Follow Me! Cewah

Monday, February 28, 2011

Aku & Thailand | Season 2 | # 1



hu x hingat tajuk cite, mcm dalam AXN pulak ade season2 haha.. poyopos. 

Dalam sejam sebelum ke Airport tadi terima panggilan dari abah aku, katanya mak x sihat.. bdebar2 rasa macam mana nak pegi ke x ke Thailand ni. Abah kata insyaAllah mak ok, mak demam2 aja. Tah2 rindu kat anak sorg ni. Sebulan jugak dah x bjumpa, asik dengar suara. Maaf mak, moga2 kesibukan ni x buat mak kecik ati.

Cinta pun nangis gak tadi. Rasa boleh baca apa yang cinta pikir. Sabarla cinta, susah2 dulu. Senangnya di akhirat insyaAllah.

Dapat jugak dengar suara mak sebelum ke Bangkok, mak kata insyaAllah xde apa2. Mak suh keja, keja baik2. 

Sampai di Bangkok dalam jam 5 ptg waktu Malaysia. Terus ke Pattaya. Alhamdulillah sampai2 dapat bjemaah di surau Suvarnabhumi.
Moga mak sihat, abah pun. Moga cinta sabar. Moga semua nya baik2. Salam sayang buat seme, uhuuu.. macam dalam cite pulak. 

Sebelum jadi drama dah tau nak buat apa . Wassalam.

Sunday, February 27, 2011

Jiwa Kacau

 

betiga edited

Arini last di Dusun Eco, sokmo2la kalo bangun lambat sikit rasa x best. Rasa x complete idup, haha poyo.

Orang sokmo perli2, itu ini, bgurau x pikir, aku pun gitu gakla, tp aku x salahkan orang, aku salahkan diri aku sendiri sebab aku yg poyopos sensitip x tentu pasal.

Dari malam tadi aku rasa x best, susahnya nak suh orang pikir suh duk kat tempat kita. Orang asik2 suh kita pikir untuk duk tempat dia, ce sesekali cuba duk tempat aku pulak, ada berani?

Zaman sekarang semua kena bhati2, kita bercerita kat orang, kita x tau apa orang tu cite kat orang pulak. Lebih x tau apa yang dia tambah. Lebih zalim tah2 dia cite mende lain pulak. keh keh keh, serius? ya itu dunia pancaroba.

Esok ke Bangkok pasu terus ke Rayong 2 hari lepas tu ke Hua Hin 3 hari. lepas tu balik KL duk opis smula, lepas 2 minggu tu terbang lagi bsama cinta aku lak.

Hidup kena bkawan, gambo diatas tu kawan yang best best bnama Encik Man & Encik Fuad, ketawa sakan ngan diorg ni. Boleh la nak share kehidupan susah senang. Macam nasihat orang tua2, kalo nak bkawan, cari kawan yang boleh nasihat korang. Korang nak cari kawan cari macam diorg. Aman dunia akhirat, hahaha

Perjalanan masih jauh, hidup mesti terus

Jiwa Kacau, Hati Pedih, Ah itula idup!!

Friday, February 25, 2011

Hati

 

Red heartRed heartRed heartRed heartRed heartRed heartRed heartRed heartRed heartRed heartRed heartRed heartRed heartRed heartRed heartRed heartRed heartRed heartRed heartRed heartRed heart

Aku kat Dusun Eco bersama dengan rakan2 fasi lain, seme best2. Seperti biasa sesi yang pertama aku handle, sekadar buat ice breaking, pembentukan kumpulan dan sebagainya.

Dalam banyak banyak sesi, satu sesi yang aku suka dengar adalah bab hati. Aku sangat sensitif bab ni.

Aku selalu rasakan hati aku ni x macam hati kawan2 aku. diorg seme dengan wajah bersih, perangai pun baik, bak kata pepatah memang sejuk ibu mengandung. Even aku dapat isteri pun, masyaAllah bersihnya hati dia. sebaik2 muslimat.. alhamdulillah. tapi aku ni laa… errr…

Bab hati ni aku jadi suka tajuknya sampaila berkali kali aku baca SOLUSI isu no.4 JAGALAH HATI, antara yang aku boleh share dengan korg ialah ayatnya yang berbunyi

‘Carilah hatimu sewaktu membaca al-Quran, jika kami tidak temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat, jika kamu tidak ketemui carilah hatimu ketika duduk tafakur mengingati mati. Jika engkau tidak ketemuinya juga berdoalah pada Allah.. pinta hati yang baru..’

Aku tau aku bukan budak baik, hati aku, minda aku, cara aku, mulut aku terutamanya. Selalu buat orang sakit ati, selalu buat orang berasa ati. serius!

