Rabu, 18 April 2012

I'm Coming Home



2 hari saya mengikuti kursus Akta kerja 1955. Ini adalah yang ke-2. Kali pertama dulu dalam setahun lepas. Dan kali ni saya pergi dengan tiket free. Ilmu tetap ilmu, walau dah belajar tak bermakna dah pandai. kena belajar lagi dan lagi. Alhamdulillah saya terima banyak mende baru.

Anak saya alhamdulillah, hari ini 26 hari. Sepanjang tempoh ini saya duk teringat ke mak abah saya. Baru 26 hari & saya mula rasa susahnya mak abah saya jaga saya masa saya kecik dulu. MasyaAllah besarnya pengorbanan mereka. Basuh kencing berak, kasi susu, tidokan, tenangkan masa ngamuk, berjaga sepanjang malam dan sebagainya 

Umur saya nak masuk 31 tahun, saya kira kira:

Umur 1-12 saya duk ngan mak abah = 12 tahun
Tingkatan 1-2 saya duk asrama         = 2 tahun
Tingkatan 3 duk umah semula           =  1 tahun
Tingkatan 4 duk asrama semula        = 1 tahun
Tingkatan 5 duk umah balik              = 1 tahun
Masuk twintech                               = 1 tahun
Masuk KUSZA                               = 2.5 tahun
Masuk MSU                                   = 2.5 tahun
Kerja di Kuantan                             = 1.5 tahun
Kerja di Bangi                                 = 1.5 tahun
Kerja di Kelantan                            = 2.8 tahun (kira 3 tahun la)
Kerja di Nilai                                  = 2.5 tahun hingga sekarang

saya kira jumlah saya duk ngan mak abah adalah 14 tahun, manakala selebihnya hampir 17 tahun saya tinggal di luar. Dan sekarang saya masih tinggal di luar kawasan mak abah saya. Saya sangat kecewa & cemburu melihat orang lain yang dapat berjasa kepada ibu bapa mereka. Untung sungguh. Berjasa bukannya sekadar hantar duit, call setiap hari. berjasa tu adalah membuat perkara yang menggembirakan ibu bapa.

Berkahwin tak bermakna syurga anda berubah ke tempat lain. Anak lelaki kot macam mana pun, syurganya di bawah tapak kaki ibunya. Buatlah macam mana pun, itu tetap x berubah. InsyaAllah dah kena pada masa, kena pada segalanya Allah taala akan bantu saya sebaik baiknya untuk saya kembali berjasa kepada mereka.

Bila saya dah anak perempuan ni, baru saya faham, satu hari nanti anak saya akan berkahwin & akan tinggal dengan suaminya. Masa itu saya perlu sedar, syurga anak saya adalah dibawah tapak kaki suaminya. Saya tak boleh ubah lagi. Didikan & asuhan itulah paling penting. Moga2 tak lupa pada ibu bapa. Tapi tanggungjawab pada suami tetap suatu kepentingan tertinggi dia kena buat. Itu saya kena paham dan bersedia.

InsyaAllah jika bukan sekarang, adalah waktu yang Allah taala sediakan masa saya & keluarga saya untuk mak abah saya ;)



Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)