Rabu, 9 Mei 2012

Kunci


Siap2 tidurkan si kecik selepas berperang nak salin pampers dia. Kami bertiga kuar rumah mertua menuju ke rumah kami untuk hantor bibik2 yang ditugaskan untuk mengemas rumah kami yang dah ditinggal lebih sebulan tu. Sampai aja, bibik2 sekalian sudah siap mengemas & kami semua menuju ke rumah bibik yang lagi besar dari rumah kami. Hebat kan. Rumah bos dia la.

Kami pun terus menuju ke kedai runcit berdekatan kerana mak mertua mengirimkan roti gardenia enak dimakan begitu saja se.. se ape aa kalau roti sebungkus? aa sebungkus la. yang panjang tu. Oh ye, sebelum tu

Masa nak sampai kedai runcit tu, ternampak kedai beger pujaan ati masih buka. saya terus pandang cinta, cinta membalas pandangan saya kemudian dia tunduk malu malu. Ala nak le tu. Saya pun bentikan kete cari parking baik2 dan terus menuju ke gerai beger tu. Order 5, Saya, cinta, muhammad, hana, dan saya semula. kahkahkah. lepas tu terus pegi beli roti. ah sudah, lama la pulak cite ni.

Sampai aja di rumah, tetiba kami semua dikejutkan dengan kehilangan kunci rumah. Saya cakap ngan cinta, pegi masuk umah dulu, ketuk2 suh hana bukak. Hana punya kuasa telekenetik ketika bercakap dengan gajah di kuala gandah dahulu bagaikan tahu cinta saya dihadapan rumah sedang mendukung ain, lantas hana mengambil ain didukung & ditidurkan. Kami masih mencari kunci rumah, masih x jumpa. saya mula hangin berasap2 keluar dari kepala. Cinta kata 'janganla marah bang, saya sorry'

saya terus masuk kete, menuju kembali ke rumah sendiri, sampai dirumah, cari dulu di luar pagar, x jumpa. waduh, saya pelan pelan tengok keliling, banyak kali juga pandang kiri kanan, saya pun mula la memanjat pagar rumah, bahaya juga memanjat di malam malam buta nih. bukan apa, satu takut kena fitnah, satu lagi kalo terlucut kain pelikat ni sape nak jawab? x pasal cikgu tadika depan umah kata kena gangguan orang minyak. haih.

masih x jumpa. saya makin marah. saya pun masuk smula keta, menuju ke rumah mak mertua semula. Dalam ati ni Allah taala je yang tau betapa nak marahnya saya ke cinta. Tetiba saya terfikir, ok ke kalau saya marah dia, dengan marah dia, saya akan jumpa ke kunci tu? dengan marah dia, saya akan puas ke? mesti dia kecik ati kan? saya bentikan kete kejap, dalam seminit dua. Semalam saya duk pikir yang sebenarnya xde org fikir tentang saya. sebab itu org x penah pedulikan saya ni nak itu ini ke idak. Asik asik saya rasa saya fikir pasal orang. kali ni, mesti cinta saya duk fikir ke saya, mesti dia fikir saya akan marah2 dia. kompom, dia lebih tau saya ni panas baran.

saya terus balik rumah, dalam ati duk berdoa, moga2 jumpa kunci tu. saya pun parking kete. pasangkan lampu dalam kokpit kete tu, cari betul2. alhamdulillah. jumpa! jumpa bawah kerusi cinta duk tadi.

cinta senyum. saya pun senyum. kami makan beger sesama mengikut urutan nama tadi.

betullah. Tak payah fikir orang nak fikir ke kita ke idak. kita xpe nak fikir pasal orang tu, nak bantu orang tu, nak buat apa untuk mereka. tapi x payah fikir untuk orang itu nak fikir tentang kita, itu hal dia. kita x boleh nak ubah orang. mulai ari ni, x mau lagi dah. cukup2 lah. 

okeh. Pengajaran besar untuk hari ini. Alhamdulillah. :)
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)