Rabu, 7 September 2011

Saya Minta Maaf


Drama

Dah siap bersihkan badan, solat isyak, termenung sekejap atas sejadah. Bangun malas perlahan lahan ke katil. Tengok cinta pun terkebil kebil memandang saya. Sama-sama penat melayan tetamu & rakan baik mertua. Jarang2 dapat suasana begini, hanya pada Aidilfitri, sebab itu jadi puas. hehe.. makan jangan cakapla. bertambah tambah puasnye. hee..

Dah baring2, cakap ngan cinta. teringat  'drama' petang tuh. Hampir kuar jugekla air mata jantan nih. Hehe.. 

Saya sampai rumah dah dekat2 kul 7 malam, tengok ada sorang akak parking depan rumah saya untuk ambil anak dia (rumah saya betul2 sebelah tadika). Saya lambai akak tu, alhamdulillah dia pandang saya & saya beri isyarat nak masuk rumah, dah nak maghrib pun, saya perlu segera. Saya nampak dia hempas tangannya ke stereng, sama ada marahkan saya atau anaknya yang slow motion ke arah kereta. saya cuba senyum & angkat tangan masa dia lalu sebelah kereta saya dengan sangat laju & kasar. 

Elok saya parking, saya kuar dari kereta, saya nampak dia parking jauh sedikit, saya pandang dalam kawasan tadika, anaknya masih tersengih sengih dengan kawan-kawan, saya pun buka pintu belakang untuk amik komputer & barang2, saya nampak sebijik van sekolah yang agak laju. anak akak tadi elok2 nak kuar dari tadika, saya pun lepaskan barang2 & sambar anak akak tu. Jatuh anak akak tu, cikgu tadika berlari kearah saya & anak tu sementara van tu brek emergency. ramai yang keluar, duk ingat saya & anak tu kena langgar.

Saya sapu2 tangan anak tu, tengok dia cedera ke idak. tengok xde apa-apa, dia menangis terkejut. cikgu tadika berkali-kali ucap terima kasih sambil2 membebel ke anak tu jangan kuar jika cikgu x pimpin ke kereta ibu atau ayah.

Tiba-tiba ibu kepada anak tu menyentak tangan saya, tarik anaknya dan cakap

'apa kau buat dengan anak aku?' dia terus menghalakan jari telunjuknya betul2 ke muka saya & berlalu laju. anaknya masih menangis & berkali kali menoleh memandang saya.

Masing-masing kompius. saya apatah lagi.

Pengajaran

1. Jika saya tidak sambar anak tersebut tepat pada masanya, dah tentu saya akan lihat kemalangan paling menyayat hati dalam hidup saya. Dan tak mungkin saya akan lupakan jika itu betul betul berlaku dalam hidup saya.

2. Saya duk fikir panjang, dalam 2 hari ni orang kata saya macam bad mood sebab badan sakit2 + x berapa sihat. Jadi orang-orang disekeliling saya ada yang tegur siap sms & ym kenapa saya ala-ala x de perasaan bila masuk kija. Hehe.. mungkin Allah taala uji saya, apa sahaja yang berlaku dengan diri saya, saya tak perlu tunjuk saya ni begitu begini. buat relak aje. hehe.. itula kerol.

3. Saya x pasti akak tu marahkan saya kerana saya minta dia alihkan kereta atau dia x tau apa yang saya buat dengan anak dia. Yang saya tahu, bila kita buat baik, jangan minta balasan. Itu kekuatan Ikhlas. Seorang ibu x mungkin marah bila kita selamatkan nyawa anak dia. Mungkin dia ada masalah, saya positif.

4. Saya minta maaf kepada ibu tersebut jika akak marahkan saya kerana minta saya alihkan kereta. Saya hanya nak menghormati waktu maghrib langsung xde niat nak menyombong  dengan tidak boleh parking di hadapan rumah saya. Parkinglah kak, xde masalah pun.

5. Buat adik tu, cara adik pandang saya berkali kali masa mama adik bawak adik ke kereta tu buat pakcik teringat ingat. Pakcik rasa sebab anak menoleh banyak kali tu la buat pakcik rasa nak kuar air mata jantan nih, heee ;)) ati2 melintas tau!




Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)