Aku sensitif, setiap kali apa yang orang lain sebut, walaupun bukan sebut kepada aku tp bila aku dah terdengar, kompom aku akan fikir. sekiranya mende tu kena pulak dengan aku, sampai x tidola jawabnya memikir.

cara terbaik aku cuba buat x tau. ada masa ok, ada masa x ok, hehe…

Ya Tuhan, elakkanlah diriku mendapat kawan yang boleh mengubah hatiku sehingga aku berpaling dariMu.

ameen..

Out

Aku ke Dusun Eco Resort 3 ari, tinggalkan cinta aku kejap, pastu balik2, keesokkan arinya aku ke Thailand pulak.

Da lama x busy ini macam kata macha kassim.

Itu aja aku nak cite, korang seme selagi ada daya, jangan duk umah malas malas

pegi keja, pegi bsosial kat masjid surau kat umah korang tu

sekian, wassalam

Wednesday, February 23, 2011

AkuRasa # 1

Arini aku rasa macam x berapa best.

Memikirkan apa yang orang cakap, buat aku rasa pening, baik aku teruskan keja.

Biasala manusia, ada yang suka kita, ada yang x suka kita.

Yang suka relak2 aja, yang x suka akan suka cerita

apa yang aku boleh simpulkan, aku rasa memang perlu ada manusia2 yang suka dengan tak suka ni. 

Kalo tidak, macam mana kita nak muhasabah diri kita. Asik2 kena puji, sesekali kena dengan halangan, cabaran, fitnah2 jahat, dan sebagainya ni. Otak kita pun makin laju bfikir. Hati makin sabar. Jiwa pun makin matang.

Jiwa lebih tenteram kalo duduk utan sorang2 kata orangla. Tapi aku lebih tenteram ada kawan / masyarakat yang rasa macam aku rasa. Baru aku tau yang aku sebenarnya wujud dalam otak masyarakat sekeliling.

Tuesday, February 22, 2011

Rejim Jatuh


Rejim | Ganas | Kotor | Jahat | Tindas | Ketidakadilan | Rasuah | Judi | Arak | Lacur | Tipu | Aniaya |
Semua di ambang kejatuhan

Mesir, Libya, Yaman, Tunisia... Selepas ini negara mana pula?

Moga Islam bangkit



Monday, February 21, 2011

Kak Kiah


nama sebenar kak kiah ini adalah kak imah, aku x tau nape aku panggil dia kak kiah. tp dia selalu kasi aku kuih. makan2, dia baik. itu aje aku nak cite, tu gambo dia. jangan ngorat, dia dah anak 3 tau. sekian terima kasih. oh lupa, makaseh kak imah kasi guna komp kak imah ni tulis mende alah ni, haha


Ui Tekejut

Duk layan borak dengan En Fuad sebentar tadi dalam kete semasa dalam pejalanan ke tempat keje udah ai tekejut tengok cermin pandang belakang congkak tetiba ade kete duk cilok cilok

sedang dia cilok cilok tetiba dia tebabas & bebunyi bdentum dum dum kuat amat

aku bdebar, En Fuad apatah lagi

En. Fuad kata kete tu tebalik, apala nasib orang yang bawak kete tu

Moga dia selamat

Pengajarannya, pepagi buta relak2 jela, jangan bawak laju2 waktu pagi. bukan setakat nyusahkan diri sendiri, tp seantero dunia tekejut & boleh mengabiskan mood nak keje. Sekian, aku masih bdebar

Sunday, February 20, 2011

Cahaya


antara gamba yg aku sangat2 puas ati, tanpa sikit pun edit, aku tambah pekataan aja. Subhanallah cantik sungguh biasan cahaya, kalola aku berada di bawah cahaya tu :) gambo ni diamik semasa aku & cinta aku bsembunyi selama 3 ari. x nak kasi tau kat mana, he he he

Layan # 1



aku beli cd En Mesut  bebaru ni, layan nak pegi jengjalan ngan cinta aku, sama2 suka lagu2 arab. ade pulak 1 lagu yg dia duet dengan En Maher yang best itu. Layaaan! best memang best!

Saturday, February 19, 2011

Aku & Thailand Bahagian 7


Alhamdulillah selamat sampai di tanah air pada 17hb jam 12 tengah ari. Syukur. Terus balik amik kete, jumpa ngan cinta jap terus g keje. hehe.
Duk di Thailand selama 10 ari memang boleh cerita mcm2, tp kang korang x kuasa pulak membacanya, panjang amat. Cuma apa yang aku boleh cakap, semua tu pengalaman dalam idup. Syukur Allah taala beri aku peluang untuk ke tempat orang, belajar.

