Rabu, 25 Januari 2012

Rumah - Ribut - Akak Hero Berbaju Merah - Papa I Lov U & Kami Menangis Bersama


Ahad 22 - 01 - 2012

Rasa malas sungguh nak bangun. Perlahan lahan bangun tengok cinta dulu, sihat ke dak dia arini. Alhamdulillah masih bedengkur, sihat la tu. hehe.. Masuk toilet, basuh muka, gosok gigi, amik wudhuk & solat. Lihat cermin di luar, masih sunyi. Mesti masing2 masih lagi seronok di kampung. Alahai, kalaula kami juga boleh macam tu kan bes. Nak buat macam mana arini cinta keja keja. Kejutkan cinta & solat.
Selesai aja terus capai bakul baju. Turun ke bawah & basuh baju & kemas rumah, cinta dah makin x larat nak buat keje. Jadi encik suami kenala pandai2 bantu mana yang mampu. Untung sungguh cinta dapat suami macam saya. kikikiki... Saya pun segera ubah sofa, almari2 pinggan & apa sahaja yang dah di rancang untuk diubah, saya ubah. selesai dalam jam 2pm.

Kami pun siap2 nak keluar makan. Pegila ke 1 Yati Ayam Percik cawangan Bangi. Masa kami nak masuk tu dah perasan macam nak ujan, so kami duk alik dalam betul2 dekat dengan tempat dia bakar ayam. Makanan sampai agak lewat sedikit, jadi kami senang berborak. elok makanan sampai dengar dentuman kuat di luar, meja terbang di luar, angin sangat kuat, yang duk di luar seme masuk segera ke dalam restoran. Tindakan cepat pekerja restoran menyelamatkan keadaan. Di pasang shelter itu separuh buka, supaya xde lagi tempias ujan dapat masuk. 

Tetiba meja alik dalam jugak terbang! shelter tu x kuat mana, dan muncul akak di sebelah kami berlari kearah pekerja tu dengan menyuruh berkali kali menutup terus shelter restoran sambil akak tu cekak pinggang. bukan Silat  Cekak Malaysia atau Silat Cekak Hanafi.

Seme pekerja ikut cakap akak tu, dan memang betul, xde dah angin dapat masuk. elok elok kami nak makan, akak tu panggil lagi pekerja2 restoran, saya tertanya apa lagi kali ni, nak makan pun mula berdebar2. oh rupanya akak tu mintak tambah nasi. akak memang hero kami. akaklah hero berbaju merah tu. rasanya dia panggil pekerja tu dalam 4-5 kali jugek, disamping tambah nasi, beliau juga tambah lauk dan macam2 lagi makanan. hebat akan tu makan bersama suami & 3 orang anaknya. bahagia bahagia.

Kami pun balikla kerumah. x jadi shopping, ribut kuat membantutkan semangat nak shopping beli barang orang baru. dalam perjalanan balik ke rumah tu bjumpa la macam2 signboard runtuh, jatuh, pokok tumbang, lebih menyayat ati jumpa 1 kete sangkut dalam air, moga2 seme yg ada dalam kete tu selamat insyaAllah.

Sampai aja dirumah, keadaan ribut dah reda. Pasang tv, ah teringat ada cite baru di Astro 1st, Papa I Love U. Ceritanya ringkas, padat dengan mesej & saya ngan cinta sangat sukakannya. Alik2 dah tua ni makin lama makin suka cite kuarga kuarga. Ya betoi, keluarga adalah aset penting semasa idup & mati. Jangan memain. Cinta banyak kali nangis2. Saya tahan ala2 macho supaya cinta x nampak. tapi cinta jeling2 saya rasa cinta nampak tapi dia tau suami dia tahan macho tu. muahahaha...

Malam tu masing2 abiskan masa dengan membaca buku. Tetiba masing2 terlintas dalam pikiran macam mana 1 ari nanti Allah taala tarik nikmat kami berdua dengan hilangkan ibu bapa kami. Sekarang mak abah masih ada, dan kami rasakan kami x cukup menghargai mereka dengan baik. Masing2 sibuk dengan kerja, sibuk dengan kehidupan harian, jauh di sudut hati mak abah mesti rasakan kehilangan kami. Walopon selalu jumpa, selalu call tapi kami anak-anak mereka yang 'jauh'. Dah besor2 panjang nih mesti amik masa untuk bersama mak abah, buatkan mereka minuman, masakkan untuk mereka, bersama ke Umrah & Haji insyaAllah. Moga2 sempat insyaAllah.

Kami menangis bersama. Mengenangkan peristiwa mereka akan hilang juga dalam pandangan 1 ari nanti. Hari itu akan tetap datang, itu janji Allah. Yang hidup pasti Mati. sama ada kita bersedia atau tidak. cukup ke idak jasa kita untuk balas jasa mereka. Ataupun kami yang pergi dulu... takde sapa tau

Kami menangis & memeluk antara 1 sama lain... Syukur saya dapat Cinta memenuhi ruang jiwa & hati saya. Apa sahaja kekurangan saya dia tampung, apa sahaja kekurangan dia saya akan cuba tutup & perbaiki insyaAllah.

Ha sudah, serius bebenor post kali nih. Janji tetap janji nak tulis kan?  hihi.. wassalam!!

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)