Selasa, 26 April 2011

Suspen

4 hari lepas, selepas saya keluar bilik air, saya tengok encik ajis & ramlee sudah pun siap, saya buat muka relak. Tanpa sikitpun unsur unsur cuak di muka saya. Saya betul2 tenang, malah saya kata;

'weh, kalo korang nak g surau dulu g ah' encik ajis ngan ramlee pun xde la menunggu saya, mereka nampak sepeti beputus asa menunggu saya yg x siap siap lagi. Disebabkan mereka berdua telah keluar dari rumah tersebut, saya cepat2 bersiap tanpa sikitpun masa terluang untuk belengah lengah, mana idaknya, dah maghrib, antu seme dah kuar, kang dikekohnya saya. uii takut.

Saya cepat2 amik seme peralatan, di gantung di bahu, ada juga yang terselit di poket. elok elok saya di hadapan pintu, saya kunci pintunya, tetiba baru saya teringat laptop saya tertinggal di bawah katil. waduhai, saya menoleh melihat encik ajis & ramlee, alamak aih dah jauh la pulak. macam mana nak amik laptop tersebut, saya kuatkan semangat dalam kegelapan tanpa memasang lampu, saya cepat2 tarik beg laptop tersebut, tetiba bebunyi orang batuk bedehem dehem, apa lagi saya terus berlari langkah beribu batu. cepat2 kunci pintu rumah tu. waduuuuh.. sereeem!! lantakla antu ke ape ke yg batuk tu, yg pasti saya dengar dengan jelas, rumah tu rumah sebuah, mana ada jiran, uhuhu....
saya pun berjalan dengan agak laju, saya rasa kalo ada speed trap, kene dah saman rm300, kena tunggu tangguh dulu la, tapi sekarang ni kalo x bayar saman seme nye kene blok. nyampah kan kawan kawan. ok sambung, sampai je saya di dewan, saya solat bersama2, alhamdulillah dapat berjamaah. selesai aja solat saya dengan hati yang bersungguh2 serta berwawasan tinggi nak sangat cite kat encik ajis bahawasanya saya terdengar suara orang batuk sebentar tadi. elok elok encik ajis tersenyum kat saya macam paham pulak saya nak cite ape.

belum sempat saya cite, encik ajis kata 'sudin.. haji shukri terkunci dari dalam rumah..' 

hahahahaha... puas saya gelak, walopon imam x abis baca doa lagi, masyaAllah bedosanya saya. rupa2nya Haji Shukri yang ada dalam umah tersebut, saya x terpikir alik sana ade 1 lagi toilet, mesti suara haji shukri yang batuk batuk tu. hua hua hua... 

selesai aja misi menyelamatkan haji shukri yang katanya telah berdiri di hadapan grill umah tersebut dengan wajah sayu & penuh keinsafan, saya masih lagi terbahak bahak ketawa, saya perasan encik ramlee membuat muka tidak puas ati dengan saya, kerana tuan haji shukri adalah idolanya. saya sudahi kejadian suspen malam tersebut dengan pemohonan maaf kepada haji shukri.

 encik ajis & encik ramlee sehingga sekarang saya rasa beliau berdua masih senyum jika teringat kisah suspen ini. biasala dunia pancaroba, macam macam hal boleh jadi.

Nota Kaki: kena berjaga jaga, walopon terdengar ke ape ke, kena siasat dulu, jangan lari sesuka hati. larilah di balapan yang disediakan.


Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)