InsyaAllah aku kena pegi smula 28hb ni, balik ke Malaysia pada 7hb mac insyaAllah. Selesaikan seme keje insyaAllah kat sana. Seronok, dapat lagi solat kat Masjid Abrar, mesti best. Kali ni nak pastikan dapat solat di Masjid Pattaya ;)

Aku x de ape nak sambung dah | modal xde setelah bersembunyi 3 ari, hehehehe... & selama 3 ari ni jugak aku x bukak fb, malass!! aku nak rehat sikit2 ngan cinta aku sambil2 membaca. Kasi tajam itu otak juga,

wassalam! Kap Kun Kap!!

Wednesday, February 16, 2011

Busyman

Arini aku busy tahap ultraman beperang dengan raksasa, sikit je telepa kena pukul terus, bahaya lampu merah kelip kelip kang padam terus,  jadi baik aku concentrate.

walopun x konsentrate mana, tp kira tahap teliti paling tinggi jugek, esok nak balik mesia, kompom kena buat betul2

kalo idak x pasal extend lagi ni.

jumpa lagi Pattaya | Rayong | Bangkok 28hb/2 - 7/3 pulak, hehe hee...

Lupa, aku & Thailand masuk siri akhir malam ni, nantikan kemunculan, jangan pegi mana2

Tuesday, February 15, 2011

Yes No


Aku salut mamat Maher ni, walopun nama dia kalo dia artis mesia kompom x popular sebab dah ade anuar zen ngan zena zen tu, lebih kurangla nama diorg ni, haha.. pepun, encik maher memang best, i like kata omputih.

jemputla datang umah saye makan kari, kompom x balik2 dah, hua hua hua


Monday, February 14, 2011

Air Mata di Bumi Maksiat



Selesai aku solat jamak taqdim Zohor Asar td, aku bdoa pada Allah taala, moga2 malam ni dapat berjemaah kat mana2 masjid. Duk bharap dalam seminggu ni, x sempat2.. Esok pulak Maulidur Rasul.. masyaAllah ati aku ni nak sangat2 g jemaah..

Bos ajak aku balik awal, katanya nak settlekan rumah untuk staff yg baru pindah ke sini, aku follow je, walaupun aku macam fauziah nawi yg sedih amat dalam cite pondok buruk tu, aku layan jela. Siap je kat umah baru tu, bos aku ajak makan, layan bab makan jangan ditolak beb, 1 kerugian yang amat besar kalo tolak makan free ni, haha.. 

Sampai tempat makan tu aku dah leh agak, belum maghrib lagi, alhamdulillah. Tempat makan tu betul2 depan Masjid Darul Abrar. waduh bsyukurnya aku. Elok2 tu diorg nak solat, masyaAllah ramainya kanak kanak!!adala dalam 3 saf, tapi kanak2 dalam 2 saf lebih, comel2 lak tu, hehe.. syok memang syok! aku suke! Alhamdulillah dapatla aku solat bejemaah di Masjid di Pattaya ni buat pertama kalinya, alhamdulillah x tkira syukur aku pada Allah taala! Syukran Allah walhamdulillah.

Part ni aku xleh blah, bacaan imam sangat2la merdunya, time solat ni bape kali aku tahan air mata, masyaAllah syahdunya.. Selesai solat, diorg berdoa, hebatnya time akhir doa, sama2 berdoa beramai2 & menutup doa dengan selawat beramai2, time ni kompom nangis!! haaaaaaaaa!!!

Seme tau macam mana bumi Pattaya ni, korang x caya korang taip la pattaya kat google image, then korg dapatla gamba apa yang korang nak.

Tapi x seme tau bagaimana Islam boleh btapak di bumi penuh maksiat ni, bila tengok seme kanak2 tu pegang Quran, selawat lak ramai2.. masyaAllah hebat hebat...

Moga Islam terus subur & menghapuskan kemaksiatan disini... ameen ya Rabb...

Selawat & Salam Buat Rasulullah Junjungan Tercinta.. Salam Maulidur Rasul kengkawan... :)

Moga Makcik Sukses!!


Masuk hari ke-7 kat dunia bebeza ni. Duk tengok sekeliling dengan macam2 gelagat manusia. Antara yang betul2 masuk dalam kepala aku ialah sorang makcik yg menjual masa aku jalan ke pasar terapung. Makcik ni bertudung dengan sangat kemas, muka dia bersih je, tenang aja melayan pelanggan yang nak makanan dia jual. (Gamba atas / tengah tu). aku duk amik gamba dia, dia pandang aku, aku angguk sambil tunjuk kamera, pastu dia senyum (tandanya boleh la amik gamba kot), waduh teringat mak aku pulak time tu, tenang sungguh makcik tu, serius! Lepas aku snap, aku tunggu dia pandang aku lagi, aku angguk lagi, dengan gerak mulut aku cakap Thank You, dia senyum lagi, hehe.. huhu serius teringat mak aku hehehehe...

