Khamis, 14 April 2011

Dah 7 Tahun



Lepas aja solat subuh, cepat2 aku bersiap, sediakan baju dalam beg, sediakan terus buku2 dalam beg lain masuk kete aku. Terus menghala ke tempat keje 'part time' selaku pemotong ayam serta pelayan katering di pejabat pejabat kerajaan. 

Sampai lebih kurang dalam jam 6.45-7am aku siap siap tengok dalam singki besor umah makcik. Oh, kak ati dah kuarkan ayam, lega lega x yah tunggu nak ayam tu lembik lepas kuar dari peti ais. Baik sungguh kak ati. Masuk je dapur, kak mar tersengih sengih, kak dewi sepeti biasa duk layan mende mende dalam kuali, goreng sana sini. Kak Mar terus siapkan air untuk aku, kasi aku makan kuih manis manis kegemaran aku, wah memori!! 

Daud baru sampai, pun macam kak mar tersengih sengih nak susun pinggan mangkuk, kalo dia tersengih sengih tu tandanya dia lupa nak susun malam tadi, Rashid pun sama. si rashid ni kalo dia masuk dapur abis seme lampu dia pasang, kalo dia x pasang lampu sama ada kita langgar dia atau dia yg x nampak kita. Sungguh tajam gurauan kamu wahai kerol. Eddie antara yang suka datang lambat sesuka ati. Dibedak2nya muka dia abis seme berbau wangi. haha.. Kak syiroh pun turun ke opis, dia tengok order, ooo  banyak pepagi nih. Lepas aku potong ayam, cepat2 aku melompat dalam van, nak ikut diorg antor order ke Pejabat pejabat. seronok!!

Biasanya aku akan ikut daud, dia suka bawak aku, ajar aku macam mana nak layan org besor2 nih. Ada beberapa kejadian yang buat aku kenal erti idup susah. Masa ni kalo korang nak tau aku buat degree, time tu aku memang kena usaha sendiri, buku, kelas, dan macam2 lagi nak kena bayar, mende paling baik aku kena buat ialah kena keja. ni la keje nye, hehe.. sambung cite!

sampai je ke pejabat, aku tolak 1 troli, daud 1 troli, daud g arah lain, aku g arah lain. aku pun masuk pejabat tu, masyaAllah ade sorang mamat tu tegur, dia senyum sinis tengok aku, dia pakai semat, siap bertali leher wane wani yang agak mahal kalo dipandang lama lama lagila mahalnye, dia kata, 'eh ko keje gini ke? hehe.. dia gelak macam perli aku tahap ke 9, aku terpaku sebentar, x tau nak jawab ape, muka aku yang agak agak kena sinaran matahari 14 hari ni tetiba berdensing merahnye, malunya aiii... sampai ati dia cakap gitu.. kan kan.. 
aku pun letak elok elok satu per satu gelas, pinggan dan seme makanan, disusun cantik cantik, supaya orang nak makan tu teruja & bersuka ria. Mamat ensem bertali leher tu datang lagi, dia kata, 'ensem betul ko tolak troli ye' aku pun cakap, 'makaseh' hehe.. kali ni agak bersedia nak berhadapan ngan mamat tu, mamat ni junior aku dulu time buat diploma, dia keja bagus kat pejabat gomen, aku ni tolak troli je, apala sangat.

elok elok aku nak buat last touch up kat seme makanan tu, diorg dah nak makan, tetiba akak sorang ni yang agak cun jugak memakai kebaya & betudung bawal seperti adik aku jual tu, tertumpah air dia, terkena pulak baju dia, eh eh..'hei kau, apasal flus air ni macam ni? tengok air dah tumpah, harap badan je besar, keja tolak troli aja!, bodoh!' aku terdiam, masyaAllah hebatnya Tuhan tegur aku aritu.

Aku balik ke umah makcik katering tu, xde nak cite kat sesapa. Aku tau Tuhan tengah tegur aku. Dah 7 tahun berlalu, saat junior aku & kakak yang marah aku marah aku tu, bebulan  pas tu aku tengok result, aku dapat naik pentas amik result tu, walopon seme orang bawak mak pak dia bersama, aku x kasi tau pun mak abah aku. Aku yakin kejayaan masa tu akan buat aku lebih bejaya lagi di masa akan datang insyaAllah.

Buat junior aku & akak itu, moga kalian sukses dalam idup, sukses jugek kat Akhirat ;)) korang bejaya buat aku bejaya, hihi poyopos, i like, saya undi cite ini, haha..


Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)