Jumaat, 3 Februari 2012

Entri Khas 3hb Feb 2012



Alhamdulillah, tahun ni masuk umur 67. Selamat Ulang Tahun kelahiran buat Abah, Haji Wan Muhammad Bin Haji Wan Abdullah. Lahir di Kuala Lipis, Pahang Darul Makmur. Abah mempunyai 4 orang anak lelaki (semua dah berkahwin) dan 3 orang anak perempuan (baru sorang kawen). & punya sorang aja cinta ati, hehe.. mak saya Aini Binti Abdullah. ;)

Pernah menjadi guru dari tahun 1968 hingga pada tahun 2000. Antara kehebatan beliau ialah pandai memburu, memancing, mengambil gambar,  repair kereta, repair moto, pandai buat rumah, kerja kerja tukang, banyak tau pasal pertanian juga penternakan. Biasanya jika nak berborak dengan beliau kita akan terkejut dengan ilmu yang beliau ada. Al maklum jadi cikgu 32 tahun. Nak banding anak anak dia yang masuk universiti ke 7-7 orang baru bape tahunnak dpt degree, memang x tertanding la. 

Bukan takat menjadi cikgu di sekolah, beliau juga cikgu dirumah. Menjadi tempat mengadu anak-anak dan isteri, tempat berbincang serta tempat bertanya itu ini.

Saya anak ke-5 dari 7 orang. tapi dalam ramai ramai, saya paling beruntung dapat tido ngan abah saya ni sampai umur saya 13 tahun. Untung ada lelah masa kecik, perhatian dilebihkan sikit dari yang lain. Jangan jeles.

ah sudah cite pasal diri sendiri pulak. hehe.. ok ok, kot macam mana kita hebat, kita belaja tinggi, kita ada degree, master, phd. tapi yang pasti bapak ngan mak la yang duk ajar, didik, asuh kita supaya kita dapat tempat di hati universiti tu. itulah yang saya cuba nak cite sebelum semayang jumaat nih. bos asik terjengok2, saya rasa dia tau saya sedang tulis belog. kua kua kua...
zaman sekarang ni anak-anak seme dah berjaya, banyak contoh diluar tu dah ramai lupa jasa mak abah. itulah.. ramai juga kata anak-anak belaja hebat hebat2, tapi sombong, bangga diri dan sebagainya. moga2 kami ke 7-7 di jauhkan di sifat tidak elok tersebut :)

buat abah, selamat hari lahir. abah kebanggaan kami semua susah senang jatuh bangun insyaAllah ;)


Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)