya lengkap juga.
2. Jalan raya juga lengkap. tapi kamu suruh kami bayar pada setiap perjalanan, kata kamu, kos nak baiki jalan. tah betul tah idak. asal jalan lama aja rosak teruk, abis yang itu sapa tukang jaga kos nya? ketua kampung?
3. Peluang bekerja yang banyak. ini juga takde la menipu sangat. peluangnya ada. hebat jugalah, cuma bekerja dah macam bunuh diri, stress bekerja dengan gaji yang diberi sangat jauh. bagai jauhnya langit dan bumi. oleh yang demikian, orang lebih suka melompat2 kerja seperti berahim ally.
4. Mempolitikkan semua menda. kamu ingat kamu bergaduh dalam TV, paper, seme2 ni xde org stress ke? cubala skali skali pegi main bola. Anuar lawan Najib, geng Kak Azizah lawan Kak Mah main bola jaring. haa tapi ati2 Kak Azizah, kena pelok nanti kompom kalah. kahkahkah. (sori jangan tangkap eh)
dan no.5 YANG KAT BAWAH ni ha. kunun kata negara maju. chait, mujur kamu negara, kalo kamu adik saya, saya sekeh kamu.

pengiraan belanja sebulan oleh saya sendiri
Sewa Rumah - RM800
Minyak keta isteri kira 50/50- RM100
Toll: RM80
Telefon + internet: RM150
Letrik: RM0 isteri bayar
Loan Bank: RM660
Kredit Card: RM200
Mara: RM150
Astro: RM85
Simpanan Anak: RM100
Air: Free!! Air selangor Free laaaa!! suka suka
Susu anak: RM33 X 4 tin = RM132
Pampers Anak: RM29.90 x 3 beg = RM89.70
Makan seorang sehari RM6 x 20 hari kerja = RM120 (thari company sponsor)
Household / barangan makan di rumah : RM200
Insurans saya: RM37.50
Insurans isteri: RM0 dia bayar sendiri
Insurans anak: RM100

seme skali RM3004. kahkahkah
gaji dah tolak EPF. Adala dalam RM2.5k sebulan
bakinya ber negatif sebanyak dalam RM500.

belum lagi kira untuk kesayangan saya di kampung. kan kan. ;)

dan negara saya kata, RAKYAT KITA KUAT BERHUTANG.

jadi oleh sebab cintakan negara jugalah saya masih bertahan di syarikat sama. mana tau di syarikat lain jauh lebih teruk dari sini.

apa2pun. saya amat bersyukur dan sangat bahagia, tak pernah lagi x cukup makan walo gaji bernegatif sokmo2, yelah syukur Allah taala beri peluang kepada saya untuk buat keja part time, rezekinya mencurah2, time2 cuti lagilah. syukur alhamdulillah. Syukran Allah walhamdulillah.

ironinya ramai orang tidak faham, bila isteri bergaji lebih besar dari suami, orang senang senang kata SENANGLA si suami, isteri gaji besar. 

hehe.. senang ke? dengan gaji besar mana pun, mana mana suami nak kan isterinya dapat beri perhatian sepenuhnya pada anak. moga2 bantuan Allah taala dapat bantu orang seperti kami, juga seperti sahabat2 lain.

Ramai lagi yang jauh lebih susah. jauh jauh jauh lebih susah. tapi mereka bahagia. itu sebab kena lihat dari sudut keberkatan rezeki tu. biar kecik, tapi cukup makan. dari hidup kaya raya, bahagia tah kemana, bergaduhnya jangan cakapla.. hari2 ada aja menda nak di kisahkan. bergaduh sana sini. masam muka dan paling teruk ialah langsung tak reti nak tahan marah. seme menda nak marah, senang sungguh setan masuk dalam kepala. haih..

Moga saya dijauhkan Ya Allah.

Inilah tulisan rakyat marhain yang cintakan negara. oleh yang demikian, saya pilih logo dibawah, logo dibawah lebih sinonim dengan saya. walo dengan kesusahan, moyok, sedih, tapi kami semua bersama. kan best!!

Biar hidup susah, janji bahagia. dari senang lenang, tidur pun tak lena

Saya Anak Malaysia. Saya Sebangsa, Senegara, Sejiwa. Selamat Hari Merdeka Malaysia.





Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)