Isnin, 10 Oktober 2011

Pekan Sehari

Jika anda bermalam di Temerloh atau kawasan sekitarnya, jangan lupa nak ke sini. Pekan Sehari Temerloh adalah Pasar Pagi yang terpanjang & terbesar di Pahang. Jualan pada waktu pagi bermula jam 6.30pagi yang kebanyakkannya menjual hasil hutan, ikan air tawar, makanan dan segala macam barangan fabrik, buku, buah-buahan dan sayur sayur kampung dan di jalankan di Tebing Sungai Pahang. 
amacam ayat saya diatas? ada ala-ala national geograpik tak. keh keh keh.

Saya, abah, mak, hikmah & piah berjalan ke sini tempoh hari. Berpusing pusing mencari parking, terpaksala parking jauh sikit. Abah kata xpe jalan sikit, jadi kami pun jalan daa. Bermula dari kawasan roundbot lama yang dikejutkan dengan wan (panggilan kepada nenek tua) yang menghisap rokok. 

Saya ambil beberapa snap, tapi wan ni relak aja. dia menjual pisang. Kebanyakkan peniaga disini adalah peniaha tulen yang menjual hasil cucuk tanam sendiri. Rata-rata penjual adalah penjual veteran yang sangat senang untuk membuat aktiviti tawar menawar. lagi senang kalo dipuji-puji wan wan ni. hihi.. muka kena senyum sokmo & cakapla loghat Pahang. haaa.. memang dapatla rege murah!
Saya & abah berjalan berdua, mak, hikmah & piah dah tah kemana. jalan punya jalan, abah pun ilang. Abah ni mudah ralik tengok barang2 lama yg dijual. ada juga yang menjual macam keris2 lama. dia suka la mende2 tu. memang lama dia ngadap. hehe

Menariknya di Temerloh ni, bukan aja jualan ikan Patin yang mendapat perhatian, tapi perniagaan gula kapas yang dibuat sendiri di depan mata menjadi tumpuan. ha, memang kelas pakcik ni buat.


Mohla ke Pekan sari Temerloh, bapok beh nye. ande makcik makcik menjuai kuih, yang kebanyakkannya adalah kuih2 lama. hehe.. kami berpiknik sekejap tepi sungai. berpeluh jugekla berjalan memusing pasar nih. ada banyak lagi gambau, nanti saya letak di pesbuk la. hehe.. lain2 ade dibawah nih ;))








Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)