Rabu, 8 Februari 2012

Siri Ubah Perangai

Hari ini hari yang menggembirakan saya. Saya bangun pagi, tengok cinta. Mandi, solat, ngaji, bersiap pegi keje semenye saya dengan nada gumbira suka suka. Alhamdulillah. Inilah hidup hari ini, esok tak tau la pulak.

Antor cinta keje, terus pegi keje, Sampai di opis tengok wajah2 yang ceria meria. Oh indahnya ari ini. Bekpes beramai ramai dengan nasi kerabu, tengah hari pulak makan nasi beringin (banyak serai) kak rahmah, sedap jugek, hingga menjilat jari. Alhamdulillah. Di Kilang tempat saya kija dapat bersolat jemaah, oh lagi indah. Zohor & Asar berjemaah. itulah kelebihan bila bekerja dengan pengurusan Islam. Bak kata bos saya, makin lama kije sini makin lama makin menambat ati. hihihi.

Hari ini masuklah bape tahun bape bulan bape hari tah saya menulis belog, saya perasan ada pertambahan pengikut. hari ini 87 org walopun post saya sudah makin kurang tukang komennye. hehe.. xpelah, janji cinta saya, keluarga saya baca pun dah cukup dah. itu sudah buat saya seronok. ada kengkawan baca bertambahla saya seronok! makaseh seme. saya suka nombor, matematik, statistik, calculus, algebra dan sudoku, jadi saya nak cite pasal nombor sikit arini anak murid sekalian.

Pengikut 87 orang

Jumlah post setakat ari ni 231 post

Jumlah komen 1136 komen

Jumlah pengunjung 19. 214 orang

ha. itulah nombo nombo yang saya nak cite nye. paham kan? x payah elaborat kan keh keh keh

Hari ini saya dikelilingi dengan orang hebat hebat. Apa saja yang saya rancang insyaAllah Allah taala tunaikan. Walo ada masa saya hampir putus asa, akhirnya tetiba saya dapat apa yang saya mahukan. Hari ini saya fikir, betullah, jika ada kemenangan yang tertangguh, pasti juga ada rezeki yang tertangguh. begitulah kan. Sabar itu yang paling utama.

Berborak sedikit panjang pagi tadi dengan sahabat saya mengenai hal politik ari ini. Beliau dengan pandangan hebat dan berbezam saya akur, banyak betulnya apa yang saudara saya itu lontarkan. saya suka. Antara yang saya masih ingat ialah bila dia kata

'Allah taala tak akan tanya hang kita nanti menang ke idak dalam perjuangan kita, Allah taala akan tanya hang, adakah hang berada dalam perjuangan tersebut'

saya terdiam dan mengangguk beberapa kali. Menang bukan persoalan. Janji berjuang.

Rakan2, saya akur dalam beberapa bulan ini saya mis ke surau, saya banyak buat hal, saya banyak lupa kawan. Tapi kengkawan, saya dalam kesusahan. Mungkin ada yang kata dan berhujah masa itulah perlunya kawan. Tapi saya x sampai hati. waktu itu adalah waktu kawan2 saya sedang memulakan hidup dengan penuh gembira, mana mungkin saya akan ganggu kegembiraan tersebut.

Allah taala menguji hambaNya dengan ujian yang hambaNya boleh terima.  Sabar & senyumlah, lain orang lain ujiannya. ;))


Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)