Sabtu, 5 Mei 2012

Betul Ke Idak?


Cerita  1

'macam mana diorg ni x merompak, dah duit gaji diorg asik asik kena pau dengan polis, polis pantang jumpa diorg, mesti pau duit. diorg pun rompakla rumah kita'

kata pakcik tu pada saya selepas beberapa kejadian pecah rumah oleh mamat indonesia di sekitar perumahan kami

Cerita 2

'Alah, kalau kita report polis pun, apa polis boleh buat? dia setakat amik report je, xde buat ape2 pun'

kata seorang pakcik juga lepas rumahnya sendiri kena pecah

Cerita 3

'kena pukul dengan polis ni biasala, ape mende nak kecoh kecoh. dah nama polis'

saya duk dengar mereka berbual bersama kes peserta dipukul polis pada Bersih 3.0 baru baru ini

..................................................................................

Saya sekadar nak nasihat. Kerja polis ni kerja orang yang baik baik. Menjaga negara, menjaga keamanan dan mengawal segala tatasusila (eh betul ke) negara. Tapi minda kita semua tercalar dengan perbuatan mereka yang segelintir ni.

Nak ubah bukan sesenang oi makcik pakcik. Nak buang, abih depa anak beranak nak makan ape? Nak benci kot mana la sangat diorg nak berubah. Diorg mcm tu jugak. Saya duk baca baru2 ni pasal seorg anak tulis pasal bapak dia polis tu. syahdu jugakla. Tapi betul ke cite cite diatas tu. Jika betul, mende ni akan jadi susahlah.

Kita sendiri mengajar manusia manusia disekeliling kita supaya tak percaya pada orang yg nak jaga keamanan kita. Ape kes?

eh, saya tulis ni kena tangkap x? kikikiki

Kepada semua Polis Polis. Saya yakin bukan semua yang berperangai seperti cerita diatas. Saya amat yakin. Kalau idak, xdela ade polis yg buleh senyum2, cakap baik2 kan? Saya ingat lagi masa saya eksiden dulu di jalan Grik-Jeli, abang polis di Balai Jeli sangat2lah baik. layan kami sungguh2. Saya x boleh lupakan jasa baik kalian semua. Jazakallah.

Cuma abang abang polis sekalian, utamakan solat, jika ada rasa nak marah2 sokmo, repair solat, tgk balik solat tu. banyak2 berbincang & utamakan kerja. Saya yakin, banyak faktor membuatkan kalian stress amat, oleh sebab itu kalian bertindak tanpa pikir. Ingat tuan tuan, idup nak cari syurga. :)

Saya sayang belaka. eceh.
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)