Manusia di datangkan dengan sifat berbeza-beza, dengan berbagai wajah, perangai dan macam2 la, (serius pulak nada aku ni) duk kat sini macam2 jugala pengalaman akan aku bawak balik. Duk tengok gelagat manusia ni seronok, tp kalo kita x amik iktibar, bodo la kita.

Aku x sampai ati nak amik gamba2 yg pelik2 kat sini, sorila, walau ade yg usik2 pempuan pattaya ni pakaiannya masyaAllah menakutkan, aku alhamdulillah x terjebak lagi untuk merosakkan akidah kamera aku, haha..

macam2 muka & wajah aku amik gamba, tp muka makcik tu jugak yg pada aku gambanya paling best sekali, hehe.. korang seme ingat senang ke nak dapat muka setenang tu? hehe.. seme tu hasil dari macam2 saham tau x, solatnya, sabarnya, ibadahnye, seme2 la

 Apepun, aku ucapkan selamat maju jaya buat makcik tu, aku doakan jugak moga2  makcik tusentiasa dilimpahi rezeki, sihat2, yela nak bniaga kan..  insyaAllah :))  sukses!!!



Aku & Thailand Bahagian 6

 ~ Silver Lake, Pattaya ~

Masuk ari ke 6 aku dah mula pikir mesia, pikir nak balik. Walaupun keje x siap lagi, ada sikit je lagi dalam 15-25% aja. Memang mudahla orang kata baru bape ari dah ingat bini, hehe.. bukan itu faktornya. Kita dah tbiasa dengan suasana azan, suasana surau, suasana bjemaah. Duk disini seme tu x dapat, even dapat solat dhuha sekali aja di Masjid Hidayatulsaleehin, itu pun time nak ke tandas sebelum bergerak ke Cha Am. hehe.. 

Kehidupan kat sini mudah, makanan juga x ada masalah, (apsal aku emo semacam je ni) seme ok la kata orang, kalo tercampak kena keja kat sini pun aku rasa aku xde masalah. Hehe, cuma mungkin akan rindu dengan suasana aku cakap tadi.

Semalam En. Esri & En Rustee kidnap aku., hehe best jugek kene kidnap kali ni, memula kitaorang pegi layan kat Float Market atau dalam bahasa kitenye pasar terapung, hehe..  nanti aku masukkan gamba deh.. kat sini baru aku terasa aku kat Thailand, sebab ramai gile orang Thai, kalo kat Pattaya tu dipenuhi dengan Mat Salleh aje, hehe.. Pastu kitaorg pegi ladang anggur kat Silver Lake, peh catik betoi tempat ni, sempatla snap gambo2, nanti aku letak bebanyak k, tu sample kat atas tu. dah la, sambung keje.

Mood dah spoil banyak kali bila sms x bejawab, email, inbox, msg seme x bjawab. Bosan menunggu, baik aku plan sendiri. Hehe..

Sunday, February 13, 2011

Aku & Thailand Bahagian 5

Lama juga perjalanan semalam, dari Pattaya dalam jam 8am, singgah minum jap terus gerak ke Hua Hin, Hua Hin ni 1pekan yg lebih kurang 30km aje lagi nak ke Selatan Thai.

Memula singgah minum, pastu singgah kat service centre, kalo kat mesia servise centre ni ala2 RnR la, aku beli simcard baru, simcard aritu x leh terima sms dari luar thailand, hehe. betapa gumbira aku bila cinta aku dapat reply sms aku, hihihi.. jeles le tu

Sampai di Hua Hin dalam pukul 12 lebih kot, lama jugekla dalam van besor tu. Best jugek naik mende alah tu, besor amat, duk layan lagu Thailand (Sek Loso) bapok bestnye, sampei aku leh tengiang2 ni ha. Duk sini belaja la sikit2 bahasa diorg, nak kata susah mcm bahasa arab tu idakle, bahasanya xde past & present tense, ok anak2 kalo nak belaja macam ni ye,

Contoh 1 - Air = Nam, Bilik = Hong, nak pegi tandas, cakap je Hong Nam, senang kan
Contoh 2, Tidak = Mai, Boleh = Dai, Tak Boleh = Mai Dai,
Contoh 3, Chop = suka, tak suke ? haa.. pandai pandai, dah boleh la tu, Mai Chop la kan, kalo betul2 x suke? Mai Chop Ching Ching, hahahaha best kan? hehe..

Lepas aje kami duk amik gamba seme aksi kejadian seperti bilik, bilik seminar, ruang solat, tempat makan, tempat aktiviti sukan dan sebagainye, kami pun pegila makan tengah hari. Lepas tu terus balik tanpa aktiviti lain.

