Isnin, 16 Julai 2012

Nilai Kematangan



Dalam jam 11 malam, waktu tu saya di Janda Baik untuk sesi latihan di sana (gamba kat sini). Saya call isteri saya, biasalah nak tido ni mesti nak tanya2 kan? hehe.. Isteri saya mohon bantuan untuk saya jaga anak pada ahad tu. Saya terdiam juga. (dalam hati, isteri saya tau yang saya kena kerja ahad tu) tapi saya diam aja mendengar. Dan saya bersetuju untuk batalkan semua kerja & beri tumpuan pada anak.

Ahad 

Saya bangun agak lewat, dalam 6.15am, kepenatan balik dari training. Mandi2, solat & terus ke luar cari bekpes. 'Ain masih nyenyak tido. Mamanya pula sudah mula bersiap nak g kerja. Almaklum kerja hospital, x tentu masa. Dalam kepala saya, boleh ke x ni nak jaga anak sorang2. Isteri saya x benti2 cakap bila waktu susu, bila nak mandi, lepas mandi buat apa, susu tu kena letak apa, tangan kena bersih dan macam2 lagi. Saya diam aja. Tapi bila part dia nak ajar saya bedung, saya kata saya tau. eksen. hahaha
Selesai bekpes ngan isteri, isteri saya pegi keje. Tinggalla kami be-2 di rumah. Tengok si kecik ni masih tido, saya basuh kain (mesin yang basuh sebenarnya). Sempat amik vacuum bersihkan ruang tamu & tunggu baju siap basuh terus sidai kain. Dalam jam 8.30am, Ain bangun, mata tebeliak wah cukup segar pulak budak ni. Saya dukung dia bawak naik bilik untuk mandikan dia. Dia cukup suka mandi. Dah siap tadah air, air panas pun dah siap masak (orang kampung mana ada water heater dalam toilet), saya pun rasa2 air agak2 suam, mula la mandikan dia. Isteri saya pesan, pegang kuat2 sebab dia selalu x sabar nak terjun dalam bath tab dia. Ye sungguh!! puas jugekla memegangnya. hahahaha asal saya keluarkan dia dari bath tab, dia jerit, nak duk dalam tu lagi. ah xde2 dengar cakap babah, nanti kecut lama2 dalam tu, saya pung angkat dia pun menjerit, tapi kejap betul menjeritnya x sampai kot 10 saat, dia diam dan tersengih2.

Siap dah pakaikan baju dia, bedakkan, letak lotion, minyak yuyi dan macam2 lagi la nak kena letak, saya pun susukan dia. dia minum penuh bersemangat, macam mama ngan babah dia juga bila makan, tanpa rasa ragu2 terus makan sampai licin. Belum abis susu, srikandi kecik ni dah tido. haih, geram pulak dia x abiskan susu. Saya pun tepuk2 dia suh dia bek. bek tu tau ape? sedawa! hahaha

Bila dia tido, saya meneruskan sesi kemas bilik pulak. kemas buku2 yang penuh dalam rak baju, atas meja, atas almari dan macam2 lagila. banyak sungguh buku2. rasanya nanti buleh buat library agaknya. kuakuakua. siap ngemas, ngemas baju2. temenung, nak gosok ke idak. ah x payah, pengsan cinta saya kang. mana penah saya menggosok sepanjang saya idup. tu 1-1 mende yang saya  x reti2 buat. muahahaha...

alhamdulillah elok setiap 2 jam dia nangis, nak susu lagi. saya pun siapkan susu dan bawak dia turun bawah untuk tengok2 ape ada dalam tv ari tersebut. elok aja tgk tv dia pun baru nak abiskan susu dia, saya terasa panas aje kat peha ni. pelik pulak dah. heh, dia kengcing, tembus! haiya Ain, sampai ati. saya pun bersihkan dia ngan saya2 sekali la. hehehe comel betul la ain ni, mcm babah je comelnya. kan mama?

mama pun balik kul 2pm. terus tengok anak dia & mama senyum. puas ati la kot. hehe alhamdulillah.

pengalaman pestime menjaga anak sorg2 ni bermakna betul & akan ingat sampai bebila insyaAllah. hehe, dan pengalaman ini jugalah membuka mata saya sendiri yang saya boleh jaga anak saya sendiri. mak saya & keluarga saya kalo tau ni pun mesti x boleh pecaya. hihihihihi

orang selalu nampak sekejap sekejap apa kita buat, terus jump pada conclusion kita ni macam itu macam ini. Kita idup ni kalau boleh berbaik dengan semua orang, itu kalau boleh. kalau tak boleh nak berbaik, janganla buat jahat pulak. fitnah, memburuk2kan dan macam2 lagi. tapi apa nak buat, manusia memang cenggitu la. bukannya kambing kan? kalo kambing senang je, sembelih buat sup. peh!

ada 1 menda yang saya sentiasa ingat bila saya diuji dengan 'cakap-cakap' orang ni. mende tu ialah 'tahan & sabar'. Cakap2 ni besar pengaruhnya. Dari mesej tu sampai di telinga, masuk ke kepala dan buleh turun ke hati. Yang tu boleh jadi sakit hati tu. Sabar!. Dan biasanya saya letak manusia yang suka 'cakap-cakap' ni adalah manusia yang lemah IQ, lemah daya emosi dan sangat lemah handle stress. suka melihat orang lain, x suka lihat diri sendiri & sangat suka perli2, provok serta bercakap tanpa sedar. Lebih baik diam aja berhadapan dengan mereka, x kiralah mereka tu siapa. Diam aja & senyum.

susah kita, hal kita. selagi boleh cari rezeki halal kat luar sana, itu sudah bersyukur amat sangat dari jadi pengemis yang meminta minta. diam diam sudahla. nak idup lama lagi, berpuluh tahun mungkin. tapi jika masing2 sibuk nak sebut itu ini, tua tua nanti x taula macam mana. mmm :(

Rezeki ni hak Allah
Dia boleh beri
Dia boleh ambil

Umur ni hak Allah
Dia boleh beri
Dia boleh ambil

Ketentuan tu hak Allah
Dia boleh beri
Dia boleh ambil

Marah bukan hak siapa siapa
tapi itu cerminan syaitan dan manusia

Dengki bukan hak siapa siapa
tapi itu cerminan syaitan dan manusia

Cemburu bukan hak siapa siapa
tapi itu cerminan syaitan dan manusia.

Redho, diam, senyum adalah hak saya.
InsyaAllah ;)

saya adalah saya. tak mau jadi orang lain sebab orang lain. ;)
wassalam.

Khairul
kuahkari.com | Memasak rencah untuk memanis kehidupan


Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)