Rabu, 20 April 2011

Siri Papparazi Jalanan



Menjadi Photographer bukan sesenang memegang kamera. Klik klik sana sini, 'rasa' gamba dah cukup bagus, letak dalam blog, dalam fb, suh C & C kekununnya. Aku pun penah turut serta, lebih menarik masing2 nak tunjuk kamera sapa bagus, Canon, Nikon, Pentax, Olympus, Sony seme macam duk dalam pertandingan. Riak menguasai diri masing masing bersama kembang kempis idungnya semasa mempost di grup grup yang makin ramai pengikut.

Aku bermula dengan berniaga kecil kecilan, almaklum dunia pancaroba, dunia x sesenang yang disangka, keja dapat duit, tapi duit x penah cukup. Itu lumrah. Jadi disebabkan aku beniaga, memula aku pakai kamera kompak sony yang berharga rm599, kebetulan waktu itu banyak diskaun jualan raya posa. aku pun turut serta dalam sesi shopping bersama cinta. Kamera tu aku dah jual ke akak aku sejak aku mula menceburi dunia papparazi jalanan. Kakak aku kata aku jual mahal. haha..

Mulanya bukan mudah, aku hanya amik gamba kain2 yang aku nak jual di www.fabriktimur.com memang aku rajin amik gamba & aku publish di fb blog tersebut, jualan pada waktu itu mencecah 5 angka, alhamdulillah. Lepas je pada tu, aku pun sesuka ati & penuh kegembiraan di dalam dada untuk mengamik gamba gamba haiwan peliharaan makcik rubi, makcik leha serta pakcik salal. Agaknya kucing2 itu milik mereka. aku belasah je ni. kalo aku salah maknanya korang seme kene tipu pasal kucing tu.

Dan sekarang aku masih belaja lagi guna kamera, walopon aku dah mula sibuk kutuk sana sini gamba2 orang lain, gambo aku apatah kurangnya aku sendiri kutuk. kalo korang nak kutuk, gi sini afwazventures photography

Buat seme papparazi jalanan, aku x penah kisah ape kamera ko pakai, tapi kalo korang pandai menghayati keindahan alam dengan kamera korang, alhamdulillah itulah yang paling bagus, lebih bagus korang belaja ngan alam yg indah ni, semenye ciptaan yang Maha Besar, Allah hu Akhbar!!

akhiru kalam, sepeti dalam cite hikayat 1001 malam ye, nak buat macam mana, pagi ni ujan, jadi mood menulis bagaikan air hujan yang sejuk dan syahdu itu turun membasahi bumi, disamping aku dapat menarik selimut menyelimuti diri ini, waduh waduh itu seme mimpi, aku kene keje sepeti biasa. hihi... eh, smula smula.. Akhiru kalam, aku tabik pada seme papparazi jalanan, korang seme antara orang yang sedang bermain dengan alat yang boleh menunjukkan kepada seluruh dunia keindahan penciptaan Allah SWT, jadi gunalah dengan baik kamera anda, jangan salah guna hingga boleh kuar gamba & video opss sana sini!! 

yeehaa... wasssalam!!
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)