Jumaat, 17 Februari 2012

SenyumPictures.com


Banyak kali saya cuba tulis. saya tulis panjang panjang, pastu saya save je. pastu lelama saya delete. Pastu saya tulih lagi. Pastu saya delete lagi. Betapa susahnya nak meyakinkan diri saya sendiri untuk saya maju dalam bidang nih. Bukan sesenang saya minat matematik. Oh tidak. Matematik hanya membuatkan saya gembira mengira apa itu nombor nombor, membuat kebarangkalian dengan amat mudah. setiap apa yang berlaku, saya ukur kebarangkaliannya. Hebat x? bahaha...

Bidang ini x mudah, saya mula minat dengan memakai Sony apetah. Cinta belikan masa kami sama2 duk di Kelantan dulu. Masa tu cinta kata kena ada kamera, kita kan nak bniaga kain. Setiap malam kami berdua akan tidur dalam kul 12-1am, siapkan amik gambar & letak di web. Maju sangat waktu itu. seronok! saya sangat suka berniaga. Sunnah.

Takdir Allah taala, x sampai setahun kami bniaga, saya dan cinta brpindah semula ke Bandar Baru Bangi. Perniagaan makin maju sebenarnya, dengan ada kedai, web dan pesbuk juga mempunya lebih 4k pelanggan. Alhamdulillah. 

Tapi itulah, Orang kata, sangka panas sampai ke petang, tapi hujan di tengah hari. Saya 'dikenakan' dengan manusia yang hebat. Dan kami akur dengan kejadian itu. Waktu itu semua merudum. Sebelum tu saya di perkenalkan dengan Nikon D90. Suka menengok orang guna, wah macam pro betul masa dapat pegang kali pertama. Tapi disebabkan harganya murah, Masa tu saya  beli Canon 1000d, kononnya nak guna untuk amik gambar kain. Tapi sempat 2-3 kali aja. pastu bisnes makin slow. MasyaAllah sedih sangat. Dan sekarang sedang mendaki kembali. Good luck kemah!

Saya belajar guna kamera. Belajar dan belajar hari hari, fuad banyak bantu. makaseh bebanyak. Dia ni selalu ada masa saya memula buat sesuatu dalam idup saya. Entohla.  Pastu Mula minat dengan kamera, dengan gambar. Abah perhatikan saya, dan abah kata 'awak ni ikut tok awak'

Arwah tok saya seorang jurugambar. Hebat & saya sangat mengaguminya. Beliau bukan sahaja Tok Penghulu Mukim, tapi beliau sangat hebat berkarya, gambar2 sungguh cantik, dan sangat berseni. Ada masa saya akan scan dan letakkan disini insyaAllah.

Dan akhirnya saya dan cinta sepakat. Saya perlu serius dalam bidang ini. Bagi saya, berniaga itu sunnah, apa guna jika hanya minat tapi tak reti manfaat. Saya cuba. Alhamdulillah.

Rezeki itu hak Allah. Kena belajar, kena merendah diri, kena akur dengan kelemahan, jangan bongkak. Alhamdulillah.

Perjalanan masih panjang. Syukur, terbitlah sudah www.senyumpictures.com ... ... saya akan masukkan perlahan lahan apa yang pernah saya tangkap. heh.. serius benar post kali ini kan?

inilah hidup. setiap gambar ada cerita. dalam cerita ada gambarannya

Terima kasih. Wassalam! er.. saya pengguna CANON! hihi.. delighting u always!
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)