Selasa, 12 Jun 2012

Amanah



Lama juga saya tak apdet belog. 2 minggu kan? hehe.. Alhamdulillah, agak sibuk dengan fotografi, kerja & melayan karenah si kecik (gambar 'Ain kat atas tu). Hehe seronok bila tengok dia mencuba2 untuk pusing & mengayuh2 kaki bila kita agah dia ajak jalan. Cukup suka berjalan2. Seman mama & babah dia asik berjalan aja masa ngandung aritu. Alhamdulillah.

Dalam sibuk2 ni saya masih ingat perbualan saya dengan sepupu saya masa di Majlis Sambutan Ulang Tahun Perkahwinan Jubli Emas Makcik & Pakcik saya baru2 ni. Pesanannya dengan mudah sangat untuk saya faham, antara yang saya masih ingat ialah,

1. Jaga anak baik2, amanah Allah tu. Masa anak ni belum baligh, mereka ni semua ahli syurga. Kita diberi mandat untuk jaga ahli syurga, sronok x? tanya dia pada saya, saya senyum tanda puas. pestime dengar org cakap gini ke saya.

2. Hidup tak perlu sangat nak berkawan rapat. Nanti banyak mende tergadai. Saya tersentak sekejap. Hebat pulak saya rasa dia ni, macam kasyaf pulak. hihihi. betul, saya setuju amat dengan apa yang dikata, banyak mende boleh tergadai bila rapat sangat, boleh jadi racun pada diri sendiri. Kawan sekadar kenal itu dah cukup baik. Oh saya fikir saya dah buat keputusan bijak dalam hal ni, kebanyakkannya berkawan sekadar nak ambil kesempatan aja kemudian merosakkan seluruhnya, saya sudah cukup faham.

3. Jangan sesekali rasa puas dalam menjaga kebaikan & memberi keseronokan pada mak abah. Ini betul, jika kita rasa kita puas, kita akan malas, jadi teruskan memberi kebaikan pada mak abah, paling penting, berilah mereka keseronokan!

yang terakhir sekali, jaga diri dengan Solat, Puasa, Quran & Sunnah. jika kita sibuk jaga diri kita dengan tengok TV, tengok wayang, jalan sana sini hingga lupa solat. Maknanya kita tak jaga diri kita, malah kita zalim pada diri kita untuk bakar segala jasad & seluruh iman2 yg tinggal dalam neraka jahannam. MasyaAllah.

Terima kasih encik sepupu. Ada kalanya diam itu lebih baik dari bising bising itu ini. Semua hak Allah, Allah boleh beri & Allah taala jugalah boleh tarik balik apa2 saja. Siap2 sedia untuk tawan 3 pulau. counting days!

Wassalam!



Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)