Khamis, 17 November 2011

Saya, UPSR & Ke Bintang


Mula nak menangis. Masih di wad, abah temankan. lusa UPSR, mak pun datang. mak bawak buku-buku. harap-harap itulah bacaan akhir penuh magik untuk menduduki peperiksaan akhir sekolah rendah tu. udah x tau nak buat apa, setiap 4 jam cik misi akan bawak neb untuk saya. lelah. sebelah tangan masuk air. terbaring, air idung x benti benti kuar. air mata duk bergenang manjang.

Malam itu saya fikir2 hingga saya tak boleh tidur, saya baca buku penulisan, contoh contoh karangan yang saya harap sangat keluar peksa. Saya masih ingat bacaannya, Pengalaman Yang Tidak Boleh Saya Lupakan. Itu tajuknya. ceritanya mengenai pengalaman seorang anak yang dalam perjalanan ke kampung dengan keluarganya, dan kereta mereka merempuh seekor lembu. pengalaman dalam buku itu saya masih ingat dan itulah yang saya 'copy' bulat bulat ke dalam periksa penulisan UPSR. teka saya dapat apa, sepanjang saya belajar dengan cikgu deris, saya x pernah dapat A. dan dia pernah cabar saya untuk saya dapat A dalam pemahaman serta penulisan dan beliau janji untuk berikan saya hadiah. beliau tipu. dan saya dapat 2-2 A, alhamdulillah. itu juga berkat belajar dengan cikgu deris. cuma beliau tak kasi kasi lagi hadiahnye. huh.

Pagi itu, Saya salam mak, abah awal awal lagi dah keluar. Tahun 1993 adalah tahun saya. Saya melihat mak saya menangis hampir setiap hari. waktu itu masih tidak matang, umur 12 tahun masih tido dengan abah. masih segar lagi setiap kali udah tidor, abah pasti akan selimutkan, peluk sekejap, pastikan saya panas agaknya. saya pengidap lelah. atau bahasa saintifiknya asthma. bukan tun siti hasmah. masih boleh ingat memalam terjaga tengok mak abah solat. masih segar. itulah mak, itulah abah. eh sambung sambung cite..

sampai sekolah tengok list nama kat pintu. nama saya mula ngan W, jadi saya duduk dengan belah last last. hehe.. seronok juga sebab kami terasing dengan dewan besar, kami duduk di kelas yang agak kecik. hehe.. saya jawab pelan pelan. mak pesan, kalo lupa banyak banyak selawat. 

balik, mak tanya boleh jawab x? saya jawab boleeeeeeeh.., mak suruh makan, tengok tengok nasi putih yang mak letak kicap di gaul dengan ikan goreng. ada sayur togeh mak masak lemak. masyaAllah sedap ya amat, dengan syarat mak yang gaulkan!!  hehe.. macam biasa happy x sudah sudah. teruskan main sampai petang, gaduh gaduh dengan noni itu sudah pasti. hehe.

1993 saya jadi saksi melihat mak menangis sepanjang abah menunaikan haji. dan sepanjang 40 hari lebih itu saya sakit teruk. dan 1993 itu juga saya menduduki UPSR. Abah menunaikan haji bagi membantu nenek saya di Mekah al Mukarramah, alhamdulillah moga2 semuanya mendapat haji mabror. dan pada waktu abah menunaikan haji, mak adalah abah sepanjang masa. kami semua masih kecil & saya pula asik asik sakit. hebat mak diuji. dan mak tetap sayangkan saya seperti dia sayangkan anak-anak yang lain. mungkin pada waktu itu saya dilebihkan sedikit kerana sakit.

keputusan UPSR saya 2A, 1B & 1C.  Abah kata kalo x masuk wad sebelum UPSR dah tentu dapat 4A. (ahhhhh... air mata udah bergenang!) Mak pun sama. tapi mak betul betul nampak happy. saya sampaikan pada mak nak masuk sekolah agama di bandar jengka. saya tau mak x rela saya jauh, saya sakit. tapi pegi jugek, alhamdulillah.

dipendekkan cerita, saya hanya bersekolah di Maahad Addiniah Bandar Jengka hanya 2 tahun. Lepas itu x sekolah situ dah diatas sebab sebab yang tak tau nak kata apa. hihi.. saya sambung sekolah di sekolah menengah kebangsaan jengka 2. situ saya amik PMR. keputusan teruk sangat sangat. tak dapat 1A pun, siap ada D lagi. masyaAllah. sakit manjang. 

Abah pindah ke sekolah di Lanchang, dan pada tingkatan 5 saya bertukar lagi ke Sekolah Menengah Dato Bahaman, atas sebab ober kompident, saya mendapat keputusan yang tak boleh dibanggakan langsung. x dapat pangkat 1 pun. pangkat 2 dengan 25 aggregat. teruk kan? hehe.. saya dah x malu nak sebut. itulah hakikat. nak malu apa. tapi itulah penyesalan paling panjang dalam hidup saya.

selepas itu saya gagal lagi. saya masuk ke kolej swasta. dan culture shock. tak boleh belajar dan x dapat result yang bagus pun. balik rumah dan kerja di mcdonnal mentakab. disitu saya belajar idup bila cikgu dan rakan2 saya dari jengka selalu datang makan disitu dan kebanyakkanya menghina saya kerana hanya setakat bekerja di mcdonnal. pengalaman paling best di baling ke muka sebijik mcchikken hanya sebab mamat tu nak lebih cili, saya g kasi garam!

Allah taala itu adil, Maha Adil. Saya diterima masuk ke KUSZA. dan disitula saya rasa saya belaja. walopon masih kuat main. hehe.. saya duk ingat lagi roomate saya (pokwe). dia selalu tanya bila saya x belaja, dia tanya, kerol ko ni nak jadi apa aaa? saya jawab, nak g bintanggggggg.. (sambil sebelah tangan saya angkat tunjuk kat langit). pastu saya tido. hahahaha...

lepas amik diploma, saya sambung degree. dan buat pertama kali dalam idup naik pentas untuk terima skroll 'president list sebanyak 2 kali. hehe.. alhamdulillah. syukur.

dan sekarang sudah pun keje. alhamdulillah.

Mak kawan saya penah pesan pada saya, rasanya udah  nak 10 tahun lebih pesanan nih.. katanya nak idup ni berkat, idup ni penuh dengan rahmat Allah SWT, berjasala ngan mak bapak. walopon kita ni x mampu nak bantu, nak kasi duit ke, nak kasi itu ke, paling teruk bancuhla air untuk mereka, paling bagus (dalam keadaan x mampu) masaklah untuk mereka. insyaAllah Allah taala akan bersama kita. 

keberkatan tu perlu dicari. (ahhhh... udah bergenang lagih!)

saya sangat sayang mak. juga sangat sayang abah. merekalah yang sentiasa bersama dalam perjalanan nih. dan sekali kali perjalanan UPSR ini  saya tak mungkin lupakan.

dan hari ini, tahun ke-5 saya bersama cinta. nantikan entrinya. wassalam.
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)