Follow Me! Cewah

Isnin, 7 Mei 2012

Besok


Pagi 7haribulan 5

'assalamualaikum rul' > Mat

'waalaikummussalam, sihat mat?' > Saya

'sihat, wife ko dah bersalin? > Mat

'hehe.. anak dah nak masuk 2 bulan la mat  oii..' > Saya

'hehehe.. ape nama anak ko? pempuan kan?' > Mat

'Nurul 'Ain, hehehe' > Saya

'adoooiiii... Rul.. ni la kali pertama aku dengar nama anak yang fressshh..., xde shasha, arisha, fasha, bla bla bla' > Mat

'kahkahkah' > Saya

..................................................................................................


Tengah hari 7haribulan 5


'kita ni kalau duk bakar bakar nak kasi marah, memang seronok, macam orang membakar kayu gaharu, bakar lagi, bakar lagi, baunya pun semerbak sekeliling, yang membakar x bau pun' bos saya kata. saya setuju amat.

...........................................................................................


Petang 7haribulan 5.

Saya teringat 1 kisah tentang imam syafie dengan pendebat masa saya duk dengar bos saya sedang rancak berborak. kisahnya macam ni

Pada suatu hari, seorang lelaki menemui Imam Syafie lalu tertanya, “Mengapakah Iblis dicipta daripada api dan kemudian diseksa pula dengan api?”

Imam Syafie berfikir sejenak. Kemudian dia mengambil segumpal tanah kering dan mencampakkannya ke arah lelaki itu. Lelaki itu kelihatan marah diperlakukan sedemikian.

Melihat keadaan itu, Imam Syafie bertanya, “Adakah kamu sakit?”
Lelaki itu menjawab, “Ya! Saya sakit.”
Lantas Imam Syafie pun berkata, “Engkau seorang manusia yang dijadikan daripada tanah, dan engkau juga akan disakiti dengan tanah.”

Lelaki itu terdiam tidak menjawab, tetapi dia telah faham dengan maksud kata-kata Imam Syafie.

.......................................................................................

Malam 7haribulan 5

Saya tulis belog la. haih

12 ulasan:

Daddy Ziyyad berkata...

Nama anak kamu mmg fresh! Saya setuju.

Saya tertarik dgn kisah Imam Syafie tu..:)

Telor Power berkata...

ya indah nama tu

kucingorengemok berkata...

nurul ain... LIKE!

macam nama gf afdlin shauki dalam cerita soal hati, hehehe :)

Khairul Hakimin B. Muhammad berkata...

DZ: terima kasih :)

Khairul Hakimin B. Muhammad berkata...

TP: terima kasih!

Khairul Hakimin B. Muhammad berkata...

KOG: ha? yaka? haha

|| NaFiRaa || berkata...

tertarik jugak dengan kisah Imam Syafie.. :)

Khairul Hakimin B. Muhammad berkata...

kak nafira: :)

Nida berkata...

Memang setuju dengan dialog pertama tu... laaa ni pelik-pelik nama yang diberikan.. nak menyebutkannya pun berbelit lidah...:)

Tahniah:)

Khairul Hakimin B. Muhammad berkata...

kak nida: jazakallah

;)

Bonda Adam berkata...

Nurul ain..mmg sedap dan fresh..setuju...

Khairul Hakimin B. Muhammad berkata...

bonda: hihi makaseh!

Share It (Jom Kongsi)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (1) 2 Nurul (32) 30 resipi terbaik abuain (1) Abuain (100) abuainkitchenstudio (123) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) art class (1) backpack 2.0 (4) BackPacker (29) bakar (2) Blogger (7) Buku (16) buku resipi (3) cabaran70hari (31) ceritarasa (15) chefadu (24) chefizyan (28) choc bars (1) cochin (1) coklat (1) cupcakes (1) cuti sekolah (1) daging bakar (2) desserts (1) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (2) doh roti (2) Drama dan Filem (3) ebook (2) ebook resipi (1) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) idola (1) ikan sungai (1) ikandilaut (12) Ilmu (3) india (3) izyanhani.com (1) junior masterchef (2) kamera (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) kek (7) kek cawan (1) kek keju (1) kek kukus (1) kelas (1) kelas anak-anak (1) kelas melukis (3) kelasmemasak (15) keluarga (15) ketam (1) khasiat (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) maha2014 (1) majalah (2) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (19) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) Masakan Arab (1) masakan jepun (1) masakan kampung (6) masakan thai (1) masakmasakblogger (4) masterchefmalaysia (8) memanis kehidupan (24) memori (1) memori masakan ibu (1) mentakab (1) menulis (4) MH17 (1) MH370 (1) minuman (1) momandkids (3) msu (1) munnar (1) musafir (5) muslimbackpacker (2) nasi (1) nasi goreng (1) nasi kukus abuain (1) news (1) Nurul'Ain (2) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pencuci mulut (6) penerbit (14) pengalaman (5) pengat (1) penulis (17) penulis jemputan (2) penulisbuku (23) Perkahwinan (6) produk abuain (1) pru13 (1) puisi (2) raya2014 (1) rempah (1) resepi (26) resepi ayam (6) resepi brownies (3) Resepi Jem (1) resepi kari (1) resepi kek (8) resepi kerabu (3) resepi pai (3) resepi pizza (2) resepi puding (2) resepi sayur (5) resipi biskut (2) resipi daging (7) resipi emak (1) resipi ikan (5) resipi kek (5) resipi kuih melayu (3) resipi minum petang (2) resipi minuman (1) resipi roti (1) resipi sihat (1) resipi sos (1) resipi sup (2) resipi tanpa bakar (3) reviewkelas (1) Sahabat (46) salwa (1) santanwangi (1) Saya (88) sayangi anak (1) sayuran (5) seafood (5) sejuk beku (1) sembang produk (2) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (1) sotong dan udang (3) story (1) Surat (4) talk (1) tepung premix (3) thailand (3) tom yam (1) travelog (5) Travelog Kochi (4) universitylife (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (1) workshop (1) yang pergi (2)