Rabu, 15 Jun 2011

Strawberry, Letupan & Mogok Mandi


Sabtu
6.30pm - semua sibuk nak pegi pasar malam Brinchang, berjalan kaki kami segerombolan berpasang pasangan, uh romantik sedikit. gebu asik2 jeling2 ke kami. jeles la tu.

9.00pm - bapok penatnye bjalan kaki, saya & cinta meninggalkan mereka seme disebabkan mereka terlalu asik dengan mende2 kecik yg nak ditampal di peti ais. beli buah kristal yang ditipu oleh makcik tersebut, dia kata buah jambu kacukan epal, rasa nak tampa je makcik tersebut kerana menipu saya didalam kesejukan kota. buah tersebut adalah buah jambu yg dijerukkan.

10.30pm - abah berjaya menunjukkan gamba2 kami waktu kecik. oh syahdu, tapi saya sudah mengantuk nak tido.

Ahad
3am - saya rasa terlalu gelap, mungkin lampu tido udah menamatkan riwayatnya di tanah tinggi yang sejuk amat ini, saya teruskan tido, huuuu... 

5.50am - Bangun solat subuh, kejutkan cinta sekali, selesai subuh & menjengok di luar, ai.. ape pasal seme begelap gelita ni. Tanya mak, mak kata dari kul 3am lagi black out. huaa... saya cepat2 membuka langsir, harap2 cahaya dari hotel di luar dapat melihat mereka2 yang tidak berapa cerah di dalam apartment kami, takut2 tpijak ke, telanggar ke kan.

6.30am - api masih xde, abah dah mencuka, hangin pus pus sudah kuar katanya

6.45am - air pulak xde. haissshhh...

6.50am - saya, cinta & jelita kuar g amik gamba, kami terselemat dari bahana ketiadaan air, segala isi perut bjaya dikeluarkan pada awal waktu, hahaha

7.30am - bposing sakan di tanah tinggi sg palas.

9.00am - dikejutkan dengan berita ingin balik oleh encik akim. waduh. baru plan nak ajak anak2 dia g petik strawberry.

tak tau waktu mana telah dikatakan ummi fatin, cik nona, abah beserta gebu telah memulakan mogok di hadapan kaunter. abah hanya menggunakan buku kecik sebagai poster untuk masuk dalam sinar harian katanya. air x dak, macam mana mau yok. manakala gebu menunjukkan skilnya untuk lempang manager hotel tersebut. di buka langkah tek kuan do beliau berkali kali, hanya dengar suara hiah hiah hiah, suasana agak gelap, jadi kurang kenampakan skil tersebut. Manakala ummi fatin sedikit serius sambil asik asik bela tudung riso juga ditanya dah mandi ke belum.

9.30am - mogok diteruskan di sekitar masjid kayangan & petronas brinchang

10.00am - mogok mandi tetap diteruskan, tetapi semua kelaparan, biar x mandi, jangan x makan kata saya. pepatah ari itu terpaksa disimpan didalam hati kerana riso dilempang oleh sesiapa yang tergolong dalam mogok mandi.

10.30am - abahnye budak2 tersebut terus x nak g ladang strawberry, alin & kak bi memasamkan muka seperti masamnya 4 lori mempelam muda, psstt.. masam lagi orang x mandi. kakak relak aje, ada i kesah katanya.

11.00am - kami memetik strawberry, terdengar abang bangla kata, cannot eat, makan bole, bau apa ini? saya diam aja bila dia tanya pasal bau. saya paham. ini semua ada kaitan dengan mogok mandi

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)