Isnin, 21 Mac 2011

Pengakuan Terbuka

Dalam jam 11.00 malam tadi, aku ngan cinta baru balik ke rumah. Sampai aja kerumah, cinta dah sibuk2 mengemas, esok dah nak keja. Walopon mood nak keje tu tpaksa di buat buat bagi ada. Cinta pun kata dengan penuh kasih sayang, 'bang, rendang ni simpan dalam peti ais ye' Aku jawab, a'ah simpanla.. esok pepagi kita bekpes sesama romantik2. Cinta pun senyum je amik rendang yang di beli di warta sebanyak 200gm tu diletakkan dalam peti ais.

Tiba tiba aku rasa macam nak pitam, jantung ku berdegup kencang, seolah olah peti ais yang ditutup kemas oleh cinta aku menghempas kepala aku, aduyai baru aku teringat, aku telupa nak masak, esok nak makan makan ngan kak uji!! 

Flashback 3 Ari lepas (bayangkan macam dalam cite omputih - 3 days earlier)

Setelah jam loceng keje bebunyi & belum sempat lagi man membaca doa hingga habis, kelihatan kak imah & kak dil dah naik atas, ala2 membawa buku untuk meeting tugas tugas khas dengan kak imah siap memakai blazer, mereka x sabar2 nak meeting untuk majlis makan makan untuk kak uji nih. Setelah di persetujui oleh masjlis rasmi geng geng nak makan pada ari isnin iaitu pada arini, maka aku kena masak kari ayam.

Bebalik ke cite malam tadi

Setelah ketakutan yang amat sangat, pasar pun manala ada nak bukak memalam ni, cinta aku ketawa berdekah dekah tanpa menyorokkan keayuannya pada aku. aku hanya memandang beliau penuh kehairanan. adakah beliau sedang gumbira suaminya x payah masak atau beliau memang sengaja nak menggelikan hati suami supaya jangan stress.

Setelah beliau ketawa sambil2 beliau mengambil segelas air sejuk, seraya beliau pun berkata 'bang, apa kata abang pegi beli je kat Impian Maju, esok abang buatla pengakuan terbuka' bling bling.. ideaaaa!!! itula bagusnya dapat isteri macam cinta ni, isteri kan sayap ampuh suami!! i lov u cinta, cinta pandaaaaaiii ;))

setelah membeli kari daging, atiku mula la rasa lebih tenang. dan tido malam td pun tenang tenang sambil berfikir pasal nama aja.. hanya fikir ;)

Sementelah itu, sampai di opis, semenye membuka juadah berbuka masing masing, sori aku tipu, bukan juadah bebuka, apa ke hal nak bebuka posa tengah2 ari ni. Kak dil ngan zura pun kata,' sedapnya baaaauuuuu... waaah... kari daging ke tuu... sedapnyeeeee....' tetiba aku tdengar suara setan berkata, kerol kata je ko masak' aku pun kata kat setan tu, kepala otak kau setan, bukan  aku la, walopun muka mamak Impian Maju tu wane kulitnya iras iras aku, aku tetap x kan ngaku!! 

disitula bermulanya pengakuan terbuka.. saya masak telor ngan kicap je, kari daging itu dibeli di Impian Maju seksyen 3 malam tadi, hehe... pepun, sedaaaap... makaseh seme kepada yang memberi seluruh tenaga kerja, dalam menjayakan majlis makan makan bersama kak uji kesayangan ramai.. oh kak uji, janganla pegi ;))  mereka ialah..:


Kak Dil: Sambal Udang | Kak Imah: Ikan Jenahak 3 rasa, Agar2 melt in your mouth | Zura; Asam Pedas | Impian Maju, Kari Daging | Kak Uji yang diraikan; asparagus bermayonis | Fuad & Man, tukang beli barang | Kerol, telor masak kicap, fotografi | Abg Fad, tukang makan | Kak reen, moga cepat sihat tau! | Kak Rahmah, nasi, cendawan  & air oren |


Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)