Rabu, 27 Jun 2012

Namanya Rezeki




Hidup macam ni la. Masa senang duit berkepuk dalam poket, x sempat nak isi dalam wallet. Tapi masa susah, nak tengok wallet pun macam tengok cite seram, mata kebil2 je, mandang dengan mata kecik je. hehe, ramai duk belajar hebat2 pasal rezeki, tapi hakikatnya xde pun bersyukur dengan rezeki yang ada. lagi buat bodo adela. hehe. antara contoh, dah kerja, beli kete. pastu bawak kete macam pelumba. kalo pelumba pro tu pun masih saya rasa bahaya jika atas jalanraya awam ni, inikah kita ni, kalo eksiden sendiri2 pun dah banyak menyusahkan orang, inikan kalo langgar org lain pulak. hah!. itu bersyukur ke ada kereta? haa mood ustad ustad pulak dah di ari rabu ni, biasanya ari khamis atau jumaat kan?. kahkahkah

pagi tadi dari rumah, saya makan 2 keping roti dengan air masak segelas. dah terbiasa nak makan jugak sebelum kuar rumah. hantar ain dulu ke umah tokwan, pastu cinta saya drop saya kat kilang, sian cinta skrg kena drive pegi keje, hihi. elok sampai opis, duduk duduk kejap, saya pun bukak comp, seperti biasa saya bukak online newspaper, tgk apa yang berkaitan. elok aja bersuka ria membaca paper pada waktu tu hampir2 kul 8.15 pagi, tetiba bos saya ajak pegi bekpes! hihi sukanya! makan lagi.

hasilnya seperti gamba diatas tu. Capati 2 keping, kari kambing semangkuk kecik, dan air horliks panas kurang manis. 

Alhamdulillah kenyang. semalam kambing, arini pun kambing. syukur alhamdulillah. rasa bertenaga bermalam malam. kahkahkah.

elok siap bekpes bersama bos tersayang, saya pun melepak sekejap call abah saya. lama juga bergosip kisah masyarakat setempat. hehe.

dan tetiba saya masuk opis saya, saya dikejutkan sekali lagi dengan sepotong kek di atas meja. MasyaAllah banyaknya rezeki hari ini. Syukuran Allah Walhamdulillah!


jazakallah kengkawan!

rezeki ni hak Allah. Allah taala boleh amik, boleh kasi. macam tu la idup. bab rezeki ni kena bertenang. x semestinya xde duit dalam poket, kita x makan, macam2 cara Allah taala turunkan rezeki untuk kita. hidup ni kena bersyukur dengan apa yang ada. jangan dah xde depan mata baru tercari cari. :)

wordless wednesday arini cukup panjang! hahaha
wassalam!
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)