Sedang enak diulit mimpi, gedebok thantuk kepala kat cermin, bapokla sakitnye, udah terus x boleh tido sampai la ke Pattaya. hehe..

ni ha gambo2, agak2 untuk Thailand ni rasanya lebih power rangers la persiapan, diorg ni kreatif amat, i like, hehe.. :))


Saturday, February 12, 2011

Tidurelisme




| aku x leh tido | cinta aku nangis | aku serba salah | Ya Allah Bantu aku |

Friday, February 11, 2011

Aku & Thailand Bahagian 4


Semalam aku telah di kidnap oleh Encik Esri untuk di bawa menjelajah ke serata Pattaya selepas keja. Walaupun agak kepenatan dengan keje belambak lambak macam kedai karpet Hashim Pakistan tu, tapi disebabkan yang membawa aku ni terbest best best la sangatnya. 
Memula dia bawak aku ke Pattaya Hill, dengan sedap bergosip bagai cite melodi tv3 tu, tetiba salah jalan pulak, En Esri dengan selambe badak air (badak itu tiada kene mengena dengan En Esri, anda bedosa jika membayangkannya) telah membuat U-turn ke arah jalan yg betul tanpa menghiraukan kete kete lain yang bersimpang siur. Huuu kat sini memang ganas2 drebar nye wei, takut aku!

Sampai je atas bukit tu kelihatan Ciptaan Allah SWT yang bernama Matahari sedang dalam pjalanan nak tinggalkan daerah ni, nampak mendung2 aja cahayanya, cepat2 pegang kamera & snap sana sini walaupun aku perasan En Esri sedang snap matahari yang berbeza beza.

Siap amik gamba & tengok panorama tu, kami pun turun untuk solat maghrib di umah En Esri. Siap solat terus makan & shopping selipar yang cinta aku kirim, namanya aerosoft, walau murah tapi katanya best memakainye, sejuuukk.. hehe.. tah, aku tipu bab sejuk tu. sorry.

Siap2 terus pusing2 kejap sambil meneruskan sesi jelajah melodi tadi tu & kemudiannya balik la ke Hotel dengan penuh ceria meria di wajah aku sebab ari sabtu aku dah nak balik jumpa cinta aku, mak aku, abah aku dan juga si putih aku, keh keh keh.. cinta jangan marah ye hihi cinta ada startkan si putih x? siaaan dia xde sape tengok. huhu

Tetiba (nada suspen) pagi ini diberitakan yang aku kena balik lambat, hancus sudah kasih sayang kat sini, ampes betul, sudah ku agak sebab keje x siap, kena tambah lagi 4 ari!! ayyyaa ammmmaaaaa... sian kat cinta aku.. sabar ye, abang kan kuat keje, suke x? suke kan, dari dapat laki pemalas, haaa nak? x nak kan? eh, sorry2, termesej cinta pulak. jadinya ada kemungkinan besar cite ni bsambung...

suspen x?

KREATIVITI TANPA PAKSAAN!!

Thursday, February 10, 2011

Layan Emo

Ensem jugek sekarang


Tengah aku duk layan lagu lagu yang nak dimasukkan dalam video / montage2 yang aku kene sediakan buat company aku yang tersayang ni, tetiba te-emo sikit. Rupa2nya dalam banyak2 lagu ni ade jugek seketul dua lagu intrumental yg aku suke, kasi tajuk kang korang kata aku jiwang karat. Jadi baik x payah. Encik Ahmad Fuad & Encik Man Fitri korang jangan kata aku ngular pulak, aku menulis ni time rehat, aku sengsorang je dalam bilik meeting ni, masa makan tadi aku perati kawan2 aku kat sini (Thailand) ni, hebat betul diorang ni, boleh tinggal anak bini kat Malaysia, keje sini. Aku x sanggup lama-lama, sayang bini oooi.

Teringat jugek la zaman2 belaja dulu, aku tidakla sepandai Ustaz Izzam Khazar yang namanya sepanjang masa disebut paling cemerlang gemilang terbilang sampai bila2. Popular pun idakla macam Shah yang jadi rebutan setiap insan kat sana. Aku biasa-biasa aja. Nak kata aku budak jahat pun idak juga, semua biasa2. Kawan sebilik aku yang telah menghilangkan diri kat Sarawak bersama isterinya pun aku x dapat contact2 pun, sedih gakla mengingatkan Ikhwan Yusof ni. Lawak2 x senonoh dia tu. Hehe.. memory!

Time weekend g Kuliah Tok Guru, ada masa tido umah Tok Guru, dengan Apis RD, Duey, Pokwe, tempah baju tempah jubah yang masa tu baru rm40/sehelai temasuk upah jahit! hahaha.. aku x tau la mana untungnya pakcik tu mniaga. Berkat & rezeki dia kot tolong orang2 tengah belaja, Ahahaha.. , ok serius smula.

Lepas tu aku buat degree, time buat degree banyak jugekla mende nak kongsi, tapi x sebest time buat diploma dulu, even yang rapat2 sampai sekarang pun seme geng2 yang buat diploma.

