Khamis, 29 September 2011

Kereta & Bot


5 Tahun saya tidak berjalan jauh sebegini. Maksud saya naik kereta. Biasala sejak saya bernikah, saya akan naik kapal terbang kalo travel jauh2. Amat jarang nak drive, masa duk di KB dulu tak kirala berjalan, sebab balik kampung. itupun boleh kata sokmo gak naik kapal terbang tuh.

Alhamdulillah, saya nak sangat2 join team2 fotografi outing. Alhamdulillah, cinta saya kata kalo kawan saya tu x temankan, x dapatla saya pegi. hehe.. bukan ikut kata orang umah, biasanya orang umah kita ni pelengkap idup kita. x salah dengar nasihat dia. alhamdulillah perjalanan pergi balik xde masalah. Hidup dalam kereta rasanya lebih lama berbanding duk di tempat2 lain.

Kami memulakan perjalanan dari Bangi, Selangor seawal jam 7am, lewat juga sebenarnya. dalam dekat 8am baru keluar dari Tol Bangi, singgah sekejap di Kampung Bt Balai & terus ke Mentakab, masing2 ziarah mak ayah. Dalam lepas solat jumaat, makan tengah hari kami kuar gerak ke Terengganu. 

Singgah di Dungun layan ICT (Ikan Celup Tepung) eh ade ikan ke time tu? hehe.. layan udang & sotong, saya cepat2 makan prednisolon, hahaha alergik teruk, riso membengkak 1 badan. Encik Ahmad Fuad duk ingatkan banyak kali suh makan ubat. hahaha lawak lawak. alhamdulillah xde kejadian bengkak2 sepanjang perjalanan.

Malam tu tido di Marang. Ingat nak solat subuh di Umah Tok Guru, huhu... dah terlewat! huhu.. melepas. hehe. Esok paginya sesi meracing ke Jeti Pengkalan Gawi, time ni rasa naik F1. kami lambat lagi, ngeh ngeh ngeh. time bekpes bapok relaknye. haha.. 

Udah lama saya pikir, boleh ke naik bot nih. duk relak2, kontrol muka jangan kasi nampak sangat saya takut air. Sebenarnya bukan air, tapi lebih kepada air yang menderu macam sungai. hehe.. bahasa saintifiknya Antlophobia, bukannya Hydrophobia / Iyssophobia tau.. yg tu betul2 takut pada air. carila kat google tuh.

Buat bodo aje naik bot tuh, hah kejap amat. alhamdulillah berjaya! syukur. Cinta kata baca je doa safar, insyaAllah xde ape2. Di kenyir, saya cuba mandi air terjun tu, hahahaha ampuh kepala! nyaris panik! hehe..
Kat sana asik naik bot. syukur saya ok, syukur amat. Naik kayak antara moment paling best. hahaha apesal gelak?

Esoknya di KT, naik bot lagi dari Seberang Takir ke KT. hehe.. best2.. InsyaAllah ansur2lah ketakutan tu ilang. Nak settlekan kelas berenang dulu. Pastu nak try skuba. encik puad duk cite banyak kali dah. memang mabelos nih. kena cuba.

Balik Pusing ikut Kenyir sekali lagi. menarik & banyak tempat lawa2. sempat gakla ziarah encik gajah & encik2 kelah. hehe..

InsyaAllah ada rezeki saya akan kembali ke Kenyir. Kembali banyak banyak kali eh. hehehe.. seronok & puas melihat agungnya ciptaan Allah SWT.

Minggu depan saya masuk 3 series. Sudah sampai masa untuk duduk dalam team dakwah. Saya penah tulis cita cita di buku tingkatan 1 dulu. Bila umur saya 30, saya pasti akan mula aktif dalam aktiviti kebajikan & kemasyarakatan. Masa untuk berubah. Saya dah tua. hihi
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)