Selasa, 7 Jun 2011

Mencari Bulan



Balik aja kerja semalam terasa sedikit penat. Letak beg ke tepi, susun semua harta karun, jam, wallet, cermin mata, duit2 siling semua letak di meja sisi. Amik remote, on tv. duk tekan 2-3 kali apasal pulak x bukak bukak tv ni, nak aja saya lempang tv tersebut. saya duduk kejap tarik napas panjang, saya tau tv tu berusia dari saya bujang lagi. sound dia pun kalo nak dengar, kena pasang 43 keatas, tapi bunyi masih ala2 arnab jiran sebelah menyanyi. syahdu syahdu. Sedang saya tarik napas, saya memandang kearah plug yg tersusun rapi, la hai, saya x on lagi plug nya. Dunia dunia..

Saya kembali duduk setelah on kan semenye, kali ini terasa nak baring, eh.. rumah dah kemas? waa... makaseh mak, hehe.. baru perasan, patutla lain macam aja. semenye tersusun. hihi.. ada 2 orang aja yang akan kemas macam tu, sama ada mak atau cinta. cinta keje, jadi kompom mak, sebelum mak balik Mentakab kot mak sempat kemas. hehe.. makaseh makaseh.

Duk baring2, setkan alarm kat henpon, kot2 tetido, kang x ke surau dibuatnya kalo tetido. cinta balik umah mak dia kejap. jadi sengsorang lah di rumah. TV terpasang dengan channel 413 dengan movie Letters to Juliet, menarik cerita tu, Sophie telah menjadi salah seorang Setiausaha kepada Juliet & menjumpai sepucuk surat 50 tahun dahulu, dan Sophie membalas surat tersebut kepada empunya si Claire. X sampai seminggu, Claire datang bersama cucunya untuk mencari cinta sebenar bernama Lorenzo Bartolini.. wah, menarik kan? kesudahannya saya x pasti kerana saya... err... er... tertidur...

Sebelum saya terlelap tu, saya sempat menulis di fb
'Sudah lama x jumpa bulan ngan bintang, kena carila malam ni, harap2 bintang x sombong macam dulu huhu' - 13 hours ago
dunia penuh dengan khayalan. Saya bermimpi sungguh2 berjumpa bulan, siap sembang2.. huhu.. Bulan kata, napa nampak sedih? saya kata, idakla.. pandai je cik bulan ni. (muka bulan tu macam pempuan dengan ada gincu & pipinya merah) hihi... saya bersembang dengan bulan dengan hal hal dunia. tetiba, bintang datang.. bintang kata, kerol, x balik lagi? kang x sempat ko nak maghrib.. masyaAllah!!
tup tup saya terjaga, jam kul 7.50malam, cepat2 amik wudhuk, masih saya tersenyum teringat mimpi tu, terus solat maghrib, mandi & terus ke umah mak metua. ha.. kali ini merasa lagi makan asam pedas, 2 kali saya menyebut nak jumpa bulan, saya akan makan asam pedas. apa pulak kaitannya? huhu dunia dunia.. seme dunia pancaroba! 
jumpa lagi bulan & bintang :)

 
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)