Dipendekkan cite, dulu dengan muka jambu sikit pun xde bulu kat muka, sekarang ni dah nak bjambang pun. Dulu buang sokmo kopiah kat kepala, sekarang asik nak pakai kopiah, dulu sibuk dengan baju gelap2, sekarang sibuk mencari baju wane lembut2. Zaman berubah, manusia berubah, perangai berubah. Seme boleh berubah.

Aku tetap aku, berubah adala sikit sikit, nak kata lebih baik tu idak le, tapi sikit sikit boleh rasa perubahan diri. Dulu x reti sabar, sekarang alhamdulillah beransur2 sabar. Bila duk kat tempat orang ni, kita perati, kita tengok, teliti, sini la tempat kita belaja seme2 tu. Xde dalam buku oii.. korang banyak duit macam Siti Nurhaliza pun belum tentu cik siti tu boleh belaja macam mana kita seme belaja. hehe.. kalo cik siti dengar, mesti dia kata 'ah ko kerol, macam la boleh nyanyi macam aku nyanyi' keh keh keh, ok ok, serius semula, begitula pejalanan nak tempuh 30 tahun ni. Tahun ni aku 30, masuk geng abang2 aku yang dah kerepot tu. X kisahla, sebab aku bongsu laki, kot mcm mana diorg kerepot, aku tetap muda, paling muda, haha..

Ah, ingat mak abah aku pulak dah. Kang mesti cinta aku pulak, jadi sampai sini dulu aku melayan emo, diorg pun dah sengih2 nak masuk bilik meeting ni, solat jap, ada masa aku sambung. Kap Kun Kap

Aku & Thailand Bahagian 3

- Layan kamera - 

Masuk ari ke-3 barula aku selesa amik gamba.. hehe.. aku x tau nak mula dari mana, keje blambak. Tapi seronok, Malam td kami seme makan di depan Masjid dalam Pattaya.  sedaaaaaap, pulut tu cicah ngan kuah daging, huuu meletop!! hehe.. ni gambo tempat kami makan tu.. hehe.. layaaaaaan!!

bersambung ke Bahagian 4

Wednesday, February 9, 2011

Tegur

-Gambar Hiasan-

Bila bos tegur = BETUL kita kena diperbetulkan
Bila kena tegur = SALAH jika kita down
Bila bos marah = BETUL kerana kita slow
Bila kena marah = SALAH jika tuding salah pada orang lain
Bila kena nasihat = BETUL kita perlu diingatkan
Bila diberi nasihat = SALAH jika kita poyo kita aja betul

 
Aku selalu rasa aku betul, aku terer, aku hebat, tapi arini aku tau rupa2nya hebat2 aku, orang lain 100-200x hebat dari aku, aku nak berubah. dari jangan tegur kepada terima tegur!

Aku & Thailand Bahagian 2


Sampai di Pattaya semalam dalam jam 7malam waktu mesia. Rehat2 jap dalam sejam pastu kami seme kuar makan, sedap betul muslim seafood kat sini :)

Balik tu beli prepaid kat 7E, baru aku tau kat sini setiap 100m mesti ade 7E, aku masukla 7E untuk beli prepaid, waa.. memang gile gempak macam pasar, nak bayar pun kene beratur daa... paling best tengok cara diorg, ade yg pakai kain je, ade yg x pakai baju (laki laa) macam2.. hehe.. kat mesia jangan buat daa.. hehe

Alhamdulillah dapat prepaid tu dapatla aku bhubungan ngan cinta aku kat mesia. Hehe..

Kejap lagi ke kilang dah. Kejaaa! datang sini keja! bukan bjalan! haha

Nanti aku upload gamba, sini cantik gak, semalam dapat tengok sunset, Subhanallah, memang cantik.

Moga terus bertambah iman kat sini :) Bersambung ke Bahagian 3

Tuesday, February 8, 2011

Aku & Thailand Bahagian 1


Alhamdulillah aku selamat sampai di bumi AMAZING THAILAND pada jam 5.20 (waktu mesia) jika waktu Thai 4.20, beza sejam.

Buat pertama kali dalam idup aku, 2 jam dalam kapal terbang aku bedoa + bzikir x henti2, bila aku tengok sendiri row sebelah aku mat saleh tu duk teguk arak dengan selambe & berjudi (siap bsorak bagai bila menang duit)

Aku terpikir juga Allah taala kalo nak turunkan bala, x turun pada manusia2 tu.. turun pada semua.

Alhamdulillah selamat mendarat, selamat sampai.

Muhasabah, moga beberapa hari disini iman bertambah, bukan berkurang & terus menerus bermohon pada Allah taala moga2 dijauhkan dengan ujian2 yang aku x boleh hadapi.. Ameen ya rabb..

bersambung di Bahagian ke-2

Mesir & Komen

dalam seminggu ni aku ralik dengan cerita dari Mesir ni, ramai kawan2 aku kat sana. Alhamdulillah setakat ini semua selamat.

