Rabu, 4 Januari 2012

Moga Syurga Milik Kalian

Bangun awal pagi, mandi gilir gilir, dengan abang beza setahun aja. Mak sikatkan rambut, masa tu rambut sikat tepi, muka nerd aja. senyum & exited sangat nak ke sekolah. suka sangat dapat pergi sekolah. mak bedak2kan badan, zip kan suar. masa tu seme mende mak buat. nak kata anak bongsu tu idak. ada lagi 2 adik pempuan. hihi. tersengih sengih x sabar dah. mak selalu kata, SABAR!, minum dulu!

Jalan amik beg, mak suh cek skali lagi betul x semua alatan ada dalam beg. seme siap! mak suruh duduk kat meja makan, minum milo. sorang 1 cukup. minum dengan mug besor, siap letak nestum. mak kata boleh tahan lapar sampai kul 10, kalo lapor la. minum tu dengan roti bakar, mak letak majerin & gula. bakar kasi rangup dalam 5 minit. masyaAllah sedapnye. bekpes terbaik.

amik beg, berjalan kaki ke sekolah. tersengih sengih. darjah 1 di Sekolah Kebangsaan Mayam, Triang, Pahang. Masa itu cikgu kelas adalah cikgu Zaini. saya masih boleh ingat wajah beliau. Beliau tenang, kuat bergurau, & beliau tahu saya anak cikgu Wan Muhammad, dan rumah kami berjiran, sebab itu saya dapat sedikit spesel treatment dari beliau. hehe.. tak tau dah mana cikgu zaini pegi. dah kawen beranak pinak agaknya. dulu dia bujang lagi.

masuk darjah 2 berpindah sekolah ke Sekolah Kebangsaan Jengka 3, hinggalah darjah 6. Antara cikgu-cikgu yang saya masih ingat ialah Cikgu Idris, Cikgu Othman, Cikgu Razak, Cikgu Wahab, Cikgu Ramlan, Ustazah Rainah, Ustad Tajudin, Cikgu Yasin, Cikgu Rohana, Cikgu Jamilah, Cikgu Zakaria, Cikgu Fazilah, Ustad Baha, haaa sape lagi? ihi.. x ingat dah yg lain, masyaAllah. hehe..  tu seme cikgu2 yang pernah ajar saya dari darjah 2 ke darjah 6. dan yang paling berjasa dalam idup saya mengenal Al-Quran ialah Ustad Tajudin & Isterinya Makcik yah. Dulu ustad besoooor amat, sekarang ni saya lagi besor dari ustad, haha.. 

tup tup sekarang umur saya masuk 3 series, 30 an dah pun. Bila masuk hari pertama sekolah, masing masing wish ke mak bapak, anak2 nak kesekolah. tapi jarang2 nak dengar orang wish ke cikgu cikgi.

ikutkan merekalah yang membawa jalan kita untuk berjaya, Bertungkus lumus siapkan itu ini untuk anak didik mereka.. mereka jugalah yang memberi ilmu awal untuk kita pilih mana yang betul mana yang tidak dalam perjalanan mencari karier sebenarnya. alhamdulillah.

buat semua guru guru, cikgu cikgi, tenaga pengajar, pendidik, pengasuh, apa sahajalah.. moga syurga milik kalian! 

TERIMA KASIH CIKGU
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)