Sabtu, 7 April 2012

Edisi Cemas: Panggilan ada penceroboh



Selepas aja Ain seakan akan nak tido, saya memegang playbook. Berhajat besar untuk meneruskan perlumbaan kereta bertaraf dunia dalam mende tu. Sungguh mengasyikkan walau sekali sekali ain nangis, terpaksa jugala berhenti sekejap dan buat bunyi, shhhh.. shhhh.. shhhhh supaya ain tido. Tapi ain x tido tido.

Mamanya mendukung ain, kasi susu. Dan ain macam dah nak tido, tetiba telefon berbunyi, ring ring ring

Saya pun menegok sapela yang menelefon pada waktu cuti yang hening ini, oh encik usop. Saya angkat.

'Assalamualaikum' saya memulakan 

'Waalaikummussalam, rul.. pekaba' Harith rupa2nya menggunakan telefon usop

'Sihat weh, pekaba ko' saya pun sebok juga tanya khabar

'Alhamdulillah, tahniah dapat anak.. ' harith meneruskan bicara dengan suka hati tanpa desas desus beliau akan mengejutkan saya

'Eh rul, tadi aku nampak ada budak laki la keluar dari belakang rumah bapak ko ni, pastu ada mamak mamat sorg tunggu dalam kete satria biru, aku baru je tengok ni' harith meneruskan langkah bicara serius

'ha? betul ke? ok2 aku tengok sekarang' saya berdebar2 mendengar perkhabaran tersebut, saya pun tetiba menjadi berani, dah jadi bapak la katakan.

Terus saya berlari lari anak turun ke bawah, dan sempat lagi bertanyakan bibik, bik ada nampak org kat luar x? bibik menggeleng tanda x nampak, saya buka pintu pelan pelan, pusing ke luar rumah elok ada mcm kayu katil kot, saya pun pegang, wah beraninya. pusing punya pusing x jumpa pun orangnya. tetiba

'Assalamualaikooom' tanya seorang lelaki bertubuh seperti usop juga

'waalaikummussalam' jawab saya.

laaa abang zambri ke? hihi.. nak bela paip mana? dia tunjuk ke arah belakang umah.

haiyo.. plumber la weh.

cemas cemas. saya cepat2 sms ke usop mengabarkan berita baik ini. dan usop menelefon saya tanya, 'ko tumbuk tak orang tu? saya ketawa terbahak bahak. astaghfirullah hal azim disamping ada soalan soalan yang tak boleh saya nyatakan disini. keep sekret kata orang putih. kahkahkah

oh itu gambar terbaru saya. berjaya menaikkan berat saya dari 82kg ke 86kg dalam tempoh 16 hari ain lahir. kikiki ati senaaaaang! Wassalam!
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)