Rata-rata di facebook, juga blog blog & media massa semua memain cerita ini. Ada yang betul, ade yang putar belit ada juga mempolitikkan ade juge yang poyo mengambil kesempatan.

Apa yang aku nampak mungkin korang juga nampak, ada juga yang aku x nampak, tapi korang nampak. Apa apapun aku dapat rasa apa dalam pikiran korang sekarang.

Jadi 2011 adalah masa untuk berubah, Berubahlah!!

Sunday, February 6, 2011

Hidup dalam Ketakutan

Aku pening2 duk makan kambing banyak sangat 2-3 arini, ari2 aku layan kambing, macam2 gaya memasaknya.

Balik aja ke Bangi, aku dengar mcm2 cerita, cerita kete kena curi, orang2 myanmar datang menjual tp pukau itu ini,

anak ilang, surat khabar pun cerita yg semenye menakut-nakutkan.

Hari ni berita bagitau lebih 1,300 kanak2 & remaja hilang & gagal ditemui. Semua ibu bapa ketakutan.

Macam2 lagi cerita. Kalo pikir pasal adik2 pempuan & akak aku, aku pun riso itu ini. Seme dalam ketakutan.

Mmm.. bila Malaysia nak jadi macam Jepun yang dah diisytihar negara paling selamat di dunia.

Lauk

Arini aku masak lagi, kali ni betul2 jadi orang dapur, antara menunya

Kari Ayam

Sayur Campur

Sambal Telor


Nasi adik aku masak

Mak & Abah aku makan tanpa apa2 komen, sedapla kot, haha

Saturday, February 5, 2011

Nepalisme

Aku gi watson tadi, temankan cinta aku beli barang. Aku duk perati si security ni duk peratikan aku ngan cinta aku.

Siap ikut mana aku ngan cinta aku pegi. Mmm.. memula positif gakla, yang bestnye time kami borak2 depan barang yang kami nak beli tu. Dia siap ngadap lagi.

Aku ngan cinta aku rakyat Malaysia, yang pentingnya kami ni MUSLIM. Ape dia pikir kami nak mencuri ke?

Lain la kalo negara dia macam tu. Aku positif sampai masuk kete, tp bila cinta aku memberi ulasan, huii berasap juga telinga, haha

Aku & Kamera Part 1

aku bukan apa, akhir akhir ni aku jadi kurang sikit nak amik gamba bila orang kata orang yang amik gamba ni sebenarnya poyo je dengan kamera, gamba x cantik mana pun

aku banyak diam je, lebih pulak kalo dia kata nikon lagi power, apela sangat ngan canon kan, aku pakai canon

tapi korang tengok sendiri la hasil kerja aku, aku xdela kata aku pandai, cuma aku belaja la elok2. Moga2 apa yang Tuhan kasi kat aku ni aku guna sebaiknya.

facebook gamba aku Afwazventures

Doa untuk Sahabat & Pejuang Mesir

Malam tadi aku bersama keluarga solat berjemaah. Selesai membakar ikan & kambing, kami semua siap2 untuk solat.

Selesai aja solat & berdoa, abah mertua aku terus bangun dan mohon untuk solat hajat bagi pejuang2 & sahabat2 di Mesir.

Setelah selesai, doa dipanjatkan, memula hanya ati aku menangis. Tapi x tertahan, jatuh jugak air mata aku. Baru aku tau yang sebenarnya walau kita x berjuang seperti mana mereka disana berjuang, tapi bila kita berdoa, doa kita bersama dalam perjuangan mereka.

Ameen ya Rabb!

Pengusaha Kelapa

Gamba ini adalah lakonan semata-mata, tiada kaitan dengan tajuk diatas

Friday, February 4, 2011

Solat Jumaat

Aku tengok di Kampung aku ni makin lama budak2 ni makin jauh dengan agama.

Dulu masa sekolah seme pakai tudung belaka, yang laki2nye seme muka bersih sokmo

tapi sekarang dah lain, aku tanya 'wei korang semayang kat mana kang?' dia jawab kat mata

doa moga kawan2 aku tmasuk dalam golongan yg terus diberi hidayah, jom solat jumaat

Pasar

aku g joging pepagi buta kat Taman Kubang Gajah ngan cinta aku, sedang2 duk joging nampak signboard menghala ke Taman Bandar, jalan punya jalan, amboila bapok jauhnye bejalan rupenye tembuih ke Taman Temerloh yg kat Mahkamah te. Pahtu terus ke Pasar, g cari ikan Patin, seme suke Ikan ni, x tau nape, katenye sedap, tapi orang2 sains kata ikan ni ade Omega 3, patutla orang Pahang Cantik2. heeee....

