Khamis, 9 Ogos 2012

Abah, Belilah Kereta



Petang semalam tetiba teringat ke seorang makcik yang pernah berniaga tahun lepas di bazar Ramadhan, makcik ni berniaga cucur udang bersize kecik2 dengan cicah kuah kacang. mabelos. Elok saya balik terus mencari, manala tau, tahun ni makcik tu masih berniaga menda yang sama. udah tentu saya akan beli. hehe..

sampai di bazar seksyen 3, saya berjalan dengan segak seperti biasa. ala2 Fahrin Ahmad jugala, tapi xde sapa pun pandang saya. ngeh ngeh ngeh. Mencari punya mencari, akhirnya betul, memang makcik tu masih berniaga, ada beberapa orang duk tunggu cucur tu. Saya pun cakap ke anak makcik tu nak 3 ringgit. Dan..

'abah, abah belila kereta' kata seorang anak lelaki pada ayahnya

'kejap, kita beli ni dulu ok' kata ayahnya.

saya fikir anak ni nak mainan kot. sudah membeli, saya membeli lagi dan lagi. itulah dia bahaya kalo pegi bazar ramadhan ni, buleh bertukar kepada bazir di ramadhan, ish ish ish. siap membeli belah saya menuju ke kereta.

'abah, kenapa abah tak beli kereta lagi? tanya anaknya. kebetulan, ayahnya parking betul2 tepi pintu kereta saya nak masuk, saya terpaksa tunggu dia naikkan anaknya dan dia alihkan motor. mood sabar melihat keletah anaknya waktu tu, saya senyum aja.

'abah belum ada duit, nanti ada duit lebih, abah beli ok' kata ayahnya. saya tersentak.

'bang, saya nak masuk kereta saya boleh?' saya cakap ke ayah kanak2 tu. bila saya tegur baru dia perasan saya dibelakangnya.

'boleh2' terus dia alihkan motornya. anaknya sedap duk makan kuih sambil duduk di atas moto depan ayahnya. heh posa la. kikikiki

'wah abah, beli la keta macam pakcik ni boleh' cakap anaknya. ayahnya senyum kearah saya. dan saya lihat ada wanita menuju kearah mereka. isteri dia kot.

saya seluk poket. kasi mende dalam poket saya ke anaknya, tak tengok2 dah. terus masuk keta. temenung.

masih ada lagi yang jauh lebih susah dari saya.

khairul
kuahkari.com | melihat orang susah dan jika tak rasa apa2,  eloklah jadi kambing
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)