Selasa, 29 Mei 2012

Ada Syurga Di Wajahmu


Awal pagi lagi dah berdentum macam macam bunyi di dapur, siapkan air seorang demi seorang, saya minum milo, ada yang minum nescafe termasuk abah, biasanya mak akan sediakan roti, peanut butter atau kaya atau jem strawberri ataupun jika mak sempat, mak akan goreng nasi + ikan bilis, saya selalu tanya mak, 

'mak, nape tak letak kicap?' mak akan jawab 'abah awak suka nasi goreng putih mcm tu je'

saya terus diam. Antara part yang paling saya suka ialah part mak sikatkan rambut. terasa ensem semacam masa tu. sampai sekarang mengekalkan keenseman dari 4 org adik beradik laki. kahkahkah.

balik aja sekolah, udah tersedia makanan, mak akan senyum aja. dia akan pastikan saya balik ke rumah, almaklum, saya ada semput atau bahasa sainsnya athma, bukan tun siti hasmah atau mak andak hasmah. jalan nak balik ke rumah tu berbukit, agaknya sebab naik bukit sokmo masa kecik, dah besor suka benor menakluk gunung ganang dalam mesia nih. huh, x mau pencen lagi. kikikiki.

Makan2 di rumah, siap2 terus pegi ngaji. naik beskal. Mak akan kasi lagi 50sen, hui besor dah tu 50sen. macam2 buleh beli, tapi kami seme cuba secuba2nya nak mengumpul. saya paling boros. kikiki, sebabnya, saya sangat suka belanja kawan2 & dari kecik2 lagi saya sangat2 suka berkawan & ada kawan rapat. Mak selalu pesan, 

'jangan sampai 1 ari awak dikecewakan dengan kawan2'

Mak saya lahir bukan dalam keluarga Islam. lahir dalam keluarga hindhu. Masuk Islam pada umur 15 tahun & berkahwin dengan abah.

Alhamdulillah, mak abah ada 7 orang anak. Idup kami  susah masa kami kecik2 dulu. Meminjam sana sini nak besarkan anak2, nak lepaskan anak2 semua masuk ke Universiti.

Berjaya dalam pelajaran tak semestinya berjaya dalam kehidupan - Ust. Hasrizal Ab Jamil

saya suka ayat ust hasrizal tu. antara kelebihan mak abah ialah, mak abah x ajar kami macam mana nak belajar masuk universiti. tapi mak abah ajar kami supaya kami berjaya dalam kehidupan. itu penting dalam perjalanan ke syurga Allah SWT.

Ada syurga di wajah mak, juga pada wajah abah!

Sangat sayang belaka. Nakal2 masa kecik, akhirnya jadi orang juga anak ke-5 mak ni. Jazakallah mak abah.

Selamat Hari Lahir ke 58 mak. Moga mak terus sihat, terus sentiasa dalam lindungan Allah SWT.

Muah, dari anak mak yang paling ensem.
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)