Thursday, February 3, 2011

Abah 66 Tahun

Baru aje lepas sesi solat jemaah, bacaan yaasin & makan pulut kuning untuk abah aku, alhamdulillah tahun ini 66 tahun, makin bertambah usia bertambah amalan insyaAllah, moga2. Abang aku sorg & famili dia je xde, aku termiss kot dia kata dia balik umah mak metua dia. Aku sms dia semalam, dia reply dengan nada yg agak hangin pus pus, xpe2. bawak betenang ye encik akim. hehe.. alhamdulillah cik noni berjaya menolong mak masak kari, cik kemah pula memasak pulut kuning, mak dengan jubah itam sedondon dengan cinta aku, heherrrr... kebetulan memotong kek dengan satu satunya cucu laki2 bnama afiq, haaa.. dia 7hb 2 insyaAllah, ape2pun semenye moga sihat walafiat & sentiasa dilindungi Allah :)

Akim & Family x da dalam gambo disebabkan x dapat join, he he he
ops.. gamba cinta i besor pulak kat tengah2 tu.. hu hu hu..

Wednesday, February 2, 2011

Badminton

walaupun aku tau aku x reti main, tp dah diajak, aku dah rasa suke sangat, hahaha.. malam ini pukul 8 malam di dewan ape tah aku pun x tau

Mak Apan Ilang

Cite ni aku dapat dari email minggu lepas, sampai skrg aku duk ingat lagi, korang bacala, kawan aku kata dari tahun lepas lagi cite ni.. huhu... 

Pagi tadi di opis, dalam pukul 9, sedang gua kaver line klik fesbuk sikit sikit, Apan mundar mandir belakang gua dengan muka kusut masai.

Dari tadi gua tengok Apan hilang punca di sekitar sektor operasi. Muka macam ada masalah.

"Lu kenapa ni Apan?" - Gua tanya demi meminta kepastian. Gua dengan Apan ni kira ngam juga la. Budak Kedah, umur muda sikit dari gua dan tak berapa hensem. Kalau tatap muka dia lama lama boleh naik menyampah juga.Dia baru setahun kerja dengan kompeni gua. Sebelum masuk sini, Apan banyak hendel bisnes sendiri dan selalu rugi.

"Mak gua hilang la.." - Apan berbisik perlahan.

Gua punyala terperanjat!

"Mak lu hilang?, bila hilang?" - dada gua tiba tiba mengepam keluar masuk laju laju. Berdebar tak payah cakap la, kencang macam kuda.

"Petang semalam..dah cari merata tak jumpa".

Apan berlalu meninggalkan gua menuju ke bahagian budak budak human resource. Gua tak tahu apa benda yang dia sedang fikir dalam kepala. Gua nak tanya lebih lebih risau kena pukul pula.Apa yang gua tahu sikit sikit, mak dia memang duduk rumah tak kerja, ayah dia kerja penolong kanan lagi dua tiga tahun nak pencen.

****
Kira kira lima belas minit kemudian, dari jauh gua nampak Apan berjalan semula masuk ke sektor operasi. Kali ni muka dia tak kusut macam tadi dah, sebaliknya ceria macam muka Lan kumpulan the typewriter.

"Mak gua dah jumpa.." - kelegaan jelas terpampang di bibir Apan.

Gua cepat cepat bersyukur:

"Alhamdulillah...Jumpa kat mana?",

Dan dengan penuh keceriaan, jujur, ikhlas, tawadduk serta wajah disinari warna warni rama rama yang tiada belas kasihan pada gua, Apan membalas
padu:


"Dalam sinki penteri."


Gua terus tendang kompiter sampai bersepah atas lantai.

"Bodoh!!"

MUG la Apan..MUG..!!, pronunciation macam jahanam!

Sia sia gua berdebar. Pagi pagi sudah bikin hati membara.





Photographereris


Aku baru lagi dalam dunia amik2 gambo ni, tapi boleh la cari makan sikit2, sekarang ni zaman seme mende boleh, jadi aku selambe jela, seme gambo aku masukkan kat Afwazventures , tetiba ade pulak yang beminat. hehe.. tula rezeki ada kat mana2, buat ikhlas, guna kamera tu untuk kebaikan, insyaAllah baikla jugek hasil & paedahnye. Asal aku beli kamera tu untuk aku amik gambo kain2, aku jual kain online kat Fabriktimur.com pastu pulak bkawan ngan dak sorg ni pun minat gak amik2 gambo ni.. kira layaaaaan jela, hehe.. jadi kesimpulannye, sesapa yg berani nak amik aku tanpa was was sebagai photograper kawen dia ke ape2 ke, haa.. kontek2 la aku k. kalo call x jawab, sms jele, besele sibuk ngan blog ni, haahahaha

Share It (Jom Kongsi)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...