Ahad, 21 Ogos 2011

Kita bukan somalia la ibu!


Kamera saya gantung disebelah kiri bahu. Duk tunggu pakcik & makcik ni siapkan 3 bijik roti john. beralus sungguh buatannya. berhati hati. Di Bazar Ramadhan Kuala Lipis ni kebanyakkan peniaga masih lagi makcik makcik. Jadi mesti sedap. hehe.. Sedang duk elok tunggu, datang 2 beranak, ibu & anak yg saya rasa dalam umur 12-13 tahun kot. xdela kecik sangat dak pempuan tu.

'Ibu, beli roti john bu' anak
'ok' terus ibunya buat pesanan nak sebijik roti john.
'Ibu nih, beli la 2, kita bukan kat somalia la bu, kena catu catu makanan' anaknya jawab.
'eh kau ni.. cukup 1, jangan tamak, bedosa tau' jawab ibu nya.

tersentak jugek dengar anaknya cakap tu. Saya baru aja ikut sahabat2 mengagihkan zakat & sedikit bantuan kepada yang memerlukan di kawasan Lipis, & pada waktu itu masih segar lagi bagaimana daifnya kehidupan & rumah rumah mereka, ada yang sudah uzur, ada yang sakit tua & macam macam masalah lagi. 

Rumah Terakhir

Kami semua sampai di rumah terakhir untuk bantuan kali ini (bantuan seterusnya 24hb insyaAllah). Kereta yang kami naiki x dapat nak teruskan kerana pokok besar tumbang menghalang jalan. Jadi kami semua berjalan kaki meredah pokok tersebut. Elok dalam 20m, ada lagi pokok yang tumbang, kami tetap teruskan. Masa nak ke rumah tersebut turun bukit jadi x berasa sangat penatnya. Sampai dirumah, lebih kurang 1km juga bejalan kaki, ada wanita yang sudah berumur. Suaranya serak2 mengucapkan terima kasih. terbayang wajah mak kat kampung, macam mana kehidupan wanita ini hidup tersorok jauh di pedalaman, hanya sebiji rumah disitu. selesai di rumah terakhir, kami berjalan berborak2 kosong menuju ke kereta.
naik bukit menghala ke kereta, tengok air lalu di tali air pun terliur. hehe..

mm... sampai masa untuk kita ajar anak-anak kita tentang bersederhana.

.......................................................................................

Semalam ada 74 follower, hari ini 73. sapekah yang telah mengundi keluar. makaseh menyokong selama ini 
:))
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)