Jumaat, 13 Julai 2012

Isi Hati


2 hari lepas

'adik, awak ada buat apa2 sampai ahad?' abah tanya saya sambil2 dia bermain dengan cucu (riyadh & 'ain)

'setakat ni xde bah, adala nak pegi ikim.fm dengan ahad tu ada seminar pada petangnya' saya menjawab bersahaja.

'kalau macam tu, abah nak duduk umah adikla sampai ahad, mak nak balik dah esok' kata abah

'oh, boleh aja, saya menjawab terus' dalam hati saya ada sedikit kegusaran, biasanya isteri saya yg bawa kereta pada jumaat untuk balik sekejap menyusukan anak, saya akan tumpang sesiapa untuk solat jumaat. saya berterus terang dengan abah, tapi abah kata boleh jalan kaki nak solat jumaat tu walaupun sedikit jauh. saya serba salah.

Semalam

Saya keluar pada tengah harinya untuk meraikan abang saya konvo di putrajaya, amikla gamba sedikit sebanyak. kami sama2 pernah belaja di KUSZA dulu, tapi dia ustaz, saya memain. kikiki kami beza setahun aja, jadi xde banyak beza. bezanya yg ketara adalah bab perut dan kecerahan kulit. saya sedikit ensem (ala2 industan) berbanding dia yang putih2. mak saya sayang dia lebih sebab dia putih. hahahaha (jangan marah mak)



tiba tiba petangnya  saya dimaklum yang ada program di Janda Baik, sahabat saya bersungguh2 memohon saya bantu, dan bos saya juga memberi cadangan sama. Saya menurut aja tanpa sikit pun berfikir pasal abah. Selesai aja saya bersetuju, saya meneruskan kerja seperti biasa. masih x terfikirkan abah.

saya turun solat asar, elok aja selesai, & masa nak berdoa, tiba2 terus teringat abah ada di umah & nak stay hingga ahad. Terus saya tepuk dahi! astaghfirullah hal azim. saya call mak. tanya pendapat mak, mak pun serba salah. cuma pesan mak, cakapla dengan abah baik2. insyaAllah abah paham.

balik aja kerumah, saya lihat abah duk duduk tgk tv dengan atan (abang saya yg konvo tu). Ah macam manala nak cakap dengan abah ni. saya letak beg pelan2. Terus saya kata

'abah, esok aye anta abahla, aye kena ke janda baik' saya direct aja, x reti langsung berkias2.

muka abah berubah. lain macam. ah sudah. 

'abah naik dengan atanla malam ni, abah balik terus, xpela, nyusahkan adik aje nak anta abah esok' abah menjawab perlahan.

saya terdiam. terus ke dapur memasak. (isteri saya belum balik)

di dapur saya termenung kejap. elok waktu tu abah menerima panggilan dan naik ke bilik. lagila saya terkedu.

lama saya didapur, abah turun dan masuk ke dapur jugak. saya cakap ke abah, 

'sorry abah, jomla ikut ke janda baik. untung2 kita dapat sebilik, xpela, aye belanja' kata saya

'eh, xpela. abah paham. abah dulu pun penah keja. kejala baik2, lain kali abah datang lagi' abah berlalu dengan pisau untuk potong buah.

saya teruskan masak. kami makan ramai2. bergurau seperti biasa. dan normal seperi biasa.

abah kembali senyum.

Khairul
kuahkari.com | Memasak Rencah Untuk Memanis Kehidupan
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)