Selasa, 24 Julai 2012

Demam: Hari ke 6


Rabu lepas saya mula rasa x sedap badan. Yelah kesana kemari, duk mikir yang mungkin badan penat sangat xde rehat. Makan panadol 2 biji tiap 8 jam. Tapi masih x kuat. akhirnya khamis & jumaat doktor suruh m/c. m/c pertama untuk tahun ni. 

Khamis jumaat banyak rehat di rumah aja. adala buat keje umah. biasalah kan dah duk umah x tau nak buat ape, saya buat la apa saja yg boleh dibuat, kemas umah, basuh kain, seme2 la. hehe.. badan pun rasa makin segar. Sabtu tu balik kampung, sampai di mentakab, mula rasa nak demam semula. tak nak layan perasaan tu, buat bodo je, almaklum dah puasa. jadi x nak layan perasaan penat2 ni, syukur alhamdulillah, hajat nak berbuka ngan mak abah pada puasa pertama di penuhi.. Ahad masa nak balik ke bangi, isteri terpaksa sponging saya sekejap. sejukkan kepala, temperature makin lama makin naik. lepas rasa segar sikit, kami pun balik ke bangi. saya bawak dalam 60-80km sejam aja. memang slow. tp berbaloi. syukur trafik x banyak. selamat sampai petang tu, terus terbaring. masyaAllah berat diuji dengan sakit ni. lepas berbuka, terus ke spital. waduh, jumpa dengan doktor yang kureng. lagila terasa diuji. dia x cek langsung. terus assume saya lelah sebabkan saya ada rekod lelah. selambe dia kasi saya neb!. x membantu langsung!

Masuk aja isnin, saya pergi kerja juga. walau saya tau saya paksa diri, badan masih x berapa kuat. Pagi tu agak ok, takde rasa berat sangat, tengah harinya saya ke airport, abang ipar nak menunaikan umrah bersama rakan2 lain. Masa di airport memang dah rasa lain macam. banyakkan duduk dari berdiri. masyaAllah masa tu Allah taala aja tau macam mana saya rasa. senyum aja dengan semua orang. masa nak balik, dapat masuk kereta & duduk, leganya rasa! petang tu terus ke spital untuk amik darah. doktor kata semua masih ok. tapi still kena cek lagi 2-3 hari. keep makan antibiotik. mungkin kepenatan atau keletihan amat. boleh jadi juga kata doktor. keep positif! (doktor yang ni best! hihi), dan doktor ni kasi saya m/c lagi untuk hari selasa. dia suruh puasa & rehat. saya rehatla ni sambil tulis belog.

Nikmatnya memberi maaf

Semalam mak saya tanya saya masa kat epot, 

awak bgaduh ngan kawan awak? saya jawab tak la mak. Saya tau mak saya tau saya tipu.

dia x jumpa mak pun. dia lalu sebelah mak aja. kata mak. saya senyum aja masa tu.

Selepas kami beralih tempat, ada dia datang bertanya khabar dengan mak. saya senyum aja dari jauh.

Saya dah x nak komen apa2. yang penting saya dah maafkan & saya dah pun mohon maaf.

selesai dah pun. insyaAllah masa akan rawat menda2 ni. paku dah di cabut pun.

Sakit penghapus dosa

Dosa saya banyak. sebab itu Allah taala uji saya macam ni. Sakit di bulan penuh keberkatan ni. Moga dosa saya terhapus. Moga taubat saya juga diterima insyaAllah.

Ingin Kembali Sihat

Saya memohon semua yang membaca belog saya ni sama2 berdoa untuk saya kembali sihat. Kembali dapat berjemaah dengan kalian.. (ah air mata udah penuh bergenang2!)

wassalam!
insyaAllah akan sambung DiariFoto Ramadhan selepas saya sihat!

khairul
kuahkari.com | memasak rencah untuk memanis kehidupan




Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)