Ahad, 1 Julai 2012

Erti Hidup Pada Memberi: 15 Tahun SaifulIslam.com Bahagian 1



Bangun awal subuh, solat. Terus saya mengemas bahagian ruang tamu rumah, almaklum malam sebelum tu saya let go sofa yg dah berusia seusia perkahwinan saya. Alhamdulillah, rasa sedikit lega di ruang tamu. Mahu buat opis sikit di ruang kecil tu. Senang untuk menyusun gambar2 & ada tempat untuk saya menguruskan senyumpictures.com.

Saya pun tengok Ain & Cinta saya sudah bersedia nak keluar, saya hantar mereka ke umah tokwan, dan saya menuju ke KUIS. Sampai di KUIS dalam jam 9.50am, saya pusing2 tiada parking. Pada awalnya agak frust juga, saya pusing kali-2 dan masih tiada parking, saya tunggu. Melihat adik adik KUIS lalu, teringat zaman2 belajar di KUSZA dulu, lebih kurang aja suasananya. Damai. Elok saya memandang2, betul2 di tepi kiri saya ada kereta nak keluar, syukur alhamdulillah, saya undurkan kereta & biarkan dia keluar perlahan lahan & saya masuk. Saya capai beg kamera, dalam hati saya moga2 ilmu hari ini saya dapat manfaat untuk diri saya, serta semua yang terlibat dalam hal2 media ni. memang minat saya.

saya berjalan menuju ke Masjid. Tak tau pun mana lokasi majlis ni. elok2 terpandang sebelah kiri sekali lagi, nampak bunting Hilal Asyraf & STC. Mesti la kat sini tempatnya. Saya pun masuk auditorium, dan tengok Ust. Hasrizal dah pun berucap mengenai pengalaman2 hebat beliau bersama saifulislam.com.

Mendengar Ustaz Hasrizal berucap, seolah2 dia bukan berucap di hadapan audien. Tapi beliau dengan bersahaja bercerita kepada semua bagaikan bercerita kepada kawan2 karib. Rasa ukhuwwah tu cukup hebat. Rasa dekat aja dengan Ustaz walau saya duk nun jauh dibelakang. kikikiki

Saya tak dapat bersama rakan2 lain pada sesi selepas tengah hari, kena ke Kajang menguruskan hal2 dunia yang belum selesai. Berdoa bagai supaya hal tersebut selesai segera, nak  sangat masuk untuk sesi pada jam 2.15 ptg tu. tapi apakan daya, kerja selesai dalam jam 4petang! heh! Rezeki bukan hak mutlak saya. Hak Allah SWT.

Malamnya saya tak sabar untuk ke Forum Serlah Potensi, Bina Legasi. Elok saya duduk di dalam Masjid Al-Azhar, KUIS, saya terpandang jejaka ensem senyum ke saya. Saudara Zhafran Zainuldin. Hehe. Elok kami berpelukan & duduk sekali. Pastu MC suh kami beralih ke arah kanan Masjid untuk beli laluan tempat duduk kaum muslimat yang nampaknya cukup teruja dengan Hilal Asyraf. hehe.. jangan mara aaa... kikiki :)

InsyaAllah akan saya kongsi input2 dari Forum ini. Hari ini dikhabarkan saudara saya yang pernah sama2 ambil gambar di Johor dulu accident di Pilah & skrg masih tidak sedar di Hospital Seremban, baru aja terima berita minggu lepas, juga kenalan sahabat pejabat, kena strok. sebelum di khabarkan warehouse kilang terbakar. MasyaAllahbanyak sungguh ujian yang Allah taala sediakan. Inilah cabaran yang kami semua perlu lalui dengan sabar.

Moga yang sakit, lekas sihat
Moga yang rosak, lekas dibaiki
Moga yang jauh, didekat dekat
Moga yang merajuk, ubat diberi

moga semua baik baik sahaja insyaAllah 

Bersambung! nak siap2 ke spital! wassalam.

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)