Rabu, 4 April 2012

Pasti Tonton : Di Bawah Lindungan Ka'bah



Duk baring ngadap TV. masa tu isteri saya masih belum bersalin, saya gantikan tempat dia baring di katil hospital, manakala isteri saya duduk tegak di sofa yg disediakan. Tetiba kuar iklan cite nih. Terkejut dibuatnya. Iklan di Astro ape tah masa tu, tapi kalau nak tengok kena bayar, almaklum, masuk astro box office. huh dalam ati, bayar aje kejenye. 

Berbelas tahun lepas abah perkenalkan saya dengan Buya Hamka, antara novel yang bertakhta di hati (eceh) ialah Tenggelamnya Kapal Van der vick, Merantau ke deli & Di bawah lindungan Ka'bah. Dan Di Bawah Lindungan Ka'bah buat ati saya sentiasa berdegup degup bila membacanya, kesannya hingga hari ini. 

Alhamdulillah, selesai saya menontonnya, saya yakin inilah filem garapan novel yang sepatutnya dibuat. Air mata deras tanpa segan silu terus menerus keluar hingga saya rasa sayalah Hamid. Hebat sungguh.

Percintaan Hamid & Zainab tidak ditentang sesiapa. Isunya jodoh. Isunya ketentuan.

Bab Hamid kehilangan ibunya, masyaAllah buat hati saya tidak tenteram.. 

Juga part Hamid menghembuskan nafas terakhir di hadapan pintu kaabah.

Bab ibunya kata pada Hamid ' Hamid, walau apa yang terjadi, walau kamu tidak punya sesiapa, ingatlah kamu ada Allah' turut buat seisi badan saya ada semangat.

Tontonlah filem ini. Dan ianya bukan calang calang filem cinta biasa. Cinta yang patut ada pada kita semua. Kena pulak dengan lagu Opick, Tafakkur. peh.. rasa ari2 mau dengar.

Ah sudah, jangan merepek lelebih. Ain dah nangis. oklah, memalam ain nak babahnye aje.  Ain pandai macam babahnya, bukan sahaja comel seperti babahnya juga, Ain juga bijak, bila babahnya pegang, dukung erat2, Ain diam pandang babahnya yang comel. Bila babahnya letak dalam kot, Ain nangis. Memang Ain comel. Tapi berat babah tak mengizinkan kita tido sesama dalam kot. Sorila Ain. 

Ni Link Filem tu, buleh tengok di Youtube. Kalau Unifi lagi bagus. tanpa sikit lap pun. hihi